Schwarzenberg to s lidmi prostě umí

Prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg přijel v sobotu do Lán pozdě. Nestihl tak zátah hasičů v jejich zdejším rybníku, při kterém vylovili desítky ryb. Mluvili pak o revitalizaci rybníka i o politické situaci.

12. 11. 2012

Je půl hodiny po ohlášeném termínu, po Karlu Schwarzenbergovi v Lánech ani vidu, ani slechu. Hasiči, kteří od sobotního rána dělají kontrolní výlov rybníka, nečekají. Ministr neministr, dvanáct z nich, mezi nimi i jedna žena, popadne dlouhou síť. Obejdou rybník a postupně vstupují do vody.

Mezitím osm chlapců ve čtyřech nafukovacích člunech obráží rybník a pádly tlučou do vody. „Snaží se zazimované ryby vyrušit a vyhnat ze dna,“ vysvětluje místní obyvatel Tomáš Jirgl, který se na výlov hasičské nádrže přišel podívat.

Jestli má Jirgl jasno o tom, koho by rád od ledna vídal na zdejším zámku, kam jezdí odpočívat čeští prezidenti? „Zatím ne, mám ale několik favoritů,“ říká Jirgl. Uvažuje i o Karlu Schwarzenbergovi.

O tom, že sem má dnes v rámci své prezidentské kampaně dorazit, věděl. Přišel by i tak. „Je krásné počasí, hasiči jsou navíc mí velmi dobří sousedi.“

„Přimluvte se u Kalouska, jste kolegové z TOP 09“

Sbor lánských dobrovolných hasičů, jehož je ministr zahraničí členem, neboť jej kdysi zakládal jeho strýc, se kolem dvanácté dočká. Schwarzenberg i se svou ochrankou přijíždí. Zdržel se v Praze na farmářských trzích. Prý tam byly davy lidí.

To v Lánech se o davech mluvit nedá. Kromě hasičů a jejich rodin dorazilo jen několik místních lidí s dětmi. Všichni po zátahu sledují, jak hasiči dávají ryby do kádí.

A s nimi i Schwarzenberg, kterého doprovází starosta Karel Sklenička. „Pamatuji si na své dětství na Orlíku, kde byl rybník a spousta hus,“ říká nad káděmi s kapry a amury ministr. „To se nemohla stát tragédie jako nyní, kdy si na podzim musíme kupovat zmrazené husy v obchodech.“

U piva v místní zbrojnici mluví s hasiči i představiteli obce o tom, jak si představují obnovu zdejšího rybníka. A taky, kde v současné době mohou obce získávat peníze. U stolu sedí i velitel hasičů Karel Pošta se svým otcem, lánským kronikářem. Mluví se o politice a místní žertem ministra žádají, aby se přimluvil u stranického kolegy, ministra financí Miroslava Kalouska, který je podle místních lakomý. „To je správně, ministr financí musí být lakomý,“ zdůrazňuje Schwarzenberg, jenž neváhá utrácivého správce státní pokladny přirovnat k dajné jeptišce.

Zápisník

Jestli Schwarzenberg dorazí, nebo ne, bylo hasičům v Lánech jedno. Aspoň tak tedy vypadali, když si brali síť a připravovali se na třetí zátah rybníka. „Víme, že má přijet, ale kontrolní výlov máme naplánovaný už tři měsíce dopředu,“ řekl mi jeden z nich a vyrazil. O pár minut později, když skupina přebrodila celý rybník, už ze sítí tahali mrskající se ryby.

A pak konečně přijel. Z druhé strany rybníka, pomalu a rozvážně, kráčel ministr zahraničí se starostou, zastupitelem a svou ochrankou. A před ním houf novinářů - v počtu podobném samotným účastníkům výlovu.

Přišel ke kádím a rozpovídal se, která ryba žere více bylin a tím více do rybníka kálí. A co pak s tím. Vzpomínal na dětství a husy.

U piva lidově žertoval. Najednou byl kolem něj hrozen fanoušků. Karel Schwarzenberg to prostě s lidmi umí.

Kateřina Havránková

Mladá fronta DNES, 12. 11. 2012, rubrika: Střední Čechy, str. 2 a 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme