TOP 09: Školné chceme, Dobeš to ale nezvládl

1. 3. 2012

Koaliční TOP 09 se ohradila proti výrokům ministra školství Josefa Dobeše (VV), že od školného ustoupil kvůli ní. Podle předsedy klubu TOP 09 Petra Gazdíka Dobeš lže, protože nezvládl školné připravit.

TOP 09 dle Gazdíka školné stále podporuje. S nápadem na jiný systém zpoplatnění vysokoškolského studia přišel ministr tento týden. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je to reálná varianta, protože odložené školné už vláda stejně zavést nestihne. Se školným se přitom počítá v programovém prohlášení vlády.

Petr Gazdík: TOP 09 školné podporuje. Ministr školství ale bohužel předložil kalamitní návrh jak o školném, tak o finanční pomoci studentům, která školnému musí předcházet. Promarnil rok času.

"Tento ústupek vzešel z toho, kdy jeden z koaličních partnerů, TOP 09, zhruba před 14 dny se potkali se studenty a rezignovali na možnost školného. To byl první krok, který v tom všem byl. Zrovna TOP 09, která byla nejhlasitější, když jsme vyjednávali program této vlády," řekl Dobeš tento týden novinářům.

Gazdík: Požádáme VV, aby na post dodala někoho v lepší psychické kondici

Podle Gazdíka ale TOP 09 o žádných změnách ve školném s nikým nejednala. "TOP 09 školné podporuje. Ministr školství ale bohužel předložil kalamitní návrh jak o školném, tak o finanční pomoci studentům, která školnému musí předcházet. Promarnil rok času," sdělil Gazdík v tiskové zprávě. Dobešovi proto podle svých slov nabídl pomoc s přípravou reformních zákonů. "Další variantou je, že požádáme stranu Věci veřejné, aby na tak zásadní post, jakým je vedení ministerstva školství, dodala někoho v lepší psychické kondici," dodal.

Zavedení odloženého školného označil v tomto volebním období za nereálné i Nečas. Zatím podle něj není připraveno ani paragrafové znění návrhu. Zároveň ale zdůraznil, že o dalším postupu bude ještě vláda jednat s rektory.

Petr Gazdík: Další variantou je, že požádáme stranu Věci veřejné, aby na tak zásadní post, jakým je vedení ministerstva školství, dodala někoho v lepší psychické kondici.

Dobeš navrhl, aby místo školného studenti více platili za překročení standardní délky studia. Nyní si mohou jak v bakalářském, tak v magisterském programu zdarma prodloužit studium o rok. Víc by se připlácelo i za studium na další vysoké škole. Poplatky by se mohly v obou případech vyšplhat až na 26 000 korun ročně. Dobeš také později zmínil možnost placení zápisného. To by se hradilo za každý semestr, jeho výši by si každá škola určovala sama.

ČT 24

ct24.cz, 1. 2. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme