Musíme najít kompromisy a partnerství Spolu vysvětlovat, říká Niedermayer

2. 1. 2024

Už za půl roku se uskuteční volby do Evropského parlamentu. České vládní strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL se rozhodly opět kandidovat v koalici Spolu. Na evropské úrovni ale mezi politiky panují i neshody, například v otázkách ochrany klimatu. Nejen o tom hovořil v podcastu Aktuálně.cz Evropa v souvislostech europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer.

Evropská politika ho baví i proto, že je více o kompromisech než ta národní, přiznává Niedermayer. Jsou ale témata, ve kterých se mu kompromis hledá těžko. "Kromě evropských hodnot to zahrnuje i vládu práva," popisuje.

Europoslanec vyzdvihuje, že během jeho působení v Evropském parlamentu vznikly takzvané kondicionality, které umožňují zamrazit část evropských peněz státům, které pravidla porušují.

Niedermayer v podcastu také říká, že nechce na evropské půdě dělat kompromisy v otázkách ochrany životního prostředí. "Dělám kompromis se svými dětmi a jejich dětmi. A ony nechtějí, abychom jim nechali zničenou planetu."

Právě v otázce zelené evropské politiky a prosazování Green Dealu se ale Niedermayer neshodne například s kolegou europoslancem Alexandrem Vondrou (ODS), který vede společnou kandidátku, ani s Tomášem Zdechovským (KDU-ČSL), který kandiduje ze čtvrtého místa.

"Z Green Dealu se postupně stalo hodně velké slovo. Původní agenda byla o snižování emisí. Nyní je ale stále více návrhů označováno jako Green Deal," kritizuje tlak Evropské komise Niedermayer. Právě proto podle něj Evropský parlament nyní několik návrhů zmírnil a vrátil zpět k vyjednávání.

"Určitě máme trochu jiné názory, ale spojuje nás to, že jsme v Evropském parlamentu vyjednali, aby chudší země, mezi které Česko stále patří, dostaly obrovskou finanční podporu, aby proces dekarbonizace ekonomiku posílil. V našem případě se jedná o asi 500 miliard korun," vysvětluje trojka evropské kandidátky Spolu.

Jednotná kandidátka podle něj nemá působit jako jednotná koalice, ale jako uskupení, které chce v Evropských volbách porazit populistická hnutí. "Koalice neznamená spojení," zdůrazňuje a připouští, že strany zůstanou rozděleny i v dalších otázkách včetně přijetí eura.

Poslechněte si na platformě SoundCloud podcast Evropa v souvislostech, kde europoslanec Luděk Niedermayer vysvětluje, jak se pokusí voliče přesvědčit, aby se nesourodé kandidátky nezalekli.

Dominika Perlínová, Aktuálně.cz, 29. 11. 2023