Pospíšil: Vláda ubírá lidem v době ekonomického růstu

11. 11. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Pojďme na první téma. Ve středu stávkovali učitelé, odbory nesouhlasily se způsobem navýšení platu 8 % všem do tarifu, 2 % na odměny. Chtěly původně 15 % do tarifu. Zavřená zůstala menšina škol. Některé se k protestu ale připojily jinou formou. Co to bude znamenat, pokud vůbec něco? Učitelé navíc kromě odborů získali nečekaného spojence, Svaz průmyslu a dopravy. Pane předsedo Pospíšile, Vaše hodnocení stávky. Byl to debakl? A může stávka něco změnit?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Já respektuji, že každý, pokud splní zákonné podmínky, má právo stávkovat. Z tohoto pohledu učitelé mají právo stávkovat. Nesouhlasím s tím, co říká pan ministr, že učitelé mohou být klidní a spokojení, cituji doslova. Protože když někomu slíbíte, pane ministře, a pak to nesplníte, tak asi normální člověk klidný a spokojený není. Faktem je, že zkrátka premiér počátkem tohoto roku řekl, že nárůst bude 15 % a nakonec je to tedy 10 %. Já nevím, kdo je klidný a spokojený, když dostane o třetinu méně, než mu bylo slíbeno. Nárůst to je, ale podle mého názoru zkrátka premiér nesplnil svůj slib. Je to možná dáno tím, jak vláda dělá populistická opatření. Rozhazuje peníze na slevy pro určité sociální skupiny na jízdném a tak dále, poté vládě chybí peníze a zvyšuje daně. To je ten základní problém. To, že na konci možná říká, že splní vládní prohlášení, které hovoří o konečném čísle na konci volebního období, to je pěkné a já bych to učitelům přál, aby se to splnilo, protože jde o kvalitu školství, a to se dotýká všech, ať bude jakákoliv vláda. Faktem je, že v příštím roce učitelé budou mít méně, než jim premiér Babiš slíbil. To je základní poselství, že premiér sliby neplní. Platí, co říkal kolega Kupka. My jsme dneska v rámci Evropské unie na dvacátém pátém místě z dvaceti osmi zemí co se týče platů učitelů. A ten základní ukazatel je srovnání, kolik bere průměrný vysokoškolák v dané zemi a kolik bere učitel. A u nás je to 63 %. Už to bylo řečeno. Toto není skoro nikde v Evropě. Průměr Evropské unie je 85 %, opravdu máme co dohánět a je třeba, aby vláda v této věci dodržela sliby. A chceme-li kvalitnější školství, tak bez zaplacených učitelů kvalitní školství bohužel mít nebudeme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Vládě se s pomocí komunistů povedlo ve sněmovně prosadit daňový balíček, víc peněz chce vláda získat například zvýšením daní na alkohol, tabák a hazard. Vyšší bude i poplatek za vklad do katastru nemovitostí, prošlo i zdanění rezerv pojišťoven, a to i na životní pojištění. Pánové z opozičních stran, ministryně financí řekla, že od opozice dostala nabídku, že byste podpořili daňový balíček, pokud by vypadlo zdanění rezerv pojišťoven, vyšší peníze za vklad do katastru a zdanění loterií. Je to pravda? Jinak byste ten balíček podpořili?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Opozice říkala, že nechce tahat občanům 10 miliard z kapes, ale je připravena o tom vést debatu. Můžeme vést debatu, jak má být zdražen tabák a alkohol, protože jsou to opravdu věci, které poškozují zdraví. Ale my jsme jako TOP 09 od začátku říkali: OK, my podpoříme toto zdanění, ale chceme snížit jinou daň. To znamená, pane ministře, pokud Vám jde o zdraví lidí a ne vytáhnout 10 miliard do rozpočtu, tak jste měli být ochotni jednat o tom, že zdražíme to, co je pro lidi zdraví škodlivé, ale snížíme třeba o procento daň z příjmu fyzických osob. To byl náš návrh. Ale vy jste jasně ukázali tím jednáním, kdy jste odmítli návrhy opozice, že nejde o zdraví lidí, byť to jaksi krásně zní, ale jde o to, získat 10 miliard do rozpočtu. Protože jinak bychom hledali řešení, které na konci bude daňově neutrální. To znamená, zdražíme škodliviny, zlevníme něco jiného. Dovolte ještě jednu tezi. Ta hlavní částka není jenom spotřební daň ze zdraví škodlivých poživatin, ale je to zdanění pojišťoven, rezervních fondů, a to vy víte dobře, že odborníci dneska říkají, bude mít vliv na to, jak vypadá samotné životní pojištění pěti a půl milionu lidí v této zemi. Dotkne se to každého občana, který je odpovědný a pojistí se. Můžeme hrát ekvilibristiku, že poplatek není daň. Je to vytahování peněz občanům z kapsy, a jestli to má název poplatek, nebo daň, to už je úplně jedno. Takže 10 miliard ubíráte lidem v době ekonomického růstu, místo abyste daně snižovali. To je závěr.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Podáte proti tomu způsobu, jakým sněmovna nakonec balíček schválila, ústavní stížnost, nebo ne?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Podáme stížnost. Mě fascinují výroky pana premiéra a ministrů, jak se rozhořčují nad tím, že opozice chce o balíčku, který vytáhne občanům z kapes 10 miliard, solidně debatovat. Vy se cítíte dotčeni, že to parlament projednává, vnímáte to jako obstrukci, to je chyba vaše, pane ministře, vy jste to přinesli pozdě do parlamentu. Vy jste museli počítat s tím, že když chcete sebrat občanům 10 miliard, že opozice se tomu bude bránit, využije veškeré, zdůrazňuji, zákonné prostředky, a bude to chtít prodiskutovat. Když jste měli teorii, protlačíme to násilím, nezajímají nás návrhy opozice, nechceme s opozicí jednat, a my jsme ty návrhy měli, pak jste měli začít před půl rokem a stihli byste to. Zdůrazňuji, že dvakrát jste porušili zákon o jednacím řádu. Je tedy logické, aby to posoudil Ústavní soud, uvidíme, s jakými dopady, zdůrazňuji, už tady judikatura Ústavního soudu v podobném případě, kdy Andrej Babiš porušil jednací řád u EET, Ústavní soud konstatoval, že byl porušen zákon. Uvidíme, jak se k tomu postaví tentokrát.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

Pane Pospíšile byly to obstrukce? Přece to není sprosté slovo, je to normální nástroj opozice, byly to obstrukce, nebo ne?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Byla to reakce na vládu, která odmítla s opozicí projednat tak důležitou věc, jako je sebrání 10 miliard z kapes poplatníků. V normálním systému by vláda s opozicí projednala změny daňového systému, protože vláda je tady na čtyři roky, daně mají být stabilní. Sám to píšete, pane ministře, že chcete stabilní daňový systém, a přitom s opozicí nediskutujete ty změny. To je ten problém.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka

A byly to obstrukce, nebo ne? Můžete mi na to odpovědět?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Podle nás to obstrukce nebyly, ale chci upozornit, že podobné chování opozice měla vždycky ve všech volebních obdobích, i v obdobích, kdy my jsme byli ve vládě, chtěli to sociální demokraté a je to legitimní, pokud zkrátka opozice není vyslyšena a nevede se s ní aspoň věcná debata o návrzích, které jsou na stole. My jsme stejně jako ODS měli věcné návrhy.

Podívejte se na celý díl pořadu Partie s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem.

Zdroj: Prima, Partie, 10.11.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme