Polčák: Zakáz klonování zvířat znamená chránit lidské zdraví

8. 9. 2015

EP dnes bude hlasovat o návrhu směrnice o klonování zvířat z řad skotu, prasat, ovcí, koz a koňovitých chovaných a rozmnožovaných pro hospodářské účely, který zavádí zákaz klonování zvířat a další zákazy související s jejich klonováním.

"Zákaz klonování zvířat je namístě. Když chybějí přesvědčivé studie o nezávadnosti potravin vyráběných z klonovaných zvířat, pak musíme chránit lidské zdraví i dobré životní podmínky zvířat. Proto podporuji zákaz potravin z klonovaných zvířat a jejich potomků" uvádí europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09/STAN), který působí ve výboru pro zemědělství (AGRI).

Podle Polčáka nelze ignorovat odborná zjištění Evropského úřadu pro bezpečnost potravin svědčící o negativních důsledcích klonování zvířat na životní podmínky zvířat v podobě těžkých a smrtelných poškození. Europoslanec Polčák je přesvědčen, že rizika vyplývají z problému vysledovatelnosti pohybu klonu a rozsahu genetických modifikací. "Základní otázka zní, co všechno hodláme ze zvířat vytěžit, než otevřeme pomyslnou Pandořinu skříňku nevratných poškození a neřízených genetických modifikací?", podotýká Polčák.

Na druhou stranu podle Polčáka zákaz klonování zachází příliš daleko, když se vztahuje i na dovoz a uvádění na trh zárodečných produktů z potomků zvířecích klonů. "Takto dalece formulovaný zákaz klonování může vést ke ztrátě cenného genetického materiálu, a tak přispět ke snížení konkurenceschopnosti evropských zemědělců. To nepovažuji za žádoucí zejména v době, kdy se evropské zemědělství potýká s vážnými problémy a potřebuje impulsy k zvýšení efektivity a k hledání nových cest rozvoje", uvádí k dnešnímu hlasování Polčák.

Současná evropská legislativa obsahuje obecné minimální standardy pro dobré životní podmínky zvířat používaných v zemědělství, aniž by výslovně zmiňovala klonování. Členské státy mají zajistit, že hospodářským zvířatům nebudou způsobovány zbytečné bolesti, utrpení nebo poškození.

Marek Hannibal

8. září 2015