Na pivo s Mirkem v Pelhřimově

20. 6. 2022

Tradiční "Na pivo s Mirkem" proběhlo 15. 6. 2022 v Kozlovně U Zachů v Pelhřimově.

Mirek Kalousek krátce uvedl aktuální situaci ze svého pohledu a pak trpělivě odpovídal na dotazy všech přítomných občanů. Tak jak od něj čteme v posledních týdnech na sociálních sítích, tak se snažil klást důraz zejména na rozpočtovou zodpovědnost a připomínal i konkrétní částky a dopady některých opatření.

Např. v dnešních dnech schválené dočasné snížení spotřební daně zatíží rozpočet ve výši cca 4 miliard Kč, ale dopad pro běžného spotřebitele je bohužel minimální. U často zmiňované podpory 5.000,- Kč na dítě připomněl, že dopad do rozpočtu bude pravděpodobně násobně vyšší a toto opatření považuje za příliš plošné. V ČR hrozí energetická chudoba cca 15% domácností, ale toto opatření bude vypláceno naprosté většině. Tzn. ve svém důsledku je možné jej vnímat až nespravedlivě, kdy z daní nás všech, tzn. i těch s nejnižšími příjmy, dostane příspěvek i rodina finančně velmi dobře zajištěná.

U dotazů na ceny energií a jejich vývoj připomněl, že ty obrovské výkyvy jsou dány zejména nervozitou trhů. K celkově náročné společenské situaci připomněl, že se nacházíme v souběhu několika významných událostí/krizí a proto bohužel nastávají takto náročné situace, s kterými se bude muset vypořádat jak vláda, tak všichni spoluobčané.

Celou událost zahájil a následně ukončil místostarosta Pelhřimova, Zdeněk Jaroš. Těšíme se i na další setkávání a vzájemné tříbení názorů!

Zdeněk Martínek, TOP 09 Pelhřimov 

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme