Ještě než ministryně Müllerová odešla, ulevila rodině postiženého chlapce

Masnicovi z Proboštova dostali před dvěma roky dotaci na auto, aby mohli vozit postiženého syna na vyšetření. Záhy vůz někdo ukradl, stát nařídil peníze vrátit a rodina od té doby 88 tisíc splácí. Ludmila Müllerová jí třetinu dluhu odpustila.

17. 7. 2013

Už dvacet měsíců splácí rodina zdravotně postiženého chlapce z Proboštova u Teplic auto, které nemá. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž rozhodlo, že chce vrátit dotaci 88 tisíc korun na vůz, který rodině někdo ukradl. Mimořádně tvrdý zákon částečně zmírnila až minulý týden těsně před svým odchodem z úřadu ministryně Ludmila Müllerová.

„Napsala, že nám odpouští 30 tisíc korun,“ uvedla Kamila Masnicová, matka patnáctiletého Jaroslava, jemuž nevyléčitelná choroba bere zrak. „Když jsem dopis dostala, byla jsem nadšená,“ dodává.

Příběh se začal odvíjet v červnu 2011, kdy rodina zažádala o příspěvek, aby nemocného chlapce mohla vozit na vyšetření. Dostala kladnou odpověď a za 94 tisíc korun si mohla pořídit deset let starý černý Ford Galaxy, kam se vešli rodiče se třemi dětmi i kočárkem.

Uzavřeli povinné ručení a domluvili si i uzavření pojistky proti krádeži. To už ale nestihli. Jen pár dní před sjednanou schůzkou v pojišťovně jim auto zmizelo.

Ministerstvo práce a sociálních věcí pak oznámilo, že chce, aby rodina vrátila dotaci. Důvod? Vůz po krádeži sloužil jinému účelu než k převozu nemocného chlapce. A navíc nebylo auto pojištěné. Kromě toho rodina přišla o příspěvek na dopravu a musela vrátit 1 600 korun. A protože rodina tolik peněz neměla pohromadě, úřady jí vyčíslily splátky ve výši 750 korun měsíčně, a to až do roku 2021. Od listopadu 2011 tak musí platit.

Masnicovi sice požádali tehdejšího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, aby vrácení dotace odpustil, ale neuspěli.

Když MF DNES začátkem loňského roku na jejich případ upozornila, ozvalo se několik lidí a nabídlo pomoc. Například teplický radní Petr Měsíc se loni v dubnu zavázal platit za rodinu měsíční splátky po dobu dvou roků. Dosud to plní.

„Děkuji všem, kteří nám pomáhají. Moc si toho vážím. Splátky budeme dál posílat i my, aby byl dluh co nejdříve splacen,“ děkovala Kamila Masnicová.

Další dar slíbil ze svého i ministr Jaromír Drábek a další tři lidé. „Na účet dorazilo celkem 10 tisíc. Nevím ale od koho. Je to anonymní,“ uvedla Masnicová.

Když loni v listopadu Jaromíra Drábka vystřídala v čele ministerstva Ludmila Müllerová, požádali Masnicovi o odpuštění splátek i ji. Ministryně odpověděla minulý týden těsně předtím, než opustila resort po demisi vlády.

„Napsala, že shledává nepřiměřenou tvrdost zákona. Navíc ocenila, že jsem se přihlásila k závazku, odsouhlasila ho a začala splácet,“ uvádí Masnicová.

Jak ministryně vypočítala částku 30 tisíc korun, kterou rodině odpustila, není jasné. V dopise to nijak nezmiňuje.

Rodina nyní jezdí ve 14 let starém Fordu Mondeo a po odečtení všech splátek, darů i odpuštěné částky jí zbývá uhradit ještě asi 19 tisíc, což znamená 25 splátek. „Jsme rádi za všechno, co nám ve splácení pomůže,“ doplňuje s úlevou Kamila Masnicová.

Artur Janoušek

Mladá fronta DNES, 17. 7. 2013, rubrika: Severní Čechy, str. 3

Štítky
Osobnosti: Ludmila Müllerová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme