Smíšené parkovací zóny vítám

Senátor Bedřich Moldan o problematice parkování v Praze

29. 7. 2010

V Praze se má změnit systém parkování. Z některých současných "modrých zón" se stanou "zóny smíšené". Domácí budou parkovat za nízký poplatek jako dosud, hosté budou platit pomocí klasických parkovacích automatů. Změny se nebudou týkat parkování přes noc. S návrhem přišli dopravní experti ČVUT a magistrát jej hodlá realizovat.

Rozlišil bych přínos pro rezidenty a nerezidenty. Obyvatelé Prahy žijící v "modrých zónách" jejich zavedení vesměs přivítali a jejich úplné zrušení by je zřejmě nepotěšilo. Naopak dojíždějící si nyní musí kvůli parkování v nich sáhnout hluboko do kapes, např. v Praze 2 až 36 tisíc korun ročně. To komplikuje situaci především malých obchodníků a živnostníků a také těch, kteří nedojíždějí pravidelně. Mohou si sice koupit jednorázové karty, nicméně musí si je osobně vyzvednout na několika málo místech, což považuji za zbytečnou administrativní zátěž. Další problémy vznikají tehdy, pokud firma nemá v daném místě sídlo, ale pouze provozovnu či pobočku.

Návštěvníkům Prahy tedy návrh expertů ČVUT vychází vstříc, protože budou platit pouze za dobu skutečného parkování, nikoli drahý paušál, a odpadnou jim starosti se sháněním jednorázových karet. Obyvatelům hlavního města rozhodně neuškodí, protože se podle studie ČVUT ukázalo, že zóny nejsou v současnosti plně využívány.

Jinými slovy, plánovaná změna je krok dobrým směrem a můžeme se radních jen tázat, proč k ní nedošlo dříve. Měli bychom však tento krok dotáhnout do konce a smíšené zóny rozšířit z některých "modrých" i na další "barevné" zóny. Také by mě zajímalo, kolik prostředků městské části zbytečně utratily za tisk a distribuci parkovacích karet, když nové parkovací automaty budou stát dalších téměř 40 milionů korun. A jak jsme si už v Praze zvykli, pravděpodobně se nebude jednat o částku konečnou.

Bedřich Moldan

Parlamentní listy, 29. 7. 2010