× Pohněme s tím. Společně!

Budeme po vládě chtít jasnou strategii pro boj s covidem

10. 9. 2020
  • Sněmovna musí znát vládní plán, který musí vycházet z rad odborníků
  • Na dnešní schůzi budeme prosazovat zvýšení hranice odvodů pro dohodáře
  • TOP 09 také navrhne prodloužení kompenzačního bonusu pro OSVČ z oblastí živé kultury

TOP 09 bude na dnešní schůzi požadovat, aby vláda prozradila své nejbližší plány pro omezení šíření viru. „Německo i Belgie začínají zařazovat Česko mezi rizikové oblasti. Je nejvyšší čas představit jasný plán i strategii, která pomůže omezit šíření viru. Budeme požadovat, aby Poslanecké sněmovně vláda sdělila nejdůležitější body svého plánu. Teď musí politici více než kdy jindy respektovat rady odborníků, nikoliv marketérů,“ říká poslanec a místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek. TOP 09 proto představila osm doporučení, které by stávající situaci mohly zlepšit.

V současné situaci je zapotřebí podpořit také ekonomicky ohrožené skupiny. TOP 09 udělá maximum pro podporu zákona o nemocenském pojištění, který mění výši hranice pro odvody na sociální a zdravotní pojištění. „Za posledních sedm let nedošlo k jejímu navýšení, což negativně dopadá třeba na studenty na brigádách, drobné přivýdělky rodičů na rodičovské dovolené i pracující důchodce. Náš návrh zákona počítá s tím, že by úroveň této hranice vzrostla na 11 500 Kč,“ říká předsedkyně TOP 09 a poslankyně Markéta Pekarová Adamová. Valorizace musí lépe reflektovat inflaci od roku 2011, kdy byla současná výše hranice stanovena. „Zákon by pomohl zlepšit situaci lidí s nižšími příjmy,“ dodává předsedkyně TOP 09.

TOP 09 bude na dnešní mimořádné schůzi také žádat, aby poslanci požádali vládu o rozšíření podpory pro OSVČ působící v oblasti živé kultury. Ve sněmovním usnesení stojí, že by na kompenzační bonus měly mít nárok také v období od 9. června do 31. srpna. OSVČ v oblasti živé kultury musí tvrdě trénovat několik hodin denně, aby si zachovaly svoji kompetenci. Za tuto práci nejsou nijak ohodnoceni, ohodnoceni jsou až za realizované představení. „Chceme-li zachovat vysokou úroveň umělecké základny v ČR, je nezbytné těchto několik tisíc lidí podpořit,“ říká předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti: