Putnová: Chceme do škol hodinu tělocviku navíc

Rozhovor s poslankyní Annou Putnovou

6. 5. 2011

Děti v základních školách zřejmě brzy budou mít povinně tři hodiny tělocviky místo dnešních dvou. Prosazuje to poslankyně a šéfka sněmovního školského výboru Anna Putnová z TOP 09.

Co vás vlastně k takovému nápadu vyprovokovalo? Alarmující poznatky pediatrů, že se zvyšuje počet chorob jako bolesti zad nebo diabetes dokonce u předškolních dětí. Zároveň si učitelé stěžují, že dětem nechutná zdravá strava ve školních jídelnách a vracejí to na talířích. Pak si jdou koupit brambůrky a colu.

Měly by se zakázat automaty na cukrovinky na chodbách škol? Nevím, kupovaly by si to jinde. Já prostě chci, aby děti měly víc pohybu a zdravě jedly. Jde mi o osvětu zdravé výživy. Je to vážné téma na velkou kampaň srovnatelnou třeba s Besipem. Já jsem zatím založila nadační fond Zdravé dětství. Chystáme brožuru s pracovním názvem, Nezabíjejme si jídlem děti. Druhá věc je dosáhnout hodiny tělocviku navíc. A aby na to školy dostaly peníze. Jinak hrozí, že část populace bude invalidní.

Nepřeháníte? Ne. Bez pohybu a zdravé výživy budou mít problémy s páteří, hrozí odvápnění kostí. Následné řešení je pro zdravotnictví nákladnější než dnes prosadit prevenci v podobě jediné hodiny tělocviku navíc.

Dvě hodiny tělocviku měly i předchozí generace a invalidní nejsou. Co je dnes špatně? Změnil se zásadně způsob života. Děti tráví hodně času u televize, u počítačů. Ubylo přirozených ploch, kde by si mohly hrát, ubylo pocitu bezpečí pro volné hraní venku. To vše v součtu znamená, že se hýbají podstatně méně. Některé ani neumějí udělat obyčejný kotrmelec. Tělocvik je cesta, jak si oblíbit pohyb. V době puberty sportovní aktivita může odvést energii, aby se děti nevybíjely v patologických projevech, jako je šikana.

Baví dnes děti vůbec tělocvik? Potíž je, že když dnes některé děti tělocvik nebaví, rodiče je v tom podporují. Napíšou jim omluvenku. Učitelé mi říkají, že leckde tři čtvrtiny dětí je omluvených a sedí na lavičce. Zrovna nyní manželka amerického prezidenta Michelle Obamová dělá v USA kampaň, aby děti více cvičily. Ale u nás to zatím s obezitou dětí není tak vážné jako u nich.

Václav Dolejší

Mladá fronta DNES, 6. 5. 2011, Rubrika: Z domova, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme