Pekarová Adamová: Máme společný cíl porazit diktátora Putina

28. 3. 2022

Paní předsedkyně, poslouchá vláda opravdu dobře své občany? Bere vážně to riziko, že se mohou nálady velmi rychle otočit proti uprchlíkům, proti vládě, a to i bez jakéhokoliv přičinění Andreje Babiše?

Já myslím, že si musíme stanovit cíl. A máme ho mít podle mě všichni společný. A to je porazit diktátora Putina. Tento cíl musí mít Evropská unie, NATO a celý západní svět. Dosáhnout cíle se nám podaří jedině tehdy, když postupovat jednotně. Nepodaří se nám to, když se budeme na tu či onu skupinu dívat skrze prsty. Když se budou proti sobě poštvávat části společnosti, když budeme štváni proti právě příchozím uprchlíkům, kteří prchají pouze do bezpečí, aby si zachránili život. Každý, kdo se snaží na krizi sám profitovat, ať už právě tím štvaním jednotlivých částí společnosti proti sobě nebo proti uprchlíkům, pomáhá právě diktátorovi Putinovi.

Mnoho lidí pociťuje dopady inflace, energetické krize. Těm lidem se nevede dobře a chtějí pomoci od vlády. Čtou a vidí, jak pomáhají okolní země. Jak byste jim to teď vysvětlila, že vláda jim plošně prostě nepomůže?

Víte, podle mě vlády se nemají starat o lidi plošně. Vlády se mají postarat o to, aby tady bylo bezpečno. Bezpečí je první předpoklad toho, aby se nám dařilo, to je teď velmi důležité a myslím si, že si všichni uvědomujeme, že Vladimir Putin se zdaleka nechce zastavit jenom na Ukrajině. Myslím, že si nikdo nepřeje, aby ty tanky přijely i sem. A tím, že pomáháme právě porážce Putina, tak pomáháme i našim lidem. Další, o co se skutečně má starat stát a vláda, je, aby lidé měli možnost se sami o sebe co nejlépe postarat sami. Jsem přesvědčena, že většina dospělých nechce, aby se o ně někdo staral, ale chtějí mít možnost se o sebe a své rodiny postarat a nepotřebují k tomu vodit za ručičku, ale vytvářet férová pravidla hry. O to se snažíme. Ti, kteří jsou ve skutečnosti opravdu v té tíživé situaci, což ale není celá společnost, tak těm naše vláda pomáhá. Mluvím o konkrétních krocích jako je například příspěvek na bydlení, který už na konci ledna byl zvýšen o energetickou část. Ale udělat plošná populistická opatření, která jen vezmou peníze z toho společného ranku těm, kteří to potřebují nejvíc, to není dlouhodobě udržitelné a ani to není řešení.

Když jsem se ptala na české občany, že čtou, jak pomáhají okolní země. Jak jim vysvětlíte, že je prostě tamní vlády vodí za ručičku a tady to nepotřebují?

Pokud se bavíme třeba o snižování DPH na pohonné hmoty nebo na energie, tak je to vždy jen krátkodobé řešení. Třeba v Polsku to udělali na půl roku. Je potřeba se dívat, i co bude za půl roku. Až se to DPH znovu zavede nebo zvýší na ty konkrétní komodity, tak to akorát bude působit ještě víc proinflačně, tzn. že se bude ještě skokověji tlačit na ten nárůst cen. To nepovažuji za dobré řešení. Také si myslím, že třeba spousta lidí nepotřebuje neplatit daně. Skutečně si myslím, že my to zvládneme. Mnozí z celé společnosti to zvládnou, ale jsou tady tací, kteří ne, a těm máme právě pomoci těmi sociálními nástroji. Teď intenzivně diskutujeme o zvýšení životního a existenčního minima. Snažíme se pomáhat také firmám, zejména těm menším a středním podnikatelům. Silniční daň se jich už nebude týkat, nemusí ji platit.

Promiňte, ale na rovinu si řekněme, že to je velmi malý okruh podnikatelů.

Mluvím o malých a středních podnicích. Velké firmy vždycky mají výhodu v tom velkém rozsahu, který dělají. Takže opravdu je potřeba cíleně pomáhat tam, kde to je potřebné, a ne plošně všem, kteří to vlastně ani nepotřebují.

Existuje riziko, že do chudoby a do velkých ekonomických problémů začnou padat lidé ze střední třídy, to jsou i vaši voliči. Vnímáte to riziko vážně? Nenecháte je tam prostě spadnout a pak jim řeknete: jděte si pro sociální dávku?

Ne. Děláme vše pro to, aby dopady na naše občany nebyly tak masivní. Maximálně se snažíme pomoci Ukrajině a jsme v tom lídry v rámci Evropy, aby zkrátka porazili Putina. Jsme v té válce společně s nimi a děláme všechno pro to, abychom jim pomohli humanitárně, ale i vojenským a zdravotnickým materiálem. Ubytováváme a staráme se o uprchlíky, kteří k nám přichází v obrovském množství. S tím souvisí celá řada věcí, které musíme ještě připravovat a dělat, které nás stojí nemálo peněz. Sice nejsme nyní ostřelováni nebo bombardováni, ale jsme v té válce v jiné podobě. Každá válka s sebou přináší právě i masivní zvyšování cen a podobné věci. Takže s tím musíme bojovat už v té příčině, nikoliv jenom s těmi následky. Děláme obojí.

Paní předsedkyně, nechce vláda využít podanou ruku opozice? Protože jak čtu ty reakce na sociálních sítí, možná by to lidé uvítali.

Já ji nevnímám jako vážně míněnou, když pak vidíme, co dělá pan Babiš, a to ať už na sociálních sítích nebo ve Sněmovně. Myslím, že je vidět ten rozdíl v přístupu bývalého a současného premiéra. Náš premiér Petr Fiala, a já jsem za to ráda a vděčná, jel podpořit Ukrajinu přímo do Kyjeva. Tím ukázal společně se svým polským a slovinským protějškem připravenost pomáhat a být maximálně aktivní. Nejezdí do sousedních zemí podívat se na to, kolik tam stojí salám. Mimochodem, pan Babiš je podnikatelem v potravinářství, možná by Agrofert mohl jít příkladem a snížit ty ceny sám dobrovolně, nemusí ho k tomu přece nikdo nutit nebo podporovat tím, že sníží DPH. Základní plán pro to, jak zvládnout tu uprchlickou krizi, tak když řeknu úplný základ, ten je jasný. Ubytovat ty lidi a mít pro ně důstojné ubytování. Pomáhá v tom i příspěvek tři tisíce na osobu těm, kteří se je rozhodnou ubytovat ve svých nemovitostech, nebo přímo u sebe doma. Jsme jim za to velmi vděční a já myslím, že se sluší jim za to poděkovat.

Podle vás je správné, že někdo dostane 12 tisíc korun, když ubytuje uprchlíky v jednom pokoji, a stejnou částku, když uprchlíky ubytuje v jednom volném bytě?

Já se domnívám, že je důležité to nevnímat jako pokrytí nákladů těch lidí, kteří se rozhodli takto solidárně pomoci, ale je to spíše takové poděkování a přispění jim na to. Znám i případy, a nemálo, kteří se rozhodli, že to vůbec nebudou chtít pro sebe, že sice požádají o ten příspěvek, ale dají ho těm uprchlíkům, těm samotným ženám a dětem, které u sebe ubytovávají.

Předloží vláda nějaký plán, jak právě zaměstnat Ukrajince, aby neplýtvala jejich kapitálem? Protože vidíme příběhy žen, velmi vzdělaných, lékařek v továrně, právniček v kuchyni a tak dál.

Věřte mi, že i na tom intenzivně pracujeme a je to jeden z cílů, aby ti lidé mohli pracovat ve svých profesích a zejména právě třeba ve zdravotnictví, kde nám scházejí dlouhodobě některé konkrétní specializace v některých regionech obzvlášť. Ostatně i vůči vlastním spoluobčanům, kteří sem také přišli. Tzn. není to jenom otázka toho, aby byli třeba zubařkou, zubařem pro české občany, ale i pro své krajany, kteří také potřebují tuto péči. My máme tzv. plán UA pointů přímo v krajích, v nemocnicích, které se zabývají právě zvládáním toho, aby ten příliv lidí zvládlo i zdravotnictví. V tomto směru chci vyzdvihnout i práci Ministerstva zdravotnictví s panem ministrem Válkem, kdy opravdu velice rychle začal fungovat tento systém a ve většině krajů to nečiní žádné velké problémy.

V úterý bude Sněmovna jednat o nouzovém stavu, vláda ho chce prodloužit do konce května. Vy jste, paní předsedkyně, tento týden řekla, že je zbytečná debata každých 30 dní, je lepší řešit praktické debaty přílivu lidí, než abychom se vysilovali politickou debatou. Není ale právě ta politická debata teď důležitá?

My jsme tady slýchali víc než rok a půl, že jsme ve válce s covidem. Tak teď teprve jsme ve skutečné válce. Myslím si, že je to jasné a patrné, že tato situace s přílivem tolika statisíců lidí neskončí za 30 dní. A že všechna opatření, která jsou k tomu nutná, souvisejí právě třeba s ubytovávání a se sociálními dávkami. Z toho důvodu vláda žádá o delší časový horizont, protože je jasné a předvídatelné více, než třeba bylo na začátku covidové krize, jak dlouho to potrvá. A já připomínám, že my jsme tehdy byli i vůči vládě velmi vstřícní.

Vy tedy nepředpokládáte, že by z té politické debaty, demokratické debaty mohly vzejít i od opozice nějaké konkrétní dobré návrhy?

Už jsme měli debatu nad několika konkrétními normami zákonů a tam se ukazuje, že z ní vzejde i třeba shoda na nějakém pozměňovacím návrhu. Já si toho vážím, že se tak děje, určitě to není tak, že by nikdy vláda nenaslouchala opozici. To nemůže nikdo říct. Ale teď jsme v jiné situaci. Tento nouzový stav nemá dopad na běžné české občany, neomezuje jejich život.

CNN Prima News, 27. 3. 2022