Kalousek: Divím se, že Nečas přebírá rétoriku kmotrů velké koalice

10. 9. 2011

Mezi ODS a TOP 09 se rozhořela válka o rozdělení daní mezi obce a velká města. A ministr financí Miroslav Kalousek vyčetl premiérovi Petru Nečasovi, že přebírá argumenty "kmotrů velké koalice", když odmítá podpořit jeho návrh, aby si polepšily nejen menší obce, ale i statutární města, při rozdělení daní oproti Praze, Brnu, Ostravě a Plzni.

"Divím se, že pan premiér přebírá rétoriku kmotrů velké koalice," řekl v sobotu iDNES.cz Kalousek. Rozladilo ho, že Nečas charakterizoval návrh ministerstva financí na nové rozpočtové určení daní mezi obcemi a městy, jako levicový.

Co řekl Miroslav Kalousek k prohlášení Petra Nečase k RUD

Divím se, že pan premiér přebírá rétoriku kmotrů velké koalice.

Že návrh ministerstva je levicový, je legrační. Legračnější je už jen tvrzení, že ODS je pravicová strana.

Čím více peněz bude na projekty typu tunel Blanka a čím méně pro venkov, tím bude návrh pravicovější. Tato premiérova představa je absurdní!

Návrh počítá s tím, že by se významně snížil současný rozdíl mezi největšími městy a malými obcemi při rozdělování peněz na obyvatel - velká města by už nedostávala čtyřiapůlkrát více na občana, ale jen trojnásobek.

"Tahle nálepka, kterou pan premiér dal, že návrh ministerstva je levicový, je legrační. Legračnější je už jen tvrzení, že ODS je pravicová strana," pustil se do polemiky s premiérem Kalousek. Kmotry, kteří stojí za občanskými demokraty ve velkých městech, totiž podle něj děsí, že by se jim sáhlo na peníze a právě proto je podle nich návrh levicový.

Ministr financí: Bude návrh víc pravicový, když bude víc na projekty jako pražský tunel Blanka?

"Chápu-li výrok pana premiéra správně, tak čím více peněz budou mít v rámci přerozdělení velká města na projekty typu tunel Blanka a čím méně bude mít venkov, tím bude návrh pravicovější. To je ale absurdní představa," uvedl pro iDNES.cz ministr financí.
Šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík už před pár dny řekl, že pokud vláda neschválí novelu zákona o rozpočtovém určení daní, je ohrožena další existence koalice. "Nedovedeme si představit, že by nebylo dodrženo to, že dostaneme financování obcí a měst na evropskou úroveň," uvedl Gazdík.
Právě spravedlivější rozdělení daní mezi malé obce a velká města je v politice jedním z hlavních cílů strany Starostové a nezávislí, u nichž je Gazdík předsedou. A starostové se k prosazení tohoto cíle spojili do koalice se Schwarzenbergovou a Kalouskovou TOP 09. Teď je kvůli sporu ve vládě cíl Starostů a nezávislých ohrožen.
Nejde přitom jen o malé obce, při současném rozdělení daní jsou znevýhodněna i další velká statutární města, která jsou o něco menší než Praha, Brno, Ostrava a Plzeň. Třeba páté největší město České republiky Liberec dostává na jednoho obyvatele polovinu peněz oproti Plzni.
Ministr financí odmítavý postoj ODS k tomu, aby se sáhlo na peníze největších měst spojuje s tím, že právě v nich jsou nejsilnější vazby mezi občanskými a sociálními demokraty a "kmotry", kteří stojí za jejich politickou spoluprací. "Největší vada návrhu je, že se pokouší rozdělit lidi na ty, které je třeba škubat, a ty ostatní," prohlásil o Kalouskově návrhu na rozpočtové určení daní Nečas. Svůj návrh přesto ministr financí předloží na jednání vlády za čtrnáct dnů nebo za tři týdny. Pokud se do té doby koalice nedohodne, bude na vládě znovu "hustá atmosféra".

Josef Kopecký

idnes.cz, 10. 9. 2011, Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme