Sociální dávky přejdou do režimu bezhotovostního styku

12. 3. 2012

Nejpozději do poloviny letošního roku bude podle sdělení ministra práce a sociálních věcí Dr. Ing. Jaromíra Drábka zahájeno vydávání karet sociálních systémů, tzv. sKaret. Administraci sKaret a výplatu nepojistných dávek a dávek z oblasti státní politiky zaměstnanosti bude zajišťovat Česká spořitelna, a. s. (ČS), která zvítězila ve veřejné obchodní soutěži.

Karta bude mít funkci identifikační, autentizační a platební. Příjemcům dávky usnadní její čerpání, zjednoduší administrativu a sníží náklady státu. Umožní přesunout sociální dávky do bezhotovostního styku, takže oprávněný úředník bude moci operativně zjistit, které dávky pobírá konkrétní člověk.

sKartu bude vydávat Úřad práce ČR, který též zašle klientovi výzvu k jejímu vyzvednutí. Dostane ji každý, kdo bere některou ze sociálních dávek (kromě důchodů a nemocenského). Vydání karty i vedení účtu je zdarma. Ke každé sociální dávce je možný jeden výběr z bankomatu ČS zdarma nebo jeden bezhotovostní převod zdarma. Platba sKartou v obchodě a možnost zjistit zůstatek účtu v bankomatu ČS budou také zdarma. Fungovat bude jako běžná platební karta, ale platit s ní budou muset povinně jen lidé, u nichž je podezření na zneužívání sociálních dávek. S sKartou ale nebude možné platit např. v hernách a barech (neumožní to jejich terminály, které nebudou autorizované ministerstvem práce).

Na sKartě bude uvedeno její číslo, jméno a příjmení držitele, identifikační číslo v systému ministerstva a platnost karty. V případě speciální karty, která bude sloužit jako průkaz osoby se zdravotním postižením (TP, ZTP a ZTP/P), zde bude navíc fotografie držitele, stupeň zdravotního postižení a datum narození. Držitelé budou moci čerpat stejné výhody jako dnes při předložení papírového průkazu.

Původní papírové průkazy zůstanou v platnosti do data uvedeného na zadní straně průkazky včetně výhod, které se na ně vážou, ale nejdéle do 31. prosince 2015. A to i tehdy, pokud mají vyznačenou platnost „trvale – bez omezení“. Po datu platnosti průkazky uvedeném na zadní straně je nutné podrobit se novému lékařskému posouzení zdravotního stavu, které se ale již řídí novými kritérii.

red, mpsv

Zdravotnické noviny, 12. 3. 2012, Rubrika: Události, fakta a názory, str. 11

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme