Putnová: Dobeš uchopil reformy za nešťastný konec

Rozhovor s poslankyní Annou Putnovou

1. 3. 2012

Studentské protesty proti reformě vysokých škol včera v Praze vyvrcholily pochodem studentů a akademiků z Náměstí Jana Palacha před Úřad vlády. Podle policie se sešlo kolem 7 tisíc demonstrantů. Organizátoři odhadli účast až na 10 tisíc lidí. Členové vlády se prý včera s protestujícími nesetkali, protože demonstrace se před úřadem vlády konala právě v době, kdy kabinet jednal. Petr Nečas, který je toho času v Londýně, připustil, že změny ve školství se měly více konzultovat s akademickou obcí a studenty. Ve vysílání Rádia Česko teď vítám předsedkyni školského výboru Poslanecké sněmovny za TOP 09 Annu Putnovou. Dobrý den.

Dobré ráno.

Ministr Dobeš teď ustupuje od programu vládních stran, ve kterých je školné zahrnuto. Jak tento ústupek hodnotíte?

Já jsem přesvědčená, že je nutné, abychom znovu zasedli k jednání a pokud chce pan ministr přehodnotit situaci, tak se to musí projevit v nějakém dodatku programového prohlášení, protože ty změny, které navrhl, nebyly konzultovány s koaličními partnery. Samozřejmě, že možnosti jsou různé, ale předpokládám, že tomu bude předcházet tedy shoda v koalici a potom navržení realistických kroků, které budou postavené na nějakých ekonomických argumentech a nebudou to jenom nápady.

Předpokládáte shodu například na tom zápisném, které navrhl ministr Dobeš zatím místo třeba školného?

To je otázka, jak by se provádělo zápisné, protože zápisné, které bude tak, jak jsem to pochopila z těch názorů pana ministra, které by se platilo přímo a nepředcházela by tomu finanční pomoc studentů, tak by nebylo o nic citlivější variantou, než je školné. Takže to bychom chtěli slyšet od pana ministra ...

Já se ptám, promiňte, že vám do toho vstupuji, protože vašemu stranickému kolegovi, předsedovi klubu TOP 09 Petru Gazdíkovi vadí, že ústupek od školného je ústupkem z koaliční smlouvy, o tom vy jste také mluvila. Teď tedy se bude jednat o jakémsi dodatku, na kterém vy předpokládáte, bude shoda. Nicméně říkáte, že ty parametry se budou muset projednat, bude muset o nich být řeč. Nehrozí kvůli vysokoškolské reformě další koaliční rozbroje?

Rozbroje do té míry, že si budeme vyříkávat rozdílné názory asi hrozí,ale nepředpokládám, že by to měl být důvod k nějakému zásadnějšímu nesouhlasu z naší strany, protože pokud s tím souhlasit nebudeme, pokud s tím nebude souhlasit jedna strana, tak ta dohoda nebo další smlouva nebude moci být podepsaná. Takže se bude muset jednat tak dlouho, až se dohodneme.

Což kolikrát tedy ale bývá poměrně problematické.

Ukazuje se, že to není dobře připravený materiál a proto vzbudil tu reakci. Ukazuje se také to, že odložené školné vzbuzuje velké emoce. TOP 09 nebyla pro to, aby bylo školné odložené. Měli jsme v úmyslu, že finanční pomoc studentům bude tak dobře promyšlený systém, který by umožnil přímou platbu. Teď se k tomu vrací pan ministr oklikou a bude skutečně záležet na tom, jak se ten systém nastaví, nebo jestli se vrátíme k té původní myšlence. Ale jaksi na tahu je teď ministerstvo školství.

Když jste se dotkla právě té nedostatečné přípravy ze strany ministerstva, tak tato kritika zaznívá i z řad vysokých škol. Tam se navíc ozývá, že jde o krizi důvěry mezi státem a akademiky. Domníváte se, že jejich pochybnosti o tom, zda je současný ministr schopen připravit alternativní návrhy vysokoškolské reformy, jsou oprávněné?

My jsme s panem ministrem a s jeho jaksi spolupracovníky už delší dobu jednali a zdá se nám, že tak, jak pan ministr uchopil ty reformy, tak je nezval za šťastný konec. Vytváří reformu, která nebyla dostatečně přijatá v té akademické obci. A toto jsou přeci normy, které se dělají pro akademickou obec, dělají se proto, aby s mohly spolu s nimi realizovat, nikoliv proti nim.

Vy jste to pojmenovala, že ministr Dobeš tu přípravu reformy nevzal za šťastný konec. Měl by z vašeho úhlu pohledu nějakým způsobem vyvodit odpovědnost, nebo očekáváte pouze nápravu toho stavu, i když vlastně o té nápravě jaksi pochybují odborníci, že bude moci nastat právě z pera současného ministra?

Já se domnívám, že to je rozhodnutí, které bude muset učinit jednak pan ministr a jednak, nebo případně pan premiér ...

Já jsem se ptala, jestli vy, jako koaliční partner třeba budete nějakým způsobem toto dávat do hry?

Já se domnívám, že po tom, co se nedaří jednání, po tom, co se fakticky vyhýbá pan ministr setkání s vysokoškoláky a podobně, že už nebude mít ten potenciál, aby mohl reformu realizovat.

 

A TOP 09 nějakým způsobem toto bude řešit nebo vám prostě stačí to konstatování, že ten potenciál na to, změnit, udělat nějakou alternativu, tu není?

My přinášíme pozitivní návrhy, máme jasné priority, které chceme, aby byly zapracovány do těch věcných záměrů zákona. Což považujeme za takové minimu reforem, které by mělo tu sílu připravit vysoké školy na to další fungování a na zvýšení ve fungování z hlediska konkurenceschopnosti. Takže my víme, co chceme v rámci vysokého školství prosadit a v tomto smyslu budeme jednat a pracovat a tu reformu tímto způsobem posunovat dál.

Tolik Anna Putnová, předsedkyně školského výboru Poslanecké sněmovny za TOP 09. Děkuji vám za rozhovor. Na slyšenou.

Děkuji na shledanou.

Český rozhlas - Rádio Česko, 1. 3. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme