Volte podle šancí, zní z internetu

Zřejmě nejvíce graduje prezidentská volba na internetu. Občanským výzvám nejdříve vadila komunistická minulost kandidátů, teď už lidem radí, aby volili jen ty, kdo mají skutečnou šanci.

10. 1. 2013

Takže buďto Dienstbiera, nebo Schwarzenberga, přikazuje dvojice mužů v pruhovaném triku. Jejich videoklip vidělo na internetu více než 160 tisíc lidí.

„Budu volit svoji Roithovou, vím, že to nemá žádný smysl, ale bude to morální volba,“ začíná jeden z nich, ovšem po několika sekundách své rozhodnutí mění. A takhle to mají udělat i všichni ostatní voliči v Čechách a na Moravě. „Musíme začít používat hlavu, sjednotit se. Vyberte si buďto Schwarzenberga, nebo Dienstbiera, kteří mají šanci toho Zemana s Fischerem sejmout,“ mentorují případného diváka.

Dokumentaristu Jana Látala a brněnského aktivistu Matěje Hollana těší, že řada lidí má podobný názor. Což dokazuje velký počet sdílení a přehrání spotu. „Jde o čistě racionální úvahu,“ vysvětlují oba autoři. „Výsledky voleb by nám navzdory průzkumům mohly přinést nejedno překvapení,“ pokračují. „Není možné volit jen na základě sympatií, ale i reálného odhadu toho, kdo má šanci se do druhého kola dostat,“ dodávají nakonec autoři populárního spotu.

Vysvětlete peníze a minulost Během posledních dnů se na českém internetu objevily i další výzvy. Ty ale na voliče tak přímo netlačí. Ještě na konci Vánoc s nimi začal herec a moderátor Tomáš Hanák. Ve svém prvním videu se opřel do Jana Fischera a vyzval jej, aby „jako dlouholetý člen komunistické strany nekandidoval na prezidenta naší republiky“.

Předseda úřednické vlády z let 2009 až 2010 pak Hanákovi kontroval sdělením, že se poučil a nikdy by ho nenapadlo jít prosit o podporu KSČM. Záměrně tak zaútočil na své soupeře Zemana a Dienstbiera, kteří si do sídla strany v pražské ulici Politických vězňů požádat zašli.

Hanák nezůstal jen u Fischera, otřel se i o Zemana. Členství v komunistické straně mu sice nevyčetl, ale upozornil, že jeho účetnictví nevypadá úplně čistě a měl by původ peněz vysvětlit. Zemanovi kolegové pak herce pozvali, aby zašel do jejich kanceláře, kde mu prý všechno doloží.

Vedle herce Hanáka se proti Janu Fischerovi postavilo i hnutí Dekomunizace. Ve videu Želé na Hrad využilo ostré hlášky Zdeňka Pohlreicha z jeho televizní show. Jenže tvůrci spotu kuchaře ani nekontaktovali. „Tyhlety umělecký iniciativy, mluvkové bez peněz. Jako ať jdou do pr..le všichni. Si myslej, že je tady někdo zvědavej na hereckou a uměleckou politiku?“ rozzlobil se Pohlreich pro Lidovky.cz.

I ženy protestují

Ovšem aby nevznikl dojem, že volba prezidenta a útoky na kandidáty jsou mužskou záležitostí, zrodilo se i několik čistě ženských výzev.

Tou nejzásadnější je zřejmě prohlášení několika desítek osobností včetně architektky Evy Jiřičné či političky Kateřiny Jacques. Za terč si vybraly opět duo Fischer-Zeman. Podle jejich názoru se mají zamyslet nad léty strávenými se stranickou knížkou a z přímé volby vycouvat. „Jan Fischer v době, kdy nás a naše děti bili na Národní třídě, byl členem KSČ a svou minulost se pokoušel zatajovat. Plukovník Zdeněk Zbytek, pravá ruka Miloše Zemana, chtěl ještě v prosinci 1989 vojensky zasáhnout proti národu,“ zlobí se signatářky.

Svůj podpis přidala i světoznámá gymnastka Věra Čáslavská. Protože má ale se zlovůlí minulého režimu velkou zkušenost, sepsala i vlastní otevřený dopis.

„Tvrdím, že bývalí komunisté nemají morální právo kandidovat na hlavu našeho státu! Prosím, nevolte je,“ píše sedminásobná olympijská vítězka ve výzvě.

„Nemohu akceptovat, aby se někdo takový stal hlavou našeho svobodného, demokratického státu. Bylo by to plivnutí do tváře té obrovské většiny lidí, kteří tehdy prostě nemohli morálně připustit spojení s KSČ a také do KSČ nevstoupili,“ pokračuje Čáslavská.

zdroj videa: You Tube

Ondřej Stratilík

Lidové noviny, 10. 1. 2013, rubrika: Téma, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme