Budeme po vládě chtít jasnou strategii pro boj s covidem

10. 9. 2020
  • Sněmovna musí znát vládní plán, který musí vycházet z rad odborníků
  • Na dnešní schůzi budeme prosazovat zvýšení hranice odvodů pro dohodáře
  • TOP 09 také navrhne prodloužení kompenzačního bonusu pro OSVČ z oblastí živé kultury

TOP 09 bude na dnešní schůzi požadovat, aby vláda prozradila své nejbližší plány pro omezení šíření viru. „Německo i Belgie začínají zařazovat Česko mezi rizikové oblasti. Je nejvyšší čas představit jasný plán i strategii, která pomůže omezit šíření viru. Budeme požadovat, aby Poslanecké sněmovně vláda sdělila nejdůležitější body svého plánu. Teď musí politici více než kdy jindy respektovat rady odborníků, nikoliv marketérů,“ říká poslanec a místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek. TOP 09 proto představila osm doporučení, které by stávající situaci mohly zlepšit.

V současné situaci je zapotřebí podpořit také ekonomicky ohrožené skupiny. TOP 09 udělá maximum pro podporu zákona o nemocenském pojištění, který mění výši hranice pro odvody na sociální a zdravotní pojištění. „Za posledních sedm let nedošlo k jejímu navýšení, což negativně dopadá třeba na studenty na brigádách, drobné přivýdělky rodičů na rodičovské dovolené i pracující důchodce. Náš návrh zákona počítá s tím, že by úroveň této hranice vzrostla na 11 500 Kč,“ říká předsedkyně TOP 09 a poslankyně Markéta Pekarová Adamová. Valorizace musí lépe reflektovat inflaci od roku 2011, kdy byla současná výše hranice stanovena. „Zákon by pomohl zlepšit situaci lidí s nižšími příjmy,“ dodává předsedkyně TOP 09.

TOP 09 bude na dnešní mimořádné schůzi také žádat, aby poslanci požádali vládu o rozšíření podpory pro OSVČ působící v oblasti živé kultury. Ve sněmovním usnesení stojí, že by na kompenzační bonus měly mít nárok také v období od 9. června do 31. srpna. OSVČ v oblasti živé kultury musí tvrdě trénovat několik hodin denně, aby si zachovaly svoji kompetenci. Za tuto práci nejsou nijak ohodnoceni, ohodnoceni jsou až za realizované představení. „Chceme-li zachovat vysokou úroveň umělecké základny v ČR, je nezbytné těchto několik tisíc lidí podpořit,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme