Gazdík: Rozpuštění sněmovny je výkřikem ČSSD

Ve středu čeká poslance klíčové rozhodování o tom, jestli brzy půjdeme k předčasným volbám. Pokud pro ně zvedne ruku aspoň 120 zákonodárců, bude mít Rusnokova vláda pouze jepičí život. Politologové, které oslovil server IHNED.cz, se však domnívají, že volby se budou konat spíše až v květnu.

17. 7. 2013

Na rozpuštění sněmovny je zapotřebí nejméně 120 hlasů. Pokud by  poslanci tento návrh ve středu schválili, prezident by sněmovnu rozpustil a do 60  dnů by se konaly předčasné volby. Zákonodárnou iniciativu by v takové  situaci převzal Senát a předlohy jím podpořené by šly přímo k  prezidentovi.

Politologové se ale shodují, že k rozpuštění sněmovny nedojde. "Strany bývalé vládní koalice budou sázet na to, že mají  většinu ve sněmovně," míní politolog Daniel Kunštát ze Sociologického  ústavu Akademie věd. "Sociální demokraté nebudou mít dostatek hlasů pro  schválení návrhu," potvrzuje Jan Outlý z Univerzity Hradec Králové.

Jaké stanovisko zaujímají před hlasováním předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové? Přečtěte si jeho vyjádření.

Petr Gazdík: Jednání o rozpuštění sněmovny považujeme za pouhý výkřik sociální demokracie. Rozpuštění by mělo smysl v případě, že by ve sněmovně neexistovala většina a sněmovna by nebyla schopna podpořit vládu. Což tak není. Předčasné volby by narušily rovnováhu, kterou vytváří parlament jako protiváha autoritářské moci, a dostali bychom se tak k prezidentskému systému.

 

Lucie Kučerová

iHNed.cz, 16. 7. 2013, rubrika: Zprávy

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme