Pekarová Adamová: Hnutí ANO v čele s obžalovaným Babišem nepřevzalo zodpovědnost za své kauzy a jen křičí, že je to účelovka

28. 6. 2022

Projde jméno kandidáta na ministra školství Vladimíra Balaše? Je a bude to poslední vládní změna kvůli korupční kauze Dozimetr kolem politiků hnutí STAN? Kdy koalice SPOLU rozhodne, jestli postaví společného prezidentského kandidáta? Hostem Interview ČT24 byla šéfka TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Bude Vladimír Balaš jmenován ministrem školství?

Já pevně doufám, že ano.

Kdyby neprošel, mate nějaký scénář, nějakou jinou variantu?

Já myslím, že pan prezident tady není od toho, aby jakýmkoliv způsobem lidově řečeno kohokoliv kádroval.

Ano to víme, ale také víme, co máme za sebou s panem prezidentem.

Měli bychom trvat na svém. Když podobné spekulace byly třeba u pana ministra zahraničních věcí Lipavského, tak jsme jako vládní koalice také neustoupili. To znamená, nepřipustit vůbec to, že by pan prezident do těch personálních nominací zasahovat měl.

A je to dobrý kandidát? Třeba zástupci základních a středních škol se nechali slyšet, že nevědí, co od něj mohou čekat. Je pro ně neznámý. Zmiňují konkrétně třeba problémy regionálního školství.

Teď je na stole strategie 20-30 plus, která se týká zejména právě toho základního školství. A pan Balaš je spíše zaměřen na vysokoškolské vzdělávání. To určitě chápu, že tedy ta určitá, řekněme, nedůvěra může panovat. Ale já pevně věřím tomu, že hnutí STAN si dalo velmi záležet na výběru a že jsou si vědomi toho, jaké výzvy před ním stojí a že právě i podle toho vybírali kompetentního zkušeného člověka a tím bezesporu je.

V té situaci, kdy se mění ministr, jsme kvůli kauze dozimetr kolem politiků hnutí STAN. Petr Gazdík se vzdal svého postu ministra školství. Co jeho v uvozovkách nadřízený v hnutí STAN? Má Vít Rakušan zůstat ministrem vnitra?

Já mám důvěru v to, že pan ministr vnitra pan Rakušan nezasahuje do žádné práce policie, včetně té, která se týká kauzy Dozimetr. A ta razance v tom vyšetřování je tím nejlepším důkazem toho, že se tak neděje. Takže nemáme jedinou pochybnost o tom, že by překračoval své pravomoci.

Přestože to vyšetřování bude bedlivě sledované, čeká se na rozšifrování těch telefonátů, komunikace. Nebojíte se, že to ohrozí právě pozici Víta Rakušana, pozici hnutí STAN ve vládě?

Já si myslím, že je důležité, abychom si uvědomili, že je opravdu policie nezávislá. To vyšetřování se nějakou dobu potáhne, bude to trvat. Ale myslím si, že ta politická reakce byla adekvátní, dostatečně rychlá, byla rázná a to ze všech stran, které se jakýmkoliv způsobem tedy musely k tomu postavit. A že v tuhle chvíli už je to opravdu kauza politiků, kteří už vyvodili zodpovědnost. Nicméně už jsou vyšetřováni jako občané, ještě nejsou ani souzeni. Teď je to na policii.

A vy se nebojíte, že to bude bobtnat? Na Praze 10 byla odvolaná starostka. Znovu se tedy ptám, jestli třeba není na místě mezistranická výměna rezortu, aby byl na vnitru klid, aby tam nebyl nikdo z hnutí STAN, protože to může bobtnat.

Já ještě jednou opakuji, pokud by pan Rakušan zasahoval do toho vyšetřování, tak těžko by asi dneska ta kauza takovýto způsobem probíhala.

Klid od opozice nechcete?

Tak opozice začíná už být trochu směšná, protože ve chvíli, kdy nám hnutí ANO, které má v čele obžalovaného šéfa, obžalovaného poslance Babiše, tak bude říkat, že my tady nekonáme dostatečně, že se tady jedná o jakousi kauzu století. Tak tím chtějí jenom odpoutat pozornost od svých vlastních kauz a od toho, že oni je tak rázně nikdy neřešili. Nikdy neřešili to, že by opravdu vyvozovali zodpovědnost. Vzpomeňme na Faltýnkovy deníky, vzpomeňme tady na kauzu stoka a podobné, kde i pan Faltýnek také figuroval v těch spisech nebo respektive v tom, co pronikalo na veřejnost. Nikdy z toho nevyvozoval takovouto zodpovědnost. A také vzpomeňme právě na kauzy pana obžalovaného Babiše, který za chvíli začne chodit k soudu. Takže oni se vždycky vymluvili na účelovky, kampaně. Nikdy nedoložili, kdo to na ně údajně za ta léta tedy šil, respektive navlékal. A teď se snaží vyvolávat dojem, že tady je něco zkaženého v království Dánském.

Kauza stoka měla za následek, že byla rozpuštěná buňka hnutí ANO v Brně. Pokud jde o další věci, tak zkrátka prošli tito politici volbami. Já se ptám na vaší strategii, jestli celá pětikoalice je teď zajedno v tom, že nejsou a nebudou další pochybnosti kolem hnutí STAN. Měl by se Petr Gazdík vzdát poslaneckého mandátu? Nebo Stanislav Polčák mandátu europoslance?

Tak co se týče obou pánů, je to stranická záležitost, kterou si musí vyřešit ve STANu. Co se týče mě, jak já bych reagovala, v případě pana Polčáka třeba, tak si myslím, že to vyvození zodpovědnosti mohlo být i širší. Na druhou stranu připomeňme, že nejsou ani vyšetřování, natož obvinění v té kauze.

Zajímá mě taky ta otázka svéprávnosti Michala Redla.

To určitě nepůsobí vůbec dobře a působí to na mě, pokud se na to dívám takto zvenčí a veškeré informace mám jenom z médií tak, že zkrátka je tady v České republice bohužel, a to zdůrazňuji bohužel, asi možné si takovéto věci zajistit, pokud máte dostatečné kontakty, vliv, peníze, moc a podobně. Pan ministr spravedlnosti slíbil, že prověří, zda tady v tomto případě nedošlo k nějakému pochybení, či dokonce k nějakému trestnému činu.

Opozice chce mimořádnou schůzi kvůli té kauze, dodala vám už v tuto chvíli dostatek podpisů pro její svolání?

Dnes mi byly dodány podpisy. A já jsem svolala tu schůzi na 7. 7. To znamená, proběhne příští týden ve čtvrtek.

Myslíte si, že by Vít Rakušan měl teď pokračovat ve svých plánech, reorganizovat policii?

Tato reorganizace začala dříve, než celá ta kauza vyšla na veřejnost a začala být medializována. Takže v tomto případě, co víme, tak pan ministr hodlá v ní pokračovat. A je to ve své podstatě dlouhodobější proces, než je samotná kauza.

Jak moc kauza Dozimetr zasahuje TOP 09? Já připomenu, že ty odposlechy ukázaly kontakty Marka Doležala a Jiřího Fremra, poradce Jiřího Pospíšila, s Michalem Redlem. Co vy teď jako šéfka strany sledujete? Jak postupujete, jaká děláte opatření, co a koho prověřujete?

Už v minulém týdnu zasedlo předsednictvo TOP 09, které se tím zabývalo. Vyzvalo oba dva pány ke složení členství s tím, že pokud tak neučiní sami, tak je strana vyloučí. V případě Jiřího Fremra se tak již stalo, pokud vím. Pan Marek Doležal se stále ještě členství nevzdal, takže tam, řekněme, urgujeme naplnění tady tohoto usnesení. Dále jsme také vyzvali pana Pospíšila, aby veškeré své kontakty s panem Fremrem ukončil, aby zkrátka už nepokračovala jakkoliv jejich spolupráce na všech možných úrovních. To znamená, že jsme se k tomu postavili rázně. Chci opět připomenout, byť ani jednoho z nich nechci jakkoliv hájit, tak zkrátka ani jeden z nich není vyšetřovaný, natož obviněný. Takže v tuto chvíli je to opravdu vyvození zodpovědnosti za to, že se s těmi obviněnými stýkali. Vyplývá to z těch uniklých spisů.

A jste si stoprocentně jistá, že předseda pražské Topky a europoslanec Jiří Pospíšil už nemá žádné podobné kontakty?

Tak jistý si člověk je určitě jen svým vlastním chováním. On na tom jednání předsednictva byl přítomen. Takže ví o tom usnesení a řekl, že se podle něho bude okamžitě chovat a že vyvodí důsledky. Pokud by se tak nestalo, tak budeme samozřejmě nuceni dále jednat a zabývat se tím i nadále, což bych byla velmi nerada, kdyby se stalo.

Vláda řeší pomoc lidem s drahými energiemi. Premiér nám oznámil, že nás nenechá padnout. Obrysy toho tarifu, jak pro lidi, tak pro firmy se rýsují, ale opozice to kritizuje. Říká, že znovu Česko vymýšlí nějakou svoji zdlouhavou cestu.

Já dnes ten zákon obdržela. To znamená, že už bychom jej měli v následujících týdnech ve stavu legislativní nouze projednat právě pro to, aby byl co nejrychleji posunut dál, tedy do dalšího kola Senátu, a aby se mohl realizovat co nejdříve.

Pořád chcete prodat Budvar?

Ta debata by neměla být jenom o Budvaru, ale měla by být obecně o tom, co stát potřebuje, co je pro něj strategické a co ne. Pivovar za strategický nepovažuji. A proto si myslím, že je na místě to řešit. Ministerstvo financí zpracovává analýzu, která se týká obecně toho, kde má stát jaké pozemky, nemovitosti, ale také třeba právě podíly ve firmách, které by třeba mít nemusel.

Věříte, že nějakým způsobem zkultivuje a zefektivníte schůze ve Sněmovně?

Já myslím, že už se to začíná dařit. Víc spolu mluvíme i jednáme. Ta paralýza od opozice neprospívá ani jim samotným a jejich voličům.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil rozhodl, že prezidenta České republiky budeme vybírat 13. a 14. ledna. Je to dnešní oznámení strategií proti Andreji Babišovi, který objíždí republiku v obytňáku a zatím kandidaturu nevyloučil ani nepotvrdil? Protože to setkávání s lidmi vykazuje prvky kampaně.

To by bylo určitě na místě se zeptat pana předsedy Vystrčila. Já si myslím, že je potřeba, aby ta kampaň byla férová. A aby byla spravedlivá vůči všem kandidátům.

Bude mít koalice SPOLU jednoho kandidáta na prezidenta?

Já pevně věřím, že budeme mít buď společného kandidáta, nebo se dohodneme na společném postupu a podpoříme někoho ze stávajících kandidátů. Ta debata teď probíhá, přiznávám.

Celý rozhovor si můžete pustit zde.

Interview ČT24, 28. 6. 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme