Zase předseda? Tak jo, říká Karel Schwarzenberg

Stále nejpopulárnější český politik Karel Schwarzenberg chce i v dalších letech vést TOP 09. Je rozhodnut opět kandidovat na předsedu a zřejmě nebude mít soupeře. Třiasedmdesátiletý Schwarzenberg je nejstarším šéfem partaje, ministrem i poslancem. Strana se letos chystá na volební sjezd a už si určila termín. Vládní TOP 09 se tentokrát sejde na konci října v Hradci Králové, odkud pochází ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Minulý sjezd v listopadu 2008, který zvolil prvním mužem strany šéfa přípravného výboru Karla Schwarzenberga a jeho prvním zástupcem zakladatele strany Miroslava Kalouska, byl pouze jednodenní.

Tentokrát to budou dva dny, 22. a 23. října, a strana dá signál, že není pouze pražskou - sejde se v Hradci Králové. "V tomto regionu jsme dosáhli jako strana velmi dobrých výsledků, máme odtud tři mandáty ve sněmovně," řekl generální sekretář strany Pavel Severa. Nyní se začnou scházet místní a regionální organizace, které zvolí delegáty. Jejich počet ještě není jasný. Jasnější ovšem je, že volba bude velmi pravděpodobně jednoznačná. Dosavadní předseda Karel Schwarzenberg chce svou funkci obhajovat.

„Ano, budu kandidovat," řekl pro on-line deník TÝDEN.CZ Schwarzenberg, který je podle informací ze strany jednoznačným favoritem. „Nevím, kdo by měl chuť dělat mu soupeře, to si opravdu nedokáži představit," řekl jeden ze straníků.

Jasná volba?

Podobně jednoznačný průběh bude mít volební sjezd také u spřátelených Starostů a nezávislých (STAN), kteří se sejdou v červnu v Průhonicích. Předseda Petr Gazdík už na krajských konferencích získal všechny nominace. „Určitě budu kandidovat, i když nezlobil bych se, kdyby mě někdo vystřídal," míní Gazdík, kterého podpořili straníci z Vysočiny a ze Zlínského, Olomouckého a Ústeckého kraje.

„Poslední konferenci máme v květnu, ale nepředpokládá se, že by pan předseda nominaci nezískal. Žádný protikandidát není," potvrdila tajemnice klubu Veronika Vendlová.

Na obou sjezdech se navíc budou měnit stanovy stran tak, aby se strany ještě více propojily. Starostové, kteří mají v současnosti asi 1500 registrovaných příznivců, budou hlasovat o návrhu, aby v jejich předsednictvu zasedl jeden člen předsednictva TOP 09. Bližší integraci obou stran a stejný průnik do vedení bude na podzim diskutovat také TOP 09. „Je to společný návrh nejužšího vedení obou stran, ale nic není schváleno," dodal Gazdík.

Nápad čtveřice Schwarzenberg-Kalousek-Gazdík-Polčák je pokračováním úspěšného propojení partají. Obě partaje společně kandidovaly do sněmovny, ne však formou koalice, která by zvýšila hranici hlasů pro získání mandátů. V podzimních komunálních volbách sice postavily kandidátky samostatně, ale na radnicích, kde uspěly, vytvořily koalice. Předsedou poslaneckého klubu TOP 09 je právě Petr Gazdík, ministrem se stal exstarosta Berouna Jiří Besser. Kandidátem v doplňujících volbách do senátu za TOP 09 je zase starosta Kmetiněvsi Luděk Kvapil (STAN), kterého navíc podporují i Věci veřejné. Hnutí Starostové a nezávislí loni poslalo TOP 09 na kampaň asi 4,5 milionu korun. V seznamech sponzorů TOP 09, které strana zveřejňuje na internetu, se ale objevuje jako dar pouhých 125 tisíc korun.

 

 

Martina Macková

Tyden.cz, 9. 2. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme