Ing. Miroslav Kalousek

předseda klubu poslanců TOP 09, poslanec Parlamentu ČR za Středočeský kraj

Narodil se 17. prosince 1960 v Táboře. Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze a poté pracoval v Praze ve výrobním podniku jako technolog, později jako vedoucí investičního útvaru. Má dvě děti.

1990 - 1998:

Od roku 1990 působil ve státní správě, v letech 1990 - 1992 na Úřadu vlády ČR jako odborný poradce místopředsedy vlády ČR se zaměřením na otázky ekonomické transformace. Od července 1992 působil v Úřadu vlády ČSFR jako ředitel odboru poradců místopředsedy vlády ČSFR.

V období transformace vlastnických vztahů v ČR zastupoval vládu ČR v několika řídících funkcích v hospodářské sféře: v letech 1991 - 1992 byl rozhodnutím ministra zemědělství členem dozorčí rady Jihočeských pivovarů, v letech 1992 - 1994 usnesením vlády ČR působil jako člen správní rady a jednatel Západočeských pivovarů. Roku 1994 byl usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR zvolen do funkce člena Prezídia Pozemkového fondu ČR, kterým byl do roku 1996.

Od ledna 1993 do ledna 1998 působil na Ministerstvu obrany ČR jako náměstek ministra, odpovědný za rozpočet a akviziční procesy.

1998 - 2009

V předčasných parlamentních volbách v roce 1998 byl Miroslav Kalousek zvolen do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky za KDU-ČSL. Po svém opětovném zvolení v roce 2002 se stal předsedou Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny PČR (do roku 2005).

Na Sjezdu KDU-ČSL 2003 v Ostravě byl zvolen předsedou KDU-ČSL, tento post v roce 2005 na Sjezdu v Plzni obhájil. Předsedou KDU-ČSL byl do roku 2006.

Od ledna 2007 do května 2009 působil Miroslav Kalousek jako ministr financí ČR. Od ledna 2009 do května 2009 byl předsedou Rady ministrů financí EU.

V červnu 2009 z KDU-ČSL vystoupil.

2009 - dosud

V červnu 2009 Miroslav Kalousek spolu s Karlem Schwarzenbergem založil stranu TOP 09, v listopadu 2009 byl na ustavujícím sněmu zvolen jejím 1. místopředsedou, ve stejné funkci byl potvrzen znovu v roce 2011 i 2013. Po volbách v roce 2010 byl jmenován ministrem financí ČR.

V roce 2008 Miroslava Kalouska mezinárodní časopis Emerging Markets vyhlásil „ministrem financí roku 2008 pro oblast rozvíjejících se evropských ekonomik“. Emerging Markets každý rok vyhodnocuje vývoj veřejných financí v zemích rozvíjejících se evropských ekonomik a v rozvojových zemích. Hodnotí prosazování reforem vedoucích ke stabilitě a udržitelnosti veřejných rozpočtů. Ceny se udělují na základě hlasování analytiků, bankéřů, zástupců finančních institucí a jiných expertů. Stejné ocenění bylo Miroslavu Kalouskovi uděleno časopisem Emerging Markets podruhé v roce 2011, kdy byl vyhlášen "ministrem financí roku 2011 pro oblast rozvíjejících se evropských ekonomik".

Po volbách v roce 2013, kdy TOP 09 přešla do opozice, se stal předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, je také místopředsedou rozpočtového výboru. Je považován za lídra opozice ve sněmovně. Od listopadu 2015 je předsedou TOP 09.

Informace o kauzách, které bývají nesmyslně a účelově spojovány s Miroslavem Kalouskem, jsou popsány na webu www.kauzykalousek.cz. Takže pokud Vás zajímají padáky, komunisti, hazard - to vše najdete právě zde.

Dnes si na konzervativce hraje kdejaký nácek

15. 8. 2019
TOP 09 není v kondici a potřebuje vyměnit předsedu, říká zakladatel strany MIROSLAV KALOUSEK, který podporuje Tomáše Czernina a odmítá, že by byl aristokrat jeho loutkou. Mluví ale i o omílaném slučování na pravici, rozpočtovém rozhazování vlády a chování hlavy státu: „Kdyby něco takového udělal jakýkoli prezident premiéru Zemanovi, to by byl rachot."
Číst více

Kalousek: Důchodců a studentů se stravenky netýkají, není důvod, aby na ně přispívali zaměstnancům

9. 8. 2019
Ideální situace by podle mého názoru byla, aby byla nižší sazba daně z příjmu pro všechny a aby byla odstraněna drtivá většina výjimek, včetně daňové výjimky nastravenky. Protože ten vztah příspěvku na jedno teplé jídlo denně, což si myslím je správný příspěvek, by měl být opravdu jen vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem.
Číst více

TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram