Smlouvy zůstávají ukryté, stát neušetří

Opencard, ProMoPro, IZIP. Projekty, které mohly stát o stovky milionů méně. Stačilo smlouvy zveřejnit na internetu. Alespoň to tvrdí iniciativy. A spouští kampaň na podporu registru smluv.

11. 6. 2013

Nad Prahou prší a skupina policistů v centru města sleduje, jak aktivisté upevňují poblíž vstupu do Poslanecké sněmovny obří počitadlo. To bude příštích několik měsíců sčítat poslance, kteří se vysloví pro podporu registru smluv. Zákona, který má dramaticky omezit prostor pro korupci v České republice. „Toto je největší veřejná lobbingová akce, která kdy v Česku proběhla,“ vysvětluje Pavel Franc z iniciativy Rekonstrukce státu. Společně s dalšími chce přes celé léto přesvědčovat poslance, aby podpořili protikorupční návrh kolegy Jana Farského (TOP 09 a STAN). Právě Farský přišel s jednoduchou změnou: Všechny smlouvy uzavřené veřejnou správou budou muset být zveřejněny na internetu. Dokud nedojde ke zveřejnění, nebude žádná smlouva platná.

Radičová: Za mojí vlády byla úspora v desítkách milionů eur. Doteď se díky registru ruší nevýhodné smlouvy. Je to na denním pořádku

„Říkáme tomu nejkrásnější zákon. Je jednoduchý a přináší obrovskou změnu. Poslanci ODS Marek Benda a Aleš Rádl teď ale zahájili zdržovací taktiku a reálně hrozí, že se zákon nemusí prohlasovat do voleb. Tomu chceme zabránit,“ vysvětluje smysl aktivity Franc.

Farský: To neustálé zdržování mi vadí. Odpůrci ve sněmovně si něco jiného myslí, něco jiného říkají a úplně něco jiného dělají. Měli by rovnou říct, že tu změnu nechtějí

Rekonstrukce státu má sto ambasadorů, kteří obcházejí poslance a získávají je pro podporu zákona. Kromě dvaapadesáti předkladatelů už stihli přesvědčit dalších dvacet poslanců. Do září chtějí mít jistou podporu více než stovky členů dolní komory.

K normě se zatím nejvíce hlásí TOP 09 a ČSSD, naopak nejmenší podpora je mezi poslanci občanských demokratů. „Je to jedno z těch typických opatření, která jen vytvářejí byrokracii a podle mého názoru nic zásadního nepřinášejí,“ shrnuje hlavní výtky šéf poslanců ODS Marek Benda.

Radičová: Byrokratická zátěž? Nic takového registr nevyžaduje. To je úplný nesmysl. Každá smlouva má dnes přece elektronickou podobu. Jde o vymyšlené argumenty

Silný spojenec Změna čítající pouhých 11 paragrafů je ve sněmovně zaparkována už rok. Jen ústavně-právní výbor předlohu řeší pět měsíců a opakovaně jednání přerušuje. Registr smluv se tak nestihne dostat ani na červnovou schůzi, která začíná dnes. Druhé čtení proběhne nejdříve v září. Odpůrci návrhu nejčastěji argumentují zvýšenou byrokracií. To však razantně odmítá bývalá Slovenská premiérka Iveta Radičová. Právě za jejího působení byl registr u našich sousedů přijat (za necelé čtyři měsíce) a hned první rok podle jeho zastánců ušetřil třicet procent nákladů státu.

Půta: Žádné lidi navíc jsme na to jako kraj nepotřebovali. Jestli mám dobré informace, tak je potřebný čas jen dvě minuty na smlouvu

„Byrokratická zátěž? Nic takového registr nevyžaduje. To je úplný nesmysl. Každá smlouva má dnes přece elektronickou podobu. Jde o vymyšlené argumenty,“ řekla LN Radičová. „Mě dosud nikdo nepřesvědčil o tom, že to na Slovensku něco zásadního přineslo,“ trvá si na svém Benda.

Podle Radičové hovoří pro přijetí registru nejen slovenská zkušenost, ale i hodnocení Evropské komise či Spojených států: „Za mojí vlády byla úspora v desítkách milionů eur. Doteď se díky registru ruší nevýhodné smlouvy. Je to na denním pořádku.“

Kladné zkušenosti přitom mají i subjekty, které se do českého registru přihlásily dobrovolně a své smlouvy už několik měsíců zveřejňují. „Žádné lidi navíc jsme na to jako kraj nepotřebovali. Jestli mám dobré informace, tak je potřebný čas jen dvě minuty na smlouvu,“ přibližuje hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Podobně mluví také šéf dozorčí rady Lesů ČR Miroslav Zámečník. Lesy od začátku června zveřejňují všechny smlouvy nad 300 tisíc.

Na Farském už začíná být znát rozčarování. „To neustálé zdržování mi vadí. Odpůrci ve sněmovně si něco jiného myslí, něco jiného říkají a úplně něco jiného dělají. Měli by rovnou říct, že tu změnu nechtějí,“ posteskl si pro LN.

Filip Nachtmann

Lidové noviny, 11. 6. 2013, rubrika: Domov, str. 6

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme