Pospíšil: Práva pro všechny majitele legálních zbraní

13. 7. 2016

Výbor EP pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele bude dnes hlasovat o návrhu směrnice týkající se kontroly nabývání a držení zbraní. Pod vlivem loňských teroristických útoků v Paříži se Komise rozhodla zpřísnit podmínky pro legální nabývání a držení zbraní. Tlak na přísnější regulaci se ještě zvýšil po březnových teroristických útocích v Bruselu.

Návrh Komise byl bohužel unáhlený, nebyl opřen o dopadovou studii a místo potírání nelegálního trhu se zbraněmi si vzal na mušku legální držitele zbraní. Jako takový se proto zcela přirozeně setkal s odporem veřejnosti v mnoha členských státech, zejména těch se silnou tradicí myslivosti a sportovní střelby,“ uvádí k tomu poslanec EP Jiří Pospíšil (TOP 09/STAN), člen výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele. Návrh směrnice vyvolal bouřlivou diskusi i v Evropském parlamentu, což potvrzuje fakt, že výbor bude dnes hlasovat o devíti stovkách pozměňovacích návrhů.

Podle názoru Jiřího Pospíšila se Komise měla omezit na změny, které skutečně zvýší bezpečnost v EU, jako jsou společná pravidla pro značení zbraní, jejich uchovávání, znehodnocování a výměnu informací. „Místo boje proti terorismu však Komise zašla zbytečně daleko a nepřípustným způsobem zasáhla do práv legálních držitelů zbraní, kteří si je opatřili za účelem ochrany života, zdraví a majetku nebo je užívají ke svým zálibám jako je myslivost či sportovní střelba,“ uvedl Jiří Pospíšil.

„Osobně jsem předložil několik pozměňovacích návrhů, které se pokouší vrátit návrh k t omu, co potřebujeme opravdu řešit - značení zbraní či výměnu informací,“ vyjádřil svůj názor český europoslanec.

„Znění návrhu, které se dnes chystá schválit výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, by v podmínkách ČR znamenal zákaz cca 40 tisíc legálně držených zbraní a právní nejistotu pro legální držitele cca 400 tisíc zbraní. Vzhledem k tomu, že zachování práv všech majitelů legálně držených zbraní je pro mě nepřekročitelnou hranicí, jsem rozhodnut hlasovat dnes proti návrhu směrnice jako celku,“ vysvětlil své stanovisko poslanec Jiří Pospíšil (TOP 09/STAN).

Marek Hannibal

Osobnosti: