Smutný: Vítám snahy o ochranu ovzduší

Projev poslance Jana Smutného

Vážená paní velvyslankyně, vážená paní poslankyně britského parlamentu, vážení  poslanci, vážení zahraniční  hosté a účastnící konference, je pro mne velkou ctí zde zastupovat svého kolegu, předsedu našeho poslaneckého klubu  TOP09 a Starostové Petra Gazdíka. Ten se ze zdravotních důvodů bohužel z účasti na dnešní konferenci musel omluvit,  ale požádal mne, zda-li bych se na tomto fóru nevyjádřil k iniciativě občanského sdružení Hnutí Duha   „Velká výzva“.

23. 11. 2011

S velkým zájmem jsem se seznámil s hlavními tezemi této iniciativy a velmi pozorně budu dnes naslouchat všem řečníkům, kteří vystoupí v jednotlivých panelech. Můj příspěvek tedy nebude rozsáhlý, nicméně mi dovolte, abych se na tzv. chytrý zákon podíval ze dvou úhlů. Tím prvním bude soulad navrhovaných opatření, pomocí kterých má být dosaženo cílů chytrého zákona, s programem TOP09. Druhý pohled bude cílit na ekonomicko-enviromentální aspekty tzn. na to, co nás to bude stát a co nám to přinese.

V červnu tohoto roku projednali naši partneři, tedy Starostové a Nezávislí, programové cíle tzv. Chytrého zákona a vyjádřili mu podporu. Prvotní kontakt již proběhl i s expertní skupinou TOP09 pro životní prostředí. Dle vyjádření profesora Moldana k němu zaujala kladné stanovisko.  Je potřeba však říci, že si TOP09  názor na tento uvažovaný zákon teprve vytváří a že nejdůležitější jednání týkající se podpory či nepodpory budou teprve následovat. Důležitým podkladem pro naše rozhodnutí bude:

1) soulad či nesoulad s našim programem

2) stanovisko expertní skupiny TOP09 pro životní prostředí a poslanců našeho klubu

3) závěry této konference, kde se budeme moci seznámit s prvními zkušenostmi s Chytrým zákonem ve Velké Británii.

Je potřeba otevřeně na tomto fóru konstatovat, že tento zákon není v koaliční smlouvě a že jeho  zařazení do plánu legislativních prací bude vzhledem k jeho nemalým nárokům na státní rozpočet a dlouhodobosti uvažovaných cílů, potřeba  projednat nejen koaličně, ale i napříč stranami Parlamentu ČR .

Doufám, že Vás neodradím, když si tedy dovolím malé srovnání programových priorit TOP09 v oblasti průmyslu a životního prostředí s iniciativou Velká výzva. Nemusíte se obávat, nebudu citovat celý volební program, omezím se jen na nejdůležitější body, kde lze vystopovat zásadní průniky. Co tedy ve stručnosti říká náš program?

  • Zaměřit se na ochranu ovzduší a na opatření proti jeho znečišťování, podporovat ekologické hromadnou dopravu
  • omezit používání nevhodných druhů paliv v lokálních topeništích
  • Zdůrazňuje, že je třeba zachovat současné hodnoty přírodní a kulturní nejméně na současné úrovni, bez ohledu na výkyvy hospodářských cyklů.  V ekologických opatřeních vidí nikoliv brzdu, ale příležitost k ekonomickému rozvoji.
  • prosazovat všechny kategorie úsporných energetických opatření a efektivní technologie v oblasti využití různých druhů energie
  • podporovat získávání energie z vyváženého energetického mixu z jednotlivých zdrojů včetně alternativních a jaderných s ohledem na dopady na životní prostředí a energetickou bezpečnost
  • podporovat primární třídění odpadů a všechny druhy jejich využívání… materiálového i energetického
  • podporovat nové technologie, výzkum, vývoj a inovace

Pokud se v iniciativě „Velká výzva“ hovoří o klíčových zelených řešeních, jež by měly vést k omezení emisí skleníkových plynů, tak jednoduchou komparací můžeme konstatovat, že zde nalézáme soulad s programem TOP09 zejména co se týče zateplování domů, výroby čisté elektřiny, ekologického vytápění, pohodlné veřejné dopravy, třídění a recyklace odpadů a v neposlední řadě i v zavádění špičkových, inovativních technologií do praxe. Těchto průniků není málo a jistě mohou být dobrým podkladem pro další jednání.

Je nezbytné zdůraznit, že pokud by došlo ke schválení zákona, tak by se Česká republika zavázala trvale podporovat investice do moderních zelených řešení bez ohledu na stav ekonomiky a hospodářský cyklus. V návrhu je sice možný drobný posun co se týče dosahování dílčích cílů v jednotlivých letech, ve své podstatě jde však o to, aby těchto cílů bylo dosahováno kontinuálně po dlouhé časové období. Úloha státu by zde tedy byla zásadní. Prostředky směřující na podporu těchto cílů by nabyly mandatorní rozměr a bylo by s nimi potřeba každý rok počítat ve státním rozpočtu. Na druhou stranu by takové zavázání finančních prostředků umožnilo nastartovat investice do nových energetických zdrojů, podpořilo by diverzifikaci a decentralizaci energetického mixu ČR, vneslo by potřebnou dlouhodobou stabilitu do dalších segmentů ekonomiky jako je stavebnictví, doprava, zpracování odpadů,  celkově by tak podpořilo český průmysl a vedlo by k vytvoření desítek  tisíc nových pracovních míst. Když mluvím o tom, že by bylo potřeba zavázat určité finanční prostředky, tak je potřeba férově říct, že stát velkou část z nich váže již dnes, jen nejsou časově stabilní a korespondují s tím, jak se daří naší ekonomice. Dotační programy Zelená úsporám, Nový panel, podpora výstavby či rekonstrukce  vyroben el.energie velmi dobře fungují již dnes. Do zelených řešení směřují značné prostředky z Evropské unie, na obnovitelné zdroje příští rok stát vynaloží 12 mld.Kč jako příspěvek k podpoře.  Jedná se tedy o velký objem finančních prostředků.

Jako velmi pozitivní dopad tohoto zákona bych především viděl tlak na zefektivnění finančních toků,  na vylepšení celé řady zákonu, např. zákona o Podporovaných  zdrojích energie, na zjednodušení a zprůhlednění dotační politiky.

Závěrem svého vystoupení bych velmi rád ocenil to, že Hnutí Duha přichází s návrhy, které mohou znamenat ve své podstatě zásadní průlom v přístupu naší společnosti k ochraně životního prostředí a ve svém důsledku přinést prosperitu a pracovní místa a dát tak velkou šanci i našemu průmyslu.   Realizace hlavního cíle, jímž je omezování  exhalací oxidu uhličitého v příštích 40-ti letech o 2 % ročně , je totiž velmi ambiciózní  cíl a proto vítám formu celospolečenské diskuze do které se snaží Hnutí Duha zapojit  nejen nás zákonodárce, ale především občany a firmy, kterých by se případné změny především týkaly.  Pokud bychom přistoupili k přijetí takového zákona, bude na jeho podobě potřeba celospolečenská shoda. Snižování emisí skleníkových plynů dosáhneme jen tehdy, budeme-li systematicky investovat do nových moderních technologií  omezujících potřebu neobnovitelných zdrojů a zároveň přesvědčíme naše lidi, že takové investice jsou smysluplné a podílet se na nich se každému skutečně vyplatí.

Dámy a pánové, doufám, že z uvedeného je patrno, že se TOP09 a Starostové nebrání diskuzi  na téma „Chytrý zákon „ a je připravena se do ní zapojit. Děkuji za pozornost.

Jan Smutný
poslanec

V Praze 23. 11. 2011

Štítky
Osobnosti: Jan Smutný
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme