Musíme najít kompromisy a partnerství Spolu vysvětlovat, říká Niedermayer

2. 1. 2024

Už za půl roku se uskuteční volby do Evropského parlamentu. České vládní strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL se rozhodly opět kandidovat v koalici Spolu. Na evropské úrovni ale mezi politiky panují i neshody, například v otázkách ochrany klimatu. Nejen o tom hovořil v podcastu Aktuálně.cz Evropa v souvislostech europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

Evropská politika ho baví i proto, že je více o kompromisech než ta národní, přiznává Niedermayer. Jsou ale témata, ve kterých se mu kompromis hledá těžko. "Kromě evropských hodnot to zahrnuje i vládu práva," popisuje.

Europoslanec vyzdvihuje, že během jeho působení v Evropském parlamentu vznikly takzvané kondicionality, které umožňují zamrazit část evropských peněz státům, které pravidla porušují. 

Niedermayer v podcastu také říká, že nechce na evropské půdě dělat kompromisy v otázkách ochrany životního prostředí. "Dělám kompromis se svými dětmi a jejich dětmi. A ony nechtějí, abychom jim nechali zničenou planetu."

Právě v otázce zelené evropské politiky a prosazování Green Dealu se ale Niedermayer neshodne například s kolegou europoslancem Alexandrem Vondrou (ODS), který vede společnou kandidátku, ani s Tomášem Zdechovským (KDU-ČSL), který kandiduje ze čtvrtého místa.

"Z Green Dealu se postupně stalo hodně velké slovo. Původní agenda byla o snižování emisí. Nyní je ale stále více návrhů označováno jako Green Deal," kritizuje tlak Evropské komise Niedermayer. Právě proto podle něj Evropský parlament nyní několik návrhů zmírnil a vrátil zpět k vyjednávání. 

"Určitě máme trochu jiné názory, ale spojuje nás to, že jsme v Evropském parlamentu vyjednali, aby chudší země, mezi které Česko stále patří, dostaly obrovskou finanční podporu, aby proces dekarbonizace ekonomiku posílil. V našem případě se jedná o asi 500 miliard korun," vysvětluje trojka evropské kandidátky Spolu. 

Jednotná kandidátka podle něj nemá působit jako jednotná koalice, ale jako uskupení, které chce v Evropských volbách porazit populistická hnutí. "Koalice neznamená spojení," zdůrazňuje a připouští, že strany zůstanou rozděleny i v dalších otázkách včetně přijetí eura. 

Poslechněte si na platformě SoundCloud podcast Evropa v souvislostech, kde europoslanec Luděk Niedermayer vysvětluje, jak se pokusí voliče přesvědčit, aby se nesourodé kandidátky nezalekli.

Dominika Perlínová, Aktuálně.cz, 29. 11. 2023

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme