Husák: BleskMobil je prostý přeprodejce. ČTÚ měl chránit spotřebitele

Český telekomunikační úřad v lednové monitorovací zprávě zveřejnil definici toho, co je či není virtuální operátor. V ní potvrzuje, že nově nabízená služba BleskMobil není plnohodnotným virtuálním operátorem, ale prostým přeprodejcem služeb. ČTÚ měl podle Husáka varovat zákazníky sám a aktivně.

29. 11. 2012

ČTÚ tímto také potvrzuje, že žádná nová konkurenční firma, která by snížila předražené ceny za mobilní volání, stále nevznikla. Bohužel pro české zákazníky, říká poslanec Jan Husák (TOP 09), který vede v Poslanecké sněmovně podvýbor pro elektronické komunikace a ICT.

Spor o označení „virtuální operátor“ vznikl předminulý týden, kdy poslanec Jan Husák označil kampaň BleskMobilu  za klamavou. Šéf sněmovního podvýboru pro elektronické komunikace a ICT tehdy uvedl, že jde o pouhý marketingový tah stávajícího velkého operátora: „BleskMobil není ani první, ani levný, ani virtuální operátor v Česku. Firma Telefónica chtěla zákazníkům namluvit, že je tu nová konkurence, ale propaguje pouze svého přeprodejce.“ Už od roku 2010 na obdobném principu a zcela transparentně spolupracoval Vodafone se společností Makro poskytující mobilní služby pod názvem Mphone. Snížení cen volání o polovinu, které BleskMobil avizuje, proto není ani žádnou cenovou revolucí, ale jen celoevropským standardem.

„Propříště bych uvítal, kdyby ČTÚ aktivně pomáhal zákazníkovi objasňovat nekalé praktiky mobilních operátorů a nenechal informace ukryty jen v monitorovacích zprávách. Ochrana spotřebitele by měla být jednou z  hlavních priorit úřadu. Budu věřit tomu, že šlo pouze o laxní přístup, nikoli záměr,“ okomentoval Jan Husák na současnou nečinnost ČTÚ a nedostatečnou ochranu spotřebitelů.

Měsíční monitorovací zpráva č. 1/2012 Českého telekomunikačního úřadu:

Jan Husák
poslanec, předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl