Kalousek navrhl miliardu na sport a památky

8. 12. 2011

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhl včera ve Sněmovně během druhého čtení zákona o státním rozpočtu na příští rok převést miliardu korun na podporu sportu, kulturních památek a sociální projekty.

Má to ale podmínku – Senát musí přepsat pravidla pro hazard a sebrat loterijním společnostem možnost rozdělovat odvody ze zisku. „Pokud se tak nestane a v Senátu zvítězí loterijní lobby, svůj návrh stáhnu,“ řekl Kalousek. Na sport by šlo 800 miliónů korun, 100 miliónů pro sociální oblast a 100 miliónů pro kulturu.

Kalousek podle svých slov návrhem reaguje na situaci vzniklou poté, co Sněmovna udělila loterijním firmám na příští rok daňové prázdniny, a má tak posílit příjmy uvedených veřejně prospěšných činností. Návrh projednal i se senátními kluby.

„Já jsem na žádost pana předsedy vlády jednal se senátními kluby s tím, že jsem jim poskytl veškerou odbornou i technickou pomoc ministerstva financí k tomu, aby mohl být napraven exces, jestli mi dovolíte toto slovo, kterým Poslanecká sněmovna v podstatě udělila daňové prázdniny loterijním společnostem pro rok 2012,“ řekl poslancům ministr.

Senát bude dnes projednávat daňovou reformu, do které Sněmovna vložila změny ve zpoplatnění a rozdělení odvodu z hazardních her.

Poslanci přesouvali miliardy

Sněmovna jej navrhla rozdělit na třetiny mezi sport, obce a veřejně prospěšné účely. Ministerstvo financí prosazuje dohodu, podle níž by si odvody v případě výherních automatů rozdělily obce a stát v poměru 8:2, u odvodů z ostatního hazardu pak v poměru 3:7.

Během druhého čtení zazněly i další poslanecké návrhy na přesuny peněz, především z řad opozičních poslanců. Poslanec Josef Novotný ml. (ČSSD) navrhl přidat 2,1 miliardy korun na služby sociální péče.

Přidat 1,2 miliardy vysokým školám navrhli každý v samostatném návrhu Ivan Ohlídal (ČSSD), Pavel Bém (ODS) a Marta Semelová (KSČM). Ta chce ještě čtyřmi miliardami posílit sociální služby.

Václav Klučka (ČSSD) navrhl dvě miliardy korun na posílení rozpočtu hasičů a policie. Poslanec KSČM Vojtěch Adam chce 20 milióny korun přispět na akci Automotodrom Brno.

„Drtivá většina těchto pozměňujících návrhů nemůže být přijata, protože to prostě nejde, chybějí peníze. Budu doporučovat, aby nebyla přijata,“ řekl k návrhům ministr financí Kalousek. O rozpočtu podle ministra ještě bude muset jednat koalice a na jeho podobě se budou muset shodnout všechny tři strany vládní koalice.

Předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS) ale předpokládá, že koalice rozpočet v podobě, v jakém ho předkládá vláda, bez větších problémů prosadí. Poslanci o konečné podobě rozpočtu rozhodnou ve třetím čtení příští středu.

Jiří Vavroň

Právo, 8. 12. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme