Férové rozpočty: Nedovolíme ODS, aby pohřbila český venkov

6. 12. 2011

TOP 09 se ve vládě postaví za původní návrh novely o rozpočtovém určení daní ministerstva financí. Přestože ODS den před jednáním vlády o tomto návrhu odmítla tento koaliční návrh a označila jej za "jánošíkovský". "ODS v této věci prosazuje své stranické zájmy ve čtyřech velkých městech, za než lobbují i někteří vlivní podnikatelé. TOP 09 podle něj svému koaličnímu partnerovi neustoupí a nedovolí, aby nový návrh poškodil menší obce," řekl médiím předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

ODS odmítá, aby se snížily příjmy čtyř největších měst - Prahy, Brna, Ostravy a Plzně. ODS prosazuje zvýšení peněz z rozpočtového určení daní ze současných 116,8 miliardy korun na 130,7 miliardy korun a přednostně chce přidávat obcím od 500 do 20 000 obyvatel. Praze navrhuje ubrat jako městu a přidat jí peníze jako kraji.

Změna rozpočtového určení daní je pro TOP 09 zásadní prioritou podobně jako například daňová či důchodová reforma.

Při nepříznivých hospodářských vyhlídkách ale podle Gazdíka nestačí zastropovat příjmy čtyř největších měst, jak chce ODS. TOP 09 zdůrazňuje, že v žádném případě nebere největším městům peníze, realita je taková, že tato pouhá čtyři města města naopak dostávala v předchozích letech více než měla a jejich příjmy tak nebyly vůči ostatním stovkám měst a tisícovkám obcí fér. "Nepřipustíme, aby ODS pohřbila český venkov skrze své stranické zájmy ve čtyřech největších městech," řekl pro idnes.cz Petr Gazdík.

"Pevně věřím, že existence vlády je pro ODS důležitější než její partikulární zájmy ve čtyřech městech," dodal Gazdík.

Změna rozpočtového určení daní je pro TOP 09 zásadní prioritou podobně jako například daňová či důchodová reforma. Přestože návrh TOP 09 podporují stovky starostů z různých politických stran, je TOP 09 připravena ke kompromisu v některých bodech. Koalice se podle něj dohodla například na tom, že je možné 7,5 miliardy korun pro obce a města získat z národních dotačních titulů a 1,5 miliardy korun z rozpočtu školství. TOP 09 je ochotna také posílit motivaci obcí k tomu, aby zvyšovaly zaměstnanost ve svém katastru, jak si přeje ODS. "Pevně věřím, že existence vlády je pro ODS důležitější než její partikulární zájmy ve čtyřech městech," dodal Gazdík. Nestandardní je podle něj například to, že pražský podnikatel a vlivný člen ODS Tomáš Hrdlička v médiích uvedl, že o rozpočtovém určení daní jedná s ředitelkou kabinetu premiéra Janou Nagyovou.

TOP 09 zdůrazňuje, že v žádném případě nebere největším městům peníze, realita je taková, že tato pouhá čtyři města města naopak dostávala v předchozích letech více než měla a jejich příjmy tak nebyly vůči ostatním stovkám měst a tisícovkám obcí fér.

Návrh ministra Miroslava Kalouska plánuje zvýšit podíl z daní pro 6241 menších měst a obcí celkem o 13,5 miliardy korun. Největší nárůst výnosu ze sdílených daní
na obyvatele se má týkat obcí od 2 000 do 10 000 obyvatel. Webové stránky obcelidem.cz, které nabízí kalkulačku s výpočtem a srovnáním současného a nového rozdělení daní (podle návrhu ministerstva financí), otevřeli lidé už více než 30 tisíc krát a pomocí portálu oslovili 388 starostů s žádostí o podporu návrhu.

TOP 09

V Praze 6. 12. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme