Smutný: Více peněz pro mládež a masový sport. Férově.

Sněmovna včera schválila návrh poslance Jana Smutného, který má zajistit stabilnější a transparentnější financování sportu. „Půjde zejména o podporu mládeže a masového sportu, který se týká největšího počtu lidí,“ popisuje Smutný.

16. 5. 2013

Novela je založena na možnosti snížení sazby odvodu z 20 % na 15 % u provozovatelů kurzovních sázek a číselných loterií, které souvisejí se sportem. „Až pět procent tak budou moci tyto společnosti formou daru každoročně bezúplatně poskytnout Českému olympijskému výboru, a tedy podpořit český sport,“ popisuje Jan Smutný, podle kterého je Český olympijský výbor jako zastřešující subjekt celého českého sportu tím správným subjektem, který má o dalším rozdělení takto získaných peněz rozhodovat. „Díky memorandu, které bylo s olympijským výborem podepsáno, máme jistotu, že tyto peníze budou posílány sportovním svazům, tedy i neolympijským sportům,“ dodává Jan Smutný, který si od návrhu slibuje, že ze změny budou těžit zejména menší sportovní kluby a veřejnost.

„Loterijní společnosti, které by chtěly sportu pomoci, by v účetnictví tento princip uplatňovaly jako klasickou slevu na dani. Ta by jim byla uznána až po té, co by olympijský výbor dar potvrdil a zveřejnil,“ dodává Jan Smutný.

Změna, kterou Sněmovna včera schválila, nijak nezmírňuje zpřísnění pravidel pro loterijní společnosti z roku 2012, kdy byl zaveden dvacetiprocentní odvod z obratu a 19% sazba daně z příjmu právnických osob. Tím byl nahrazen starý systém odvodů na veřejně prospěšné účely, který byl netransparentní, mohl vést k podvodům a byl obtížně kontrolovatelný.  Hazardníci si dříve mohli sami volit příjemce, což byla velká, nesystémová výjimka. „Možnost snížení sazby odvodu o dar, který bude prověřen olympijským výborem, je jednou z nejčitelnějších cest podpory sportu a dřívější nedostatky odstraňuje,“ shrnuje Jan Smutný.

Alžběta Plívová
mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Jan Smutný
Témata: Sport
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme