Lukša: Kraj nesmí své hospodaření před občany tajit

Rozhovor s kandidátem na hejtmana Pavolem Lukšou

Starosta Čeladné a také poslanec Pavol Lukša je v Zastupitelstvu Moravskoslezského kraje už druhé volební období, v předchozích dvou volbách byl zvolen za KDUČSL. Z ní ale v roce 2009 přešel do nově vzniklé strany TOP09, s níž by chtěl uspět tentokrát.

10. 10. 2012

Jaké jsou hlavní cíle jeho programu a jak by je realizoval? I na to odpovídal včera čtenářům v on­line rozhovoru na www.msdenik.cz. Přinášíme vám tři nejzajímavější otázky a odpovědi.

V Otázkách Václava Moravce jste hovořil o stálém zastoupení Moravskoslezského kraje v Číně. Zajímavá myšlenka. V čem by práce tohoto úřadu spočívala, kdo by byl vhodným „velvyslancem“?

Jednak je příliš silné mluvit o tom, že tam vznikne stálý úřad. O tom jsem nikdy nemluvil. Náš vyslaný zástupce v Číně by měl znát možnosti Moravskoslezského kraje a nabízet vhodné lokality (neobsazená místa v průmyslových zónách)čínským investorům. Měl by být vybaven jazykově a měl by znát aktuální obchodní prostředí Číny. V současné době evidujeme ve své databázi tři potenciální uchazeče,kteří splňují výše uvedené požadavky.

Na svých billboardech píšete, že se krást nebude. Jak ale chcete korupci přímo zabránit?

Kraj nesmí své hospodaření před svými občany tajit. Chceme zavést důslednou veřejnou kontrolu každé utracené koruny. Jako TOP09 jsme se zasloužili o schválení nového Rozpočtového určení daní, které přináší více financí městům a obcím, a ty tak mají více peněz na svůj rozvoj. Říkáme:Čím méně dotací, tím méně korupčního prostoru. Navíc zveřejníme všechny smlouvy a závazky kraje na webových stránkách, a to i u organizací krajem zřizovaných. Každá zakázka bude pod veřejnou kontrolou na internetu a ponese s sebou takzvaný rodný list. Tak bude vidět proč, za jakých podmínek i jak byla zakázka realizována a dokončena.

Co byste dělal s mošnovským letištěm? Na jeho současný stav je smutný pohled...

Celou situaci na leteckém trhu budeme muset znovu vyhodnotit a Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje musí znovu rozhodnout o případném rozlétání nových pravidelných linek do nových destinací. Je naivní si myslet, že se to obejde bez finanční injekce kraje. Tato pomoc je obvyklá na všech evropských regionálních letištích.

(map)

Moravskoslezský deník, 10. 10. 2012, rubrika: Zpravodajství, str. 5

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme