Matadora Štěcha zkusí zastavit zpívající právník Jahelka

7. 10. 2014

Senátní kandidování je na Pelhřimovsku v posledních 18 letech tak trochu marný boj. Tedy pro všechny kromě Milana Štěcha. Předseda Senátu, sociální demokrat a bývalý odborář je totiž ve svém rodném okrese neporazitelný. Vyhrál všechny troje volby a už tento víkend bude bojovat o čtvrtý úspěch v řadě.

„S určitou rezervou si myslím, že bych to měl vyhrát. Byť jsem připraven i na porážku,“ věří si pár dní před prvním kolem voleb šéf Senátu. Jeho úspěch je pro ČSSD klíčový, ostatně i proto sociální demokraté oficiálně zahajovali kampaň na náměstí v Pelhřimově.

Před šesti lety proti Štěchovi marně kandidoval v barvách ODS pivovarník Stanislav Bernard, v letech 1996 a 2002 zase se Štěchem ve druhém kole voleb prohrál disident Jan Litomiský z ODS. I letos se ale ostatní strany pokusily najít pro Štěcha silného soupeře. Tím hlavním by měl být známý písničkář a advokát z Jindřichova Hradce Ivo Jahelka, který kandiduje v barvách TOP 09. „Rozhodně se vůbec necítím jako nějaký favorit, naopak bych řekl, že jsem outsider. Už tady byli větší vyzyvatelé pana Štěcha, než jsem já, a ani oni neuspěli,“ reaguje ale opatrně Jahelka.

Kampaň jako koncertní tour

Jahelka kandiduje v letošních volbách poprvé, a jak sám říká, předvolební soupeření ho baví. „Já si celou kampaň maximálně užívám. Pojal jsem to jako sérii koncertů, takže každý den někde hraju, pak mluvím s lidmi a vůbec to mám celé hodně apolitické,“ říká. Kromě Štěcha a Jahelky kandiduje na Pelhřimovsku ještě dalších osm kandidátů. Za ODS je to letos právník Josef Doubek a za KSČM revizor Českých drah Radek Nejezchleb. Hnutí ANO do voleb poslalo podnikatele Jana Fučíka. Všichni kandidáti si pochvalují, jak poklidně a neútočně kampaň na Pelhřimovsku probíhá. Navzájem na sebe neútočí ani netahají skandály. „Teď jsem byl v Praze a jsem vážně rád, že tam nekandiduju. Už ty billboardy byly strašně agresivní. Tady je to jiné. Mojí velkou zálibou je tenis, já si hraju svoji hru a nedívám se na hru soupeře. A celé je to o tom, že ta moje hra buď stačí na vítězství, nebo ne,“ říká Jahelka.

Senátní rekordman

Ostatně i předvolební kampaně jsou na Pelhřimovsku malé, třeba šéf Senátu Štěch si nechal vylepit jen 13 plakátů. Ten by se případnou výhrou mohl zařadit mezi senátní rekordmany, kteří vyhráli už čtvery volby. V Senátu je 18 let a patří mezi tři služebně nejstarší členy horní komory. „Když jsem tam nastoupil jako známý odborář, tak mě mnoho pravicových kolegů příliš nebralo, ale pak jsem si vydobyl určité renomé. V téhle funkci umíte řadu věcí ovlivnit a to mě baví,“ vysvětluje Štěch, proč se křesla v Senátu nechce vzdát. ČSSD bude v letošních volbách zvlášť důkladně počítat každý získaný mandát. Obhajuje 23 mandátů z roku 2008, kdy zafungovala kampaň postavená na odmítnutí zdravotnických regulačních poplatků. Teď by ČSSD stačilo ke spokojenosti devět senátorů.

Marie Bastlová

Hospodářské noviny, 7. 10. 2014, rubrika: Události, str. 5

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme