Heger: S další várkou nadstandardů počkáme na soud

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

6. 5. 2013

Co se příplatků za nadstandardy týče, jaký je o ně mezi pacienty zájem?

Udělali jsme dva typy nadstandardů. Mezi ten první patří třeba dražší očkovací látky. O ty mezi lidmi moc velký zájem nebyl. Pak jsou tu materiálové nadstandardy, například lepší oční čočka. Tam naopak zájem je. Nadstandardů je zatím málo, pro příští rok máme připravenou další várku, zejména těch materiálových, ale nespouštíme to, protože se čeká na jednání Ústavního soudu (kam ČSSD podala stížnost proti nadstandardům, pozn. red.) a počkáme si na ten výsledek.

Co má být v té další várce?

Mluví se třeba o prsních implantátech, kde ženy, které si nevylepšují poprsí jen z důvodů kosmetických, ale dělají to po operaci, mají nárok na hrazený implantát. Existují ale i kvalitnější implantáty, za které si dnes nemůžete připlatit. Uvažovalo se také o kyčelních kloubech či o lécích, které dokáží pacienta vzbudit a vyčistit mu hlavu po celkové narkóze.

Proč nevěříte mnohým studiím, které hovoří o prospěšných účincích konopí?

Co říkají příznivci konopí, tak to jsou studie, které neodpovídají běžnému standardu. Jestli se konopí bude proplácet, není ani tak na názoru ministerstva, jako spíše na splnění podmínek, které jsou dány zákonem. Konopí je věc, která je podpůrná, doplňková. A existuje spousta dalších preparátů, které proti bolestem pomáhají a jsou levnější. Takže úhrady konopí, jestli někdy vůbec budou, budou spíše výjimkou pro případy, kdy nezabírá nic jiného. Ten problém je, jestli léčivo dokáže změnit nemoc nebo ji potlačit, to ale tento případ není. Pak je kategorie podpůrných léků, které zmírní příznaky a tady ten efekt zdaleka není takový, aby odpovídal ceně, kterou konopí má. To je takový úřednický pohled na věc. Širší pohled je asi takový, že předkladatelé dávali novelu s vizí, že konopí bude široce přístupné a bude levné. Ono by ale bylo levné jen v případě, že by si jej pěstovali lidé doma nelegálně. Jakmile se celá věc dostane do područí farmaceutických předpisů, které kladou velkou přísnost na čistotu a přesný obsah látky, aby tam nebylo něco neúčinného nebo zase příliš účinného, tak tu farmaceutickou produkci velmi výrazně prodražuji. To platí o všech zdravotnických prostředcích.

Nevylučujete ale, že by někdy v budoucnu konopí mohly hradit pojišťovny?

Teoreticky to možné je, ale v současné době to není pravděpodobné. My musíme z veřejného zdravotního pojištění preferovat věci, které mají jasně prokázanou účinnost a jsou potřeba z hlediska nemoci, kde není jiná alternativa.

Od roku 2015 mají elektronické recepty zcela nahradit ty papírové. Stihne se ten systém rozjet?

Možnost elektronických receptů byla zavedena už asi v roce 2007, ale lidí, kteří předepisovali e-recepty bylo málo. Nicméně Státní ústav pro kontrolu léčiv počítačovou síť připravil a teď se pracuje na dolaďování věcí a podmínek a počítá se s tím, že ke konci roku by systém mohl být v takové fázi, že by se mohl rozběhnout. Pak se budou hledat motivace, jak k tomu lidi dovést. Uvažuje se třeba o tom, zda by za vypsání a vydání elektronického receptu nemohl být pro lékaře a lékárníka nějaký motivační příplatek, aby se to rozběhlo.

Nebudou s tím mít hlavně starší lidé problém?

Pro pacienta to bude beze změny. Dostane buď kopii receptu nebo stvrzenku a identifikační číslo receptu a vybere si lékárnu. Všechno zadministrují lékař a lékárník.

Tomáš Belica

Metro, 6. 5. 2013, rubrika: Rozhovor, str. 13

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme