TOP 09: Věříme, že kolegové vznik komise konečně podpoří

28. 1. 2020

Ve čtvrtek má Poslanecká sněmovna na programu hlasování o zřízení komise pro vyhodnocování vlivu autoritářských režimů.

„Vyšetřovací komise pro vyhodnocení vlivu autoritářských režimů bude mít čtyři hlavní cíle. V první řadě zhodnotí stav nepřátelských aktivit cizí moci vůči zájmům České republiky podle platné bezpečnostní strategie, zadruhé bude identifikovat slabá místa státu, které brání efektivně čelit těmto rizikům, za třetí navrhne vládě přijmout konkrétní opatření nelegislativního charakteru a za čtvrté doporučí Poslanecké sněmovně přijmout legislativní úpravy a opatření, které zajistí odolnost naší země vůči hybridním hrozbám. Důležité je také zmínit, že záměrem komise v žádném případě není hodnocení činnosti zpravodajských služeb. Věřím, že kolegové napříč poslaneckými kluby vznik komise podpoří, jelikož je v zájmu nás všech, ochraňovat demokratické principy,“ uvedla poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová, která zřízení komise iniciovala.

Horní zákon

Minulý týden prošel ve Sněmovně prvním čtením horní zákon. Ochrana životního prostředí a rozvoj regionů jsou pro TOP 09 priority. K projednávané novele horního zákona proto Dominik Feri předloží pozměňovací návrhy, které zajistí, že více peněz z těžby hnědého uhlí zůstane v regionech, kde těžba probíhá.

„Stát nemá vysávat peníze z regionů zatížených těžbou, ale má jim pomáhat. Naše další návrhy zároveň určí, že peníze z těžby jiných nerostů nepůjdou do centrálního rozpočtu, ale budou směřovat do Státního fondu životního prostředí České republiky. Budou tak účelově určeny na ochranu a zlepšování životního prostředí,“ řekl poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme