TOP 09: Prodloužení nouzového stavu o další měsíc nepodpoříme

7. 4. 2020

Žádost o prodloužení nouzového stavu nebyla doposud řádně odůvodněna. Poslanci TOP 09 proto tento záměr na dnešní schůzi Sněmovny nepodpoří. Naopak podpoří společné pozměňovací návrhy opozice, které se týkají živnostníků, firem i jednotlivců. Jde o zvýšení podpory pro živnostníky, jednorázovou podporu pro lidi pracující na krátkodobé úvazky, kompenzaci nájmů pro živnostníky a prodloužení trvání kompenzací pro živnostníky.

Vláda rozhodla, že nouzový stav, vyhlášený 12. března na 30 dnů do 11. dubna, chce prodloužit na dvojnásobek, tedy do 11. května. „Nicméně nikdo nám doposud nesdělil, za jakých podmínek by mohl být nouzový stav zrušen, ani jaké jsou skutečné důvody jeho eventuálního prodloužení. Zdá se, že nikdo zatím netuší ani to, jestli je takovéto opatření ke zvládnutí pandemie skutečně nezbytně nutné,“ vysvětluje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Kdyby nám význam svého záměru vláda bývala objasnila, mohli bychom teď uvažovat o prodloužení nouzového stavu o 14 dní, resp. do 30. dubna. Bohužel k ničemu takovému doposud nedošlo,“ vysvětluje Pekarová Adamová. 

„Uvědomme si, jak zásadní dopad mají restrikce na práva i životy lidí. Bez znalosti přesných plánů vlády i Ústředního krizového štábu je prodlužování nouzového stavu vůči lidem naprosto neférové,“ dodává poslankyně Pekarová Adamová.

Podpoříme živnostníky i majitele nemovitostí

TOP 09 se naopak dohodla s ostatními stranami na podpoře pozměňovacích návrhů, které podpoří především živnostníky i doposud opomíjené skupiny. Jde o zvýšení podpory pro živnostníky o 5000 na 30 000 korun, zavedení jednorázové kompenzace ve výši 15 000 korun pro lidi pracující na dohodu, prodloužení trvání kompenzací živnostníků i po 30. dubnu. Návrh TOP 09 zase počítá se státní kompenzací nájmů pro živnostníky, jimž vládní nařízení zavřela nebo omezila provozovny.

„Náš návrh je vstřícný vůči pronajímatelům i nájemcům. Vláda se teď tváří, že je vhodné přenášet břemeno vlastního rozhodnutí pouze na majitele nemovitostí. Nikdo z nich současnou krizi ovšem nezpůsobil. Všichni přeci chceme, aby i majitelé nemovitostí neupadali do finanční tísně, a aby jejich nájemníci mohli své restaurace, kavárny i další provozovny jednou znovu otevřít,“ dodává předsedkyně Pekarová Adamová. TOP 09 právě proto navrhuje kompenzovat ztrátu podnikatelů úhradou 80 %, respektive 100 % nákladů za nájem provozovny po celou dobu trvání omezení (80% náhrada se týká provozoven, které byly otevřeny, ale ve výrazně omezeném režimu).

Návrh TOP 09 podpořilo také Občanské sdružení majitelů domů v ČR. „Vládní návrhy zákonů nemohou naplnit deklarovaný účel pomoci nájemcům. Zákon naopak pro nájemníky představuje reálnou hrozbu upadnutí do dluhové pasti, v důsledku budoucí neschopnosti splácet odložené závazky. Návrhy obou zákonů, zcela neodůvodněně a mimo ústavní rámec, přenáší břemeno na náhodně vybranou skupinu jiných občanů – pronajímatelů. Proto podporujeme návrh opozice, který řeší situaci přímo na úrovni státu a díky kterému nebudou nájemci ohroženi dluhovou pastí,“ říká Milan Krček, místopředseda Občanského sdružení majitelů domů v České republice.

TOP 09 s ostatními demokratickými stranami také předkládá pozměňovací návrh zákona o České národní bance. Široké pravomoci k obchodování na kapitálovém trhu, které navrhuje vládní novela, náš návrh omezuje na nákup státních dluhopisů.

„Chápeme nutnost pojistky pro hladké financování státního dluhu. Nedomníváme se však, že by Česká národní banka měla mít právo nakupovat od bank například korporátní dluhopisy. Riziko, že ztráty z bankovních bilancí se přesunou do ztráty ČNB, je podle našeho názoru příliš veliké,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme