× Pohněme s tím. Společně!

Czernin: Dostavba Dukovan nesmí ohrozit bezpečí ani svobodu České republiky

10. 6. 2020
  • Z novely zákona o daňovém řádu se podařilo odstranit absolutně nesmyslné prodloužení lhůty pro vrácení nadměrného odpočtu DPH z 30 na 45 dnů, senátoři TOP 09 tuto verzi podpoří
  • Při výběru dodavatele nových jaderných bloků musí být na prvním místě bezpečnost státu
  • Výuku matematiky musíme zkvalitnit. Studenti se už musí dozvědět z čeho budou za rok maturovat

Senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost před jednáním pléna přijal usnesení k plánované dostavbě nových jaderných bloků. Výbor mimo jiné doporučil vládě, aby dopředu vyloučila uchazeče z těch zemí, které nerespektují suverenitu institucí České republiky, nejsou jejími spojenci nebo jednají v rozporu s jejími životními zájmy.

„Vítám usnesení výboru, které vyzývá vládu, aby více dbala na bezpečí a svobodu naší země než na ekonomickou stránku dostavby jaderných bloků. Ruská federace se dlouhodobě pokouší získat vliv nad energetickou soběstačností naší země. Jakákoli výlučná závislost je nebezpečná. O to nebezpečnější, je-li to závislost na nedemokratickém státu,“ vysvětluje první místopředseda TOP 09 a člen senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Tomáš Czernin. „To jsme si konečně ověřili na jednání Číny, která prodává zdravotnické pomůcky, ale nechce připustit, aby Česká republika poděkovala Tchaj-wanu za pomůcky darované. Závislost znamená omezení svobody,“ uzavírá Czernin.

Nesmíme rezignovat na výuku matematiky

Senátoři také na dnešním jednání rozhodnou o zrušení povinné maturity z matematiky. „Nerezignujeme na výuku matematiky, studenti z ní stále budou moci maturovat dobrovolně. Je to důležitý a nenahraditelný předmět, ale to jsou argumenty pro kvalitní výuku matematiky, ne pro povinnost z ní maturovat. Povinná maturita zkrátka neznamená lepší znalost matematiky a zkvalitnění výuky. Nesmíme dopustit, aby se výuka zúžila pouze na přípravu k maturitním testům. Tím bychom si zavřeli dveře. Navíc studenti by měli mít konečně jasno v tom, z čeho budou příští školní rok maturovat,“ uvádí první místopředseda Senátu Jiří Růžička.

Senát se bude také opět zabývat novelou zákona o daňovém řádu. Ta přináší zákonný rámec projektu „MOJE daně“, jehož smyslem je především zjednodušení a elektronizace správy daní. Téměř totožný návrh posuzoval Senát na březnové schůzi.

„Podařilo se nám už tehdy z návrhu odstranit absolutně nesmyslné prodloužení lhůty pro vrácení nadměrného odpočtu DPH z 30 na 45 dnů. Vládní poslanci náš návrh sice neschválili, nenašli ovšem dostatek hlasů ani pro svůj původní návrh. Jen díky tlaku opozice nyní Ministerstvo financí předložilo nový návrh, který už podobné komplikace pro podnikatele neobsahuje. Tohle je jasný důkaz, jak důležitou roli v legislativním procesu hraje i Senát,“ říká senátor a místopředseda TOP 09 Herbert Pavera.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti:
Tomáš Czernin, Jiří Růžička
Témata:
Bezpečnost, kriminalita a korupce, Daňový systém, Energetika, Vzdělání, věda, výzkum
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09