Učitelé si zaslouží adekvátní odměnu. Podpoříme růst mezd na 130 % průměrného platu

15. 6. 2021

TOP 09 podpoří růst platů učitelů na 130 procent průměrného platu. Vláda už několikrát novelu zákona o pedagogických pracovnících odsunula. Přitom zvýšení výdělků pedagogů musí být jednoznačnou prioritou a TOP 09 ho podporuje už několik let. „Vzdělávání nesmíme odsouvat na druhou kolej. Musíme docenit nejen pedagogy současné, ale také motivovat mladé učitele k tomu, aby se svému povolání věnovali i v budoucnosti. Platové podmínky učitelských profesí musí odrážet realitu pracovního trhu,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

TOP 09 podporuje, aby služby péče o nejmenší děti v České republice byly co nejvíce dostupné. Rušení či eventuální úpravu fungování dětských skupiny proto pokládáme za nesmyslnou.

„Měli bychom se snažit maximálně o minimalistickou novelu, která nebude mít ambice měnit to, co funguje, zasahovat do toho, co se za těch více než sedm let fungování osvědčilo. K dostupnější nabídce kvalitní péče o děti, se opravdu nedá dojít cestou, která je v návrhu nastíněna. Proto logicky podporujeme zachování dětských skupin. Je to v zájmu dětí, rodičů i celé společnosti,“ vysvětluje předsedkyně TOP 09.

Veřejnoprávní média musí zůstat nezávislá

Návrh komunistů, aby novináři veřejnoprávních médií podávali majetková přiznání, na rozdíl od ministryně spravedlnosti nepodpoříme. „Taková legislativní úprava nemá nikde v demokratickém světě obdoby. Práci novinářů v médiích veřejné služby přeci korigují mediální rady a každá z veřejnoprávních institucí funguje podle platných etických kodexů. Novináři nejsou veřejní činitelé, nejsou nikým volení a ani nevykonávají veřejnou moc. Prosazení této legislativy by pak ještě zvýšilo tlak na veřejnoprávní média a ohrozilo tak fungování jedné z pojistek demokracie,“ vysvětluje místopředseda TOP 09 a poslanec Jan Jakob.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme