Jezděte vpravo, instruoval Kalousek středočeské volební týmy

19. 4. 2010
Středočeská TOP 09 zahájila v pondělí ostrou část své předvolební kampaně. Místopředseda strany Miroslav Kalousek po skromném rautu s předvolebním gulášem a modrými drinky s jahodou, symbolizujícími partajní barvy, odstartoval cestu dvojice automobilů se stranickými týmy.

Kalousek dorazil na zahájení kampaně v koloně tří vozů v barvách TOP 09. Ty patří podle manažerky středočeské kampaně Natálie Tomsové členům strany, kteří je na pondělní zahájení dobrovolně poskytli. „Ne, nepoužíváme žádné nově nakoupené vozy, s výjimkou těch dvou dodávek. V tom mém kromě pana Kalouska vozím dceru," poznamenala s odkazem na nálepku s podobiznou Kalouska na zadním okně, kterou může nyní získat každý příznivec strany.

Kalousek zmínil úvodem hlavně pravicovost TOP 09, ta je prý na české politické scéně se svou orientací jediná. Narážel tak na kritiku lídrů ODS a lidovců, kteří program TOP 09 komentují buď jako příliš tvrdý, nebo jako určitou formu pravicového populismu. „Svatý Pavel ve svém dopise Římanům říká: Nebuďte nikomu nic dlužni, kromě lásky. Zajímalo by mě, zda křesťan Cyril Svoboda považuje sv. Pavla za sebestředného singla," komentoval nedávný výrok předsedy lidovců.

Sladkého pomálu. Přípitek i program TOP 09?

Společnost se podle Kalouska nesmí dělit na bohaté a chudé. „Máme sociálně potřebné a ty druhé. Sociálně potřebných není 50 procent," vygradoval tvrdou pravicovost své partaje Kalousek. Po startu dodávek pak během přípitku modročerveným koktejlem poznamenal, že „sladkého pomálu," čímž možná charakterizoval volební program TOP 09.

TOP 09 se chce podle dvojky středočeské kandidátky, berounského starosty Jiřího Bessera, chovat skromně i při kontaktní kampani. Znamená to prý malé týmy, návštěvy kulturních akcí či tradiční pivní posezení s kandidáty místo velkých mítinků na náměstích. „Já nechci řečnit někde na pódiu. Já ani nechci propagovat sám sebe jako kandidáta strany. Jsem starostou Berouna a tím i zůstanu. Pokud mě za mou práci zvolí občané do sněmovny, budu rád," doplnil Besser. Pojetí jednotlivých kampaní se prý bude lišit region od regionu.

On sám by ve sněmovně rád zlepšil postavení starostů. „Uráží mě, když přijdu na ministerstvo jako starosta a jednají tam se mnou jako s jednotlivcem. Já zastupuji osmnáct tisíc lidí, a nějaký úředník třetí, čtvrté kategorie mě tam nechává vydusit," rozohnil se nad přístupem úředníků k zástupcům samospráv.

„Velmi vás prosím, jezděte vpravo. To neznamená, že budete předstírat jízdu vpravo a ve skutečnosti pojedete vlevo," instruoval řidiče dvojice volebních dodávek místopředseda TOP 09. Osádky, které se předtím zúčastnily soutěže ve vědomostním kvízu a skládání puzzle s logem strany, se poté vydaly na cestu po Středočeském kraji.

Petr Mašek
ParlamentniListy.cz, 19. 4. 2010, Rubrika: Politika
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme