Pekarová Adamová: Chceme rodičům usnadnit návrat do práce

2. 5. 2022

Poslanci hnutí ANO svolali na příští týden mimořádné jednání sněmovny, kde chtějí projednat své návrhy, jak kompenzovat rostoucí ceny.  Už na začátku dubna stínová vláda hnutí ANO prezentovala dvanáct návrhů. Zvažujete u některého z nich, že byste ho podpořili nebo že byste ho třeba vzali za svůj?

Tak teď musím říci upřímně, že si všechny nevybavím. A protože vím, že jako celek byly tak nesmyslně drahé, že bychom se tady dostali velice brzy do naprosto neřešitelné situace a z hlediska rozpočtu bychom asi hleděli na blízký bankrot... 

Pardon, vy říkáte, že si je jednotlivě nevybavíte a že dohromady to vede k bankrotu. To znamená, že jste ty návrhy detailně nestudovala?

Ne, ne. Víme, že 230 miliard jsou odhady toho, kolik by nás stálo dvanáct opatření, které představil Andrej Babiš.

A když se vezmou jednotlivě ta opatření?

Mezi nimi bylo i opatření nebo návrh, který se týkal zabezpečení dodávek plynu. A to je třeba věc, na které pracuje vláda. Takže není to tak, že bychom k tomu potřebovali navádět od opozice, ale činíme tak a činíme tak zejména proto, že se chceme připravit na zimní sezonu. A činíme tak také proto, že ta situace je zkrátka taková, že nechceme svými dalšími lety závislosti na Rusku financovat jejich výbojné války.

V tom balíčku je třeba návrh na zvýšení rodičovského příspěvku ze 300 tisíc na 400 tisíc. Je toto pro koalici přijatelné?

Toto je přesně věc, kterou by bylo lepší řešit. A také ji včera vláda řešila formou toho, jak je upraveno čerpání rodičovského příspěvku. To znamená: ⁠nezvyšujeme jej.

Ale jde rychleji vyčerpat. Na druhé straně není to jenom odložení toho problému?

Není. Podle mě je u nás potřeba debata nad tím, jak systémově tuto dávku řešit, protože máme nejdelší možnost čerpání rodičovského příspěvku na světě – až čtyři roky, což je opravdu nebývale dlouho.

Vy byste navrhovali jeho zkrácení?

Toto je třeba podle mě jedna z těch věcí, o kterých máme debatovat. Jestli to nemají být jenom tři roky. A také je to forma podpory právě maminek, rodičů, kteří zůstávají s dětmi doma, k tomu, aby se vraceli rychleji na trh práce. Ono to ale má pak mnoho dopadů. Třeba na to, jaké jsou u nás rozdíly mezi platy mužů a žen, které jsou opravdu veliké – přes 20 %. To jsou všechno věci, které spolu vzájemně souvisí. A je nejjednodušší říct si „přidejme“, ale už pak neřešit konkrétní parametry, neřešit systém jako celek.

My chceme, aby tento příspěvek mohli čerpat i rodiče rodičů, tedy prarodiče, aby mohla mladá dvojice dříve na pracovní trh. Zvláště kdyby babička dítěte mohla být tou osobou, která pečuje přes den o dítě, a zároveň by maminka neztratila kontakt se svojí profesí a neztrácela možnosti kariérního růstu.

Toto je věc, kterou prosazuji mnoho let, a jsem velice ráda, že teď, když jsme ve vládě, ji můžeme realizovat. Protože je to konkrétní pomoc lidem v takové podobě, aby se mohli postarat o své živobytí a své rodiny. A většina lidí to takto chce. Nechtějí, aby byli závislí na dávkách.

Jak velké části rodin se dotkne finanční pomoc od státu? Kdo musel v koalici ustoupit při hlasování o snížení spotřební daně na pohonné hmoty? A má vláda jasnou strategii, jak čelit uprchlické vlně? Celý rozhovor Tomáš Pancíře s šéfkou sněmovny za TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou si můžete poslechnout zde.

Český rozhlas, Dvacet minut Radiožurnálu, 28. 4. 2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme