TOP 09: Nejsme cyničtí sobci, přijmout sirotky je správné

18. 9. 2018

Předsednictvo TOP 09 dnes oficiálně vyzvalo premiéra a vládu k přijetí syrských sirotků. Strana je proti kvótám a vždy prosazovala důslednou ochranu vnějších hranic Evropské unie, prověřování žadatelů o azyl a pomoc v zemích, odkud přichází migranti. Situace dětí, které jsou v uprchlických táborech bez rodičů, však vyžaduje velkorysý a milosrdný přístup.

„Pomoc dětem, které se v uprchlických táborech ocitly bez rodičů, je humanitárním gestem, které ctí každou bohatou civilizovanou zemi. Česká republika takovou zemí je. Můžeme mít důvod odmítnout žadatele o azyl, ale důvod odmítnout pomoc dětem nemáme,“ řekla 1. místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Markéta Pekarová Adamová.

Na probíhající schůzi sněmovny budou poslanci projednávat také novelu trestního zákoníku, kterou předložila TOP 09. Ta zpřísňuje tresty za týrání zvířat i za provozování tzv. množíren a nově umožňuje soudům uložit tyranům zvířat trest zákazu držení a chovu zvířat, a to až na deset let. „Nemůžeme a nechceme se dál dívat na to, jak pachatelé vážného násilí na zvířatech odchází od soudů pouze s mírnými tresty. Jako civilizovaná země se musíme umět vyrovnat s tímto problémem a zvířata lépe ochránit,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, který novelu inicioval.

Poslanci TOP 09 dnes oznámili, že navrhnou zrušení dalších zákonů z tzv. Seznamu nesvobody, který strana před více než rokem zveřejnila. Strana nově prosazuje zrušení zákazu prodeje o státních svátcích, který omezuje podnikání: „Zákon nejenže omezuje podnikatele, ale mate zákazníky. Nikdo si nepamatuje, kdy je zavřeno a kdy otevřeno. Tak si přiznejme, že se to nepovedlo a zrušme to," uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. TOP 09 rovněž navrhne konec sankcí za kontroly kotlů v domácnostech. Dnes mohou lidé, kteří do domu nepustí úředníka, aby zkontroloval, čím topí, dostat pokutu 50 tisíc korun. „Něco tak zásadního jako domovní svoboda nemůže být prolomeno rozhodnutím úředníka," dodal Miroslav Kalousek.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Praha 18. září 2018