Senátorky chtějí vzít zákonodárcům plat za místní funkce

Senátorky z klubu TOP 09 a Starostové chtějí zákonem zakázat zákonodárcům z řad regionálních nebo komunálních politiků, aby za své krajské či obecní funkce pobírali plat. Oznámily to dnes novinářům s tím, že se jedná o kontroverzní návrh. Přiznaly, že pro něj nemají plnou podporu ani uvnitř své pětičlenné senátorské frakce.

19. 7. 2012

Senátorky Soňa Paukrtová a Jana Juřenčáková svůj návrh zdůvodnily tím, že nelze plnohodnotně zastávat současně parlamentní funkci a post hejtmana, starosty nebo radního. "Z vlastní zkušenosti vím, že to nejde stihnout na plný úvazek," uvedla bývalá místostarostka Jablonce nad Nisou Paukrtová. Podotkla, že kraje a obce by přijetím návrhu ušetřily.

"Chtěly bychom návrhem tohoto zákona dosáhnout toho, aby nedocházelo ke kumulaci funkcí," řekla Juřenčáková. Poslanec a místopředseda STAN Stanislav Polčák ale poznamenal, že návrh by neměl přinutit poslance nebo senátory, aby se svých krajských či komunálních funkcí vzdali. Pouze by za ně neměli být odměňováni. Politik by měl být z veřejných rozpočtů placen "pouze jednou", dodal Polčák.

Senátorky chtějí získat pro svůj návrh podporu lidí formou petice v rámci kampaně před říjnovými krajskými a senátními volbami.

ČTK

ceskatelevize.cz, 19. 7. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme