Heger: Jen žádné revoluce

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

6. 5. 2013

Jak si vysvětlujete, že jste nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví v české historii?

Ze začátku byla koalice poměrně stabilní. Dávalo to větší sílu pro změny ve zdravotnictví, aniž se proti nim postavila smrtící politická opozice. Hodnocení současné garnitury ministerstva ale musíme nechat budoucnosti. Nejsme spokojeni úplně se vším a byli bychom rádi, aby nám prošlo více věcí. Když ale změníte zákon nebo organizační strukturu, mohou se dopady vyhodnotit až po několika letech.

Neudržel jste se ve funkci tak dlouho jen proto, že jste z původních závazků prosadil minimum?

Když se podíváte do historie zdravotnictví, zjistíte, že při výkyvech v hospodaření státu nemocnice pokaždé téměř krachovaly. Systém jsme podědili v době, kdy šla hospodářská křivka do těžkého propadu, a částečně jsme ho ozdravili. Předběžná čísla za loňský rok ukazují, že se zdravotnictví dostane do schodku ve výši 1,5 miliardy korun. Nechci se chlubit, ale na našem začátku byl systém v propadu kolem sedmi miliard, a to jsme byli znevýhodněni dalšími čtyřmi miliardami, jimiž bylo zdravotnictví zatíženo ve formě DPH, a do veřejného zdravotního pojištění přešlo očkování. Stát na nás velmi výrazně uspořil. Navíc jsme začali pracovat v době vrcholící akce „Děkujeme, odcházíme“, která si vyžádala zhruba šest miliard mzdových nákladů.

Vaši kritici z ODS tvrdí, že jste se odhodlal jen ke kosmetickým změnám. Dosud existuje třeba jen hrstka nadstandardů, za které si mohou lidé připlácet. Podobné je to i s elektronickými aukcemi, které měly zlevnit léky. Zákon je umožňuje, ale žádné neběží…

Dokončili jsme revizi cen léků a zjistili jsme, že elektronické aukce by je mohly zdražit. Když pozorujete změny zdravotnických systémů ve světě, vývoj se všude děje plynule. U nás se revoluce odehrála začátkem devadesátých let zavedením systému pojišťoven, který ovšem nikdo nedoladil. Dosud není možné, aby si pojišťovny konkurovaly. My jsme udělali patřičné kroky, a pokud vydrží koalice, podnikneme další, které k tomu povedou.

Umožní vám to ODS? Koaliční partneři vůči vám vystupují stejně ostře jako opozice.

Nechtěli jsme privatizovat nemocnice a pojišťovny, jak se o tom mluvilo v minulých obdobích, kdy vládla pravice. Chceme nemocnice převést na neziskové organizace a defi nitivně je odstátnit. I ten zákon už je připravený a v nejbližších týdnech půjde do vlády. Nelíbí se několika kritikům z ODS, ať o nás ale netvrdí, že nic neděláme. My to máme připravené.

Stihnete zákon, který umožní konkurenci mezi zdravotními pojišťovnami? Do voleb zbývá rok, a ten zákon ještě nešel do vlády.

Ale předložíme ho, samozřejmě se záměrem, že ho prosadíme ještě do konce letošního roku. Nezáleží to ale jen na nás. Podívejte se, jak to dopadlo s nadstandardy. Schválili jsme je v podobě, která nevedla ke zdražení péče, nenaplnily se temné vize, že vznikne dvoustupňová medicína pro chudé a bohaté. Přesto to díky povzbuzování lékařské komory a odborových svazů téměř vedlo ke generální stávce. Teď už zákony píšeme opatrněji, nechceme žádné revoluce.

Neměl jste přece jen klíčové zákony předložit dříve?

Samozřejmě jsme mohli, ale třeba konkurenci mezi pojišťovnami nebo zpoplatnění zubních plomb jsme už předkládali – a neprošlo to koalicí. Prostě běžím tak rychle, jak dovedu.

V těchto dnech se naplno projevuje, jak šetření dopadá na nemocnice, které musejí škrtat stamiliony. Hrozí, že omezí péči. I vaše bývalá nemocnice v Hradci Králové prodlužuje čekací lhůty na operace. Jak to budete řešit? Chystáte se v pololetí změnit úhradovou vyhlášku, nebo se nemocnice mají smířit s tím, že to letos lepší nebude?

Jestliže stát má velký defi cit a vláda se rozhodla šetřit, musí se šetřit i ve zdravotnictví. Bez toho to nejde. I loni se říkalo, že se fakultní nemocnice dostanou do velkého propadu, a nakonec všechny skončily v kladných číslech. Zdravotnictví si s tím poradí. Ujišťuji vás, že je tam pořád spousta zbytné péče.

(val)

Týden, 6. 5. 2013, rubrika: Kauza, str. 22

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme