Gazdík: Nevím, co znamená být "havlista", ale to spojení mi lichotí

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

5. 11. 2013

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Dobrý večer. K osudu francouzských a britských jednotek u Dunkerqueu za druhé světové války, přirovnal Karel Schwarzenberg výsledek TOP 09 v nedávných sněmovních volbách. Vítězství to nebylo, ale důstojný ústup ano, tak předseda TOP 09 hodnotí ztrátu bezmála 5 % hlasů a 15 mandátů oproti minulým sněmovním volbám v roce 2010. Jak s tímto výsledkem TOP 09 naloží? Trápí ji ztráty nebo víc těší, že se stala nejsilnější stranou na pravici, že ji tam pozice vyklidila ODS a bere své místo v opozici jako hotovou věc? Hostem dnešního Hyde Parku je staronový předseda poslaneckého klubu TOP 09 a jinak také předseda partnerského hnutí Starostů a nezávislých, pan Petr Gazdík. Pane Gazdíku, dobrý večer, vítám vás v Hyde Parku.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Dobrý večer vám i diváků.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Startem pro naši diskusi bude reportáž Jaroslava Zouly o cestě strany TOP 09 na politické výslunní a do vlády a odtamtud k dnešním výsledkům.

/ Reportáž /

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/ /27. 4. 2010/

Na zdraví a opravdu čisté víno pijme i v politice.

Jaroslav ZOULA, redaktor

Klidný a rezervovaný začátek první předvolební kampaně TOP 09 před 3 lety. Strana, která v sobě sdružila především lidovecké odpadlíky, se zaštítila osobností bývalého hradního kancléře Karla Schwarzenberga a podporou hnutí Starostů a nezávislých. V kampani brojila hlavně proti dalšímu zadlužování států, a to i s použitím dosti neobvyklých metod.

Miroslav KALOUSEK, 1. místopředseda strany /TOP 09/ /12. 5. 2010/

Statisíce lidí dostane do svých schránek složenku, samozřejmě fiktivní složenku, kde je uvedena podíl každého občana na výši dluhu.

Jaroslav ZOULA, redaktor

Z nové strany se rychle stal černý kůň voleb a TOP 09 v květnu 2010 skončila s necelými 17 % hlasů hned za ČSSD a ODS.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/ /29. 5. 2010/

A konec politiky pro dneska, dnešní večer, teď jenom dobrou zábavu.

Jaroslav ZOULA, redaktor

Jenže úsměvy nevydržely dlouho. Spolu s ODS a Věcmi veřejnými se TOP 09 podílela na historicky nejsilnější koaliční vládě české historie. Vládě, která si uprostřed hospodářské krize dala do vínku rozpočtovou odpovědnost a boj proti korupci.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/ /12. 7. 2010/

Je jasné, že budeme doplácet na to, neboť samozřejmě ty nutný kroky, který jsou před námi, nebudou příliš oblíbené.

Jaroslav ZOULA, redaktor

To se potvrdilo. Koaliční rozbroje, problémy Věcí veřejných a tvrdé šetření ministrů Kalouska a Drábka učinilo z těchto dvou nejvíce proklínané členy Nečasovy vlády. Přidalo se pár skandálů a pak TOP 09 v letošní kampani nezachránily ani další neobvyklé nápady.

/ Ukázka - Nicky Home Show, Surrealls /

Jaroslav ZOULA, redaktor

Výsledkem se k roku 2010 ani nepřiblížila.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/ /26. 10. 2013/

Je to v tom směru, jak jsem očekával, když člověk dělá nepříjemné věci, tak je za to trestán.

Jaroslav ZOULA, redaktor

Po 3 letech totiž TOP 09 zaznamenala výsledek skoro o 5 % horší. Přišla o 277 tisíc voličů. Tím bude mít v nové sněmovně o 15 poslanců méně než dosud. Skončí její šestadvacítka v opozici nebo se nakonec i na podruhé stane TOP 09 součástí vlády?

/ Konec reportáže /

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Www.hydeparkct24.cz, internetová adresa, kterou už asi znáte, ale kterou je třeba připomínat, protože je důležitá. Najdete na ní všechno, co vás o Hyde Parku může zajímat a krom jiného i všechny možné kontakty, jak se s námi spojit a jak třeba přímo ve vysílání položit vlastní dotaz. Tak a pojďme rovnou za prvním dotazem, první dotaz je od Tomáše na webu: "Jak byste vysvětlil fakt, že TOP 09 zvítězila jen a právě v hlavním městě?"

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Tak, já si myslím, že TOP 09, a říkal to v té úvodní reportáži i Karel Schwarzenberg několikrát, vstupovala do vlády a převzala odpovědnost za vládu v období vrcholící evropské ekonomické krize. To, k čemu jsme se zavázali, že budeme šetřit, že stabilizujeme státní finance, že se budeme pokoušet o to, abysme snížili státní dluh, což se letos poprvé zhruba po 20 letech podařilo, že se státní dluh České republiky velmi mírně, ale přesto snížil, ten trend tam je, se podařil. To, že ne všem se to líbilo, to, že jsme, to, že jsme vládli, vládli s partnery, kteří byli nestabilní, sektofirma Věci veřejné a velké vnitřní problémy uvnitř ODS se na tom výsledku podepsaly. V tradičně pravicové Praze to voliči, voliči chápali. U nás třeba ve Zlínském kraji ten výsledek samozřejmě byl horší, protože sociální složení obyvatelstva, a také, také příjmy obyvatelstva, to, jak se jich ty úspory dotkly, se samozřejmě odrazilo na tom výsledku.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Tomášův dotaz má v podtextu ještě jednu věc. V hlavním městě zvítězila TOP 09, v hlavním městě, kde vždy vítězila ODS, a to je jeden z výsledků těchto sněmovních voleb, že přes ztráty, které jste taky utrpěli, jste se stali nejsilnější stranou na pravici, silnější než ODS, těší vás to?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Netěší nás to a naším cílem nebo cílem TOP 09 podle, podle mého názoru nikdy nebylo stát se lídrem pravice jako hlavní cíl. Ten, ten cíl je někde jinde. Konzervativní pravicovou politiku v naší zemi patrně nikdy nebude vyznávat naprostá většina občanů. My říkáme i věci, které jsou nepopulární, momentálně, leč které jsou z dlouhodobého hlediska nutné a my chceme říkat občanům pravdu, nezaštiťujme se líbivými populistickými gesty a výkřiky a sliby, které nelze splnit.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

ODS podle vás není konzervativní stranou nebo ji počítáte do toho, co říkáte, konzervativní politika?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

ODS je liberálně-konzervativní stranou, od těch drobných odchylkách od ODS určitě se budeme lišit, například v otázce Evropské unie. ODS je spíše euroskeptickou stranou a v některých dalších detailech se taktéž /nesrozumitelné/ neslyšíme.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Tak podíváme se na facebook, Jára: "Dobrý večer, proč nepovažujete za neúspěch, že jste ve volbách skončili až za KSČM?"

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já to nepovažuju za neúspěch právě proto, že jsme byli stabilní stranou a pořád jsme stabilní stranou, vzato, že jsme v době vrcholící evropské krize vzali odpovědnost za, řekněme, nejtěžší ministerstva, ministerstvo financí, ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo zdravotnictví, takže já ten výsledek, to, že nás volilo 596 tisíc voličů, nám dalo důvěru, nepovažuju vůbec za špatný. Na druhou stranu objektivně je nutno říct, že jsou tady strany, které dostaly větší důvěru a také mají teď větší odpovědnost.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Nepovažujete ten výsledek za špatný, čekali jste lepší?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Upřímně řečeno, tady se Karel Schwarzenberg projevil jako prognostik, protože on už při sestavování té minulé vlády říkal, že nás to bude stát zhruba třetinu voličů. Ono to bylo méně než třetinu voličů, proto ten výsledek nepovažujeme za špatný.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Je pravda, že někteří politici TOP 09 v zákulisí dokonce vyjadřovali radost nad výsledky voleb, že ztráty jsou důstojné, jak říká Karel Schwarzenberg a paradoxně, že výsledek není tak dobrý, abyste byli tlačeni do vlády, do vlády se sociální demokracií, tak se někteří nejmenovaní politici TOP 09, citovaní například deníkem právo, vyjádřili.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Víte, my máme svoji zkušenost s Věcmi veřejnými. To byl projekt, který jsme všichni v přímém přenosu viděli, jak skončil a jít do vlády, která nezaručuje úplnou, úplnou stabilitu, není nic jednoduchého a my jsme si v tomto směru v posledních 3 letech zkusili, zkusili svoje, takže možná chápu některé kolegy z toho, že možná měli nějakou potutelnou radost, že nebudou, nebudou muset patrně jít do vlády s projekty, které zatím nejsou příliš, příliš čitelné a neví se, co vlastně úplně chcou a jak k tomu chtějí dojít. Na druhou stranu cílem každé politické strany ve volbách je prosadit, prosadit program. Domnívám se, že v programu máme mnoho věcí, které, i když nebudeme ve vládě, budeme schopni předložit a prosadit. My jsme nezaháleli, my už na prvním zasedání poslaneckého klubu jsme předložili první 4 zákony, je to zákon o registru smluv, který považujeme v protikorupčním boji za zásadní a který už v minulém volebním období byl před třetím čtení, bohužel kvůli pádu vlády, předčasným volbám k tomu nedošlo. Dále odpovědnost úředníků za způsobenou škodu. Ten jsme také předkládali v minulém období a ve třetím čtení o hlasy ODS a ČSSD bohužel byl zamítnut. A třetí je zákon a změna ústavy, to jsou dva zákony v jednom, změna pravomocí NKÚ, ty považujeme také za zásadní. To jsou třeba věci, na kterých předpokládám, že se s hnutím ANO, se sociální demokracií a s dalšími stranami patrně shodneme.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Na druhou stranu, když váš předseda nebo předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg rozvíjel před volbami teorie, že koalice TOP 09 a sociální demokracie by byla možná, ty úvahy pak utnul prezident Miloš Zeman, když řekl, že takovou vládu by nejmenoval, ale utnul ji i předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka, který vás viní, jak on říká, z marasmu předchozí vlády. Čili vy říkáte: "Nejsme s nimi v rozporu." Oni řekli: "My ale s vámi nechceme."

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já to tak úplně nevidím. Pan předseda Schwarzenberg, když se bavil o tom, s kým bychom teoreticky podle těch předvolebních průzkumů mohli do koalice, tak on některé koalice, třeba koalici s hnutím ANO, koalici s komunistickou stranou a další, další koalice vyloučil a vzhledem k těm předvolebním průzkumům zcela jasně říkal, že tak jak ty průzkumy předpovídali výsledek voleb a mandáty, že s nikým jiným, než s ČSSD by to teoreticky nevycházelo, nicméně s ČSSD se natolik lišíme v programu a navíc si to jaksi zakázal ČSSD pan prezident, že proto do koalice s ČSSD určitě nejde jít. Navíc podle mého názoru.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Ale Karel Schwarzenberg to až takto neříkal. On říkal: "Koalice se uzavírají až po volbách."

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Přesně tak. Tak. Navíc podle mého názoru sociální demokracie v našem pojetí není úplně tou klasickou moderní levicí západoevropského střihu. Myslím, že sociální demokracie bude muset projít ještě hlubším vývojem k tomu, aby takovou byla a ty poslední dny to ukazují.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Tak podíváme se na web, další dotaz: "Co si mám konkrétně představit pod vašim předvolebním heslem: ´Vaši důvěru bereme odpovědně, víc, než si myslíte.´"

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

To bylo předvolební heslo v těch minulých parlamentních volbách, my jsme tu důvěru brali skutečně vážně. Třeba si pod tím představte to, že nebudeme dělat kroky populistické, které nám momentálně vynesou nějaké politické body. Například církevní restituce, to takzvaně drastické šetření, úspory ve státním rozpočtu, krátkodobě politické body asi nikomu nepřinesou v evropské krizi, která byla, tak v Evropě padlo celkem 15 vlád, ať byly pravicové nebo levicové, všechny na nepopulární kroky doplatili, třeba i z tohoto hlediska tu důvěru bereme vážně.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

No, a když tam bylo řečeno: "Vaši důvěru bereme vážně, víc, než si myslíte," tak to je takové, jako byste voličům nevěřili, že to s vámi myslí vážně, že vám nevěří.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

To byl předvolební slogan, "Víc, než si myslíte," znamenal, že to skutečně každý krok pečlivě zvažujeme, každé opatření myslíme vážně a bereme ho skutečně vážně, nebereme to jenom tak, že něco vypustíme v médiích a pak se na to třeba, pak se tím už nebudeme zabývat třeba.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Tak, facebook, Hana Štěpánová: "Dobrý večer. Zaprvé, s kolika stranami jednalo uskupení STAN, Starostové a nezávislí, respektive TOP 09 a STAN po volbách do Poslanecké sněmovny o nějaké možné koalici. Za druhé, bude příští rok kandidovat Jaromír Drábek do Evropského parlamentu jako lídr za TOP 09 a Starosty a nezávislé?" Takže zaprvé, s kolika stranami jste od voleb jednali o možné koalici?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Tak, o možné koalici jsme nejednali vůbec s nikým, já jako nově zvolený nebo staronově zvolený předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové jsem byl tímto klubem pověřen, abych jednal s dalšími stranami zastoupenými ve sněmovně o ustavení Poslanecké sněmovny, nikoliv o koalici. Z tohoto hlediska jsem jednal s KDU-ČSL, s hnutím ANO a s komunistickou stranou. Očekávám vývoj, jaký v neděli dostane směr vývoj v sociální demokracii a příští týden budu také jednat s Občanskou demokratickou stranou a se stranou Úsvit.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Ale to říkáte, se týká uspořádání ve sněmovně.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

To se týká pouze o uspořádání sněmovny, protože my bychom neradi protahovali agónii toho, že sněmovna se neustaví a zákony se nebudou moct schvalovat.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A ta jednání o uspořádání sněmovny, směřují k čemu? Že každá strana přítomná ve sněmovně bude mít například svého místopředsedu?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Tak daleko jsme ještě nedošli v těch jednáních, v těch jednáních v současné době jsme u toho, že se všemi těmi třemi stranami, se kterými jsem jednal, tak všechny tři projevily velmi vážný zájem o to, aby ta sněmovna skutečně na svém prvním zasedání byla ustavena, aby se ta agónie žádným způsobem neprodlužovala. To, kolik bude místopředsedů nebo kdo obsadí jaké pozice ve vedení sněmovny, to je z tohoto hlediska až ta druhá věc na nějaké společné jednání, až absolvujeme celé kolečko.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Ale že TOP 09 bude na post místopředsedy sněmovny nominovat Miroslava Kalouska, v tom už máte jasno?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

V tom nemáme jasno. Poslanecký klub o tom ještě nejednal, o tom bude poslanecký klub jednat až v tom momentě, kdy se s těmi partnery dohodneme o tom, jaké pozice by která strana měla ve sněmovně obsadit. Pak teprve klub bude rozhodovat o tom, která pozice bude komu příslušná.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Ale je to pravděpodobné.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Je to jedna z možností.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Jaké jsou ty další?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Dalších 26 nebo 25 poslanců poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. Kterýkoliv z nich může být místopředsedou sněmovny.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Samozřejmě, ale jsou již teď mezi nimi favoriti a lidé, kteří ty ambice nemají.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Tak může to být například Karel Schwarzenberg, mohou to být, já osobně si dovedu představit Helenu Langšádlovou a další.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Tak a co se týká toho, jak se ptá Hana Štěpánová, s kolika stranami jste jednali ohledně možné koalice? Myšleno tedy vládní koalice, tam vedli jste nějaká taková jednání?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Ne. Ohledně koalice my ctíme, my jsme konzervativní strana, my ctíme určité zásady a zvyklosti. V tomto případě je na tahu vítěz voleb, ten má v současné době vnitřní problémy, počkáme na to, až nás vítěz voleb osloví.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Myslíte, že koalice sociální demokracie a TOP 09, popřípadě s KDU-ČSL i ještě může vstoupit do hry například, když se ukáže, že do vlády se sociální demokracií nevstoupí nebo nebude moci vstoupit hnutí ANO? Například kvůli tomu požadavku, který se teď diskutuje, nutnost předložit negativní lustrační osvědčení.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Jednak ta koalice by nedávala většinu v Poslanecké sněmovně, ta, o které jste mluvil, takže to není ani teoretická varianta, koalice sociální demokracie, TOP 09 a KDU-ČSL.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Tak ona málokterá koalice dává většinu. Tady se mluví o menšinových vládách s podporou nějakou, že.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Tak jsou, jsou tam jiné koalice. Ta koalice by byla velmi nestabilní a průnik programů ČSSD a TOP 09 je velmi minimální. Průnik programů sociální demokracie, strany ANO a KDU-ČSL je v tomto případě mnohem větší a ta vláda by byla rozhodně mnohem stabilnější a evidentně podle výsledků voleb si jí takto většina voličů přála.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Dobře, a, čili vy stoprocentně vylučujete, že by TOP 09 vstoupila do jakékoliv hry o přítomnost v nějaké vládě.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

To nemohu stoprocentně vyloučit. Já nevím, jak ty, jak to bude vypadat dál, ta jednání. Na tahu teď je vítěz voleb. Já věřím, že v nejbližší době překoná svoje vnitřní problémy a začne, začne řešit blaho této země.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A druhý dotaz Hany Štěpánové: "Bude příští rok kandidovat Jaromír Drábek do Evropského parlamentu jako lídr za TOP 09 a Starosty a nezávislé?"

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

To vůbec, to vůbec netuším. Já jsem předseda partnerského hnutí Starostů a nezávislých. Žádná jednání v tomto směru jsme nevedli, myslím, že ani TOP 09 uvnitř nevedla taková jednání a žádný orgán TOP 09 o ničem takovém nerozhodoval. Považuji to za velmi, velmi předčasné.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A vadilo by vám to, kdyby Jaromír Drábek kandidoval?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já s dovolením o tom nejprve, o takovém, o problematice jakékoli personální budu diskutovat uvnitř Starostů, případně s partnery z TOP 09.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Dobře, ale tak osobní názor nějaký máte. Jaromír Drábek je politik, který odešel z ministerstva, z postu ve vládě kvůli aféře na jeho ministerstvu.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Pane redaktore, my jsme uzavřeli s TOP 09 smlouvu o tom, že do evropských voleb půjdeme jako koalice. Nejprve musí uvnitř TOP 09 vygenerovat své kandidáty a pak o nich můžeme, my vygenerujeme jako starostové svoje kandidáty a pak o nich můžeme jednat. Není fér vůči partnerské straně teď lustrovat její kandidáty a říkat tady, aniž by se o tom kdekoliv jednalo, kdo je pro nás přijatelný a kdo není. To jim s dovolením nejprve sdělíme u jednacího stolu , pak vám to tady rád sdělím.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Dobře, ale, čili Jaromír Drábek jako politik, který není nepopsaným listem, by vám vadil, nebo nevadil, kdyby kandidoval za TOP 09 do Evropského parlamentu.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Nejprve počkám na jasné vyjádření TOP 09.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Čili vám by to nevadilo?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Je to věcí partnerské TOP 09, pak my se o tom s nimi začneme bavit, kdo jo, kdo ne.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Na facebooku: "Jak vidíte vaši úlohu v opoziční roli? Budete vaše kroky synchronizovat s ODS?"

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já už jsem, já už jsem to naznačil trochu. Já vidím úlohu naší opozice jako velmi aktivní opozice, která bude předkládat návrhy zákonů a nechceme být opozicí, chceme se, která apriori zavrhuje veškeré návrhy koalice, nechceme mít nulovou toleranci, kterou kdysi používala Občanská demokratická strana, my se chceme věcně vyjadřovat ke každému zákonu, chceme navrhovat zákony dle svého programu a jsme ochotni na tom spolupracovat se všemi stranami zastoupenými ve sněmovně, samozřejmě včetně Občanské demokratické strany. To, co je, to, co je důležité, je, že počet poslanců TOP 09 a počet poslanců Občanské demokratické strany nám v případě jakýchkoliv, řekněme, nepřístojností nebo ústavních excesů ze strany budoucí vládní koalice, ať je jakákoliv, dává možnost bránit se žalobou u Ústavního soudu, takže na tom bychom určitě s Občanskou demokratickou stranou spolupracovali.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Když se bavíme o té spolupráci mezi TOP 09 a ODS. Exprezident Václav Klaus, když se vyjadřoval po volbách k propadu ODS, popsal dvě ideová pochybení této strany. Jednak, když v polovině 90. let do ODS vstoupila silná skupina lidí z byznysu a podnikání a za druhé uvedl, přejímání ideologie havlismu, uzavírání, jak on uvedl, riskantních koalic s vysloveně havlistickými uskupeními, mezi která řadí Stranu zelených a TOP 09. Je TOP 09 havlistické uskupení, jak ho vidí Václav Klaus, ptám se vás?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já nevím, co si Václav Klaus představuje pod názvem havlistické uskupení, nicméně nutno dodat, že jméno prvního prezidenta České republiky Václava Havla a jeho ideály, jeho náhled na svět mně lichotí, pokud je s námi spojován.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Dotaz z webu od Míly: "Proč podle vás Zemanovci tak propadli u voleb?"

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Tak já si myslím, hodnotit výsledky jiných stran mně příliš nepřísluší. To je rozhodnutí voličů, nicméně domnívám se, že voliči moc dobře rozpoznali to, co se tady stalo s tou takzvaně úřednickou vládou, která byla vlastně vláda Strany Práv Občanů - ZEMANOVCI, která v minulých volbách získala něco přes 4 % a do sněmovny se nedostala. To, že její lídři zneužívali vládních pozic k propagaci této strany, asi, asi voliče odradilo natolik, že té straně hlas nedali.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A dotaz z webu od Jirky: "Dobrý večer, jakou hospodářskou politiku očekáváte od nově vznikající vládní toleranční koalice? Plánujete například ve spolupráci s ODS sestavovat stínovou vládu? Kdo by podle vás byli za TOP 09 ideální kandidáti a na jaké posty?" Tak, pojďme postupně, jakou hospodářskou politiku očekáváte od vlády, která vzniká?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Tak já bych to rozdělil na dvě části. Já osobně bych očekával politiku, která bude dál snižovat deficit státního rozpočtu a zadlužení České republiky, zároveň politiku, která bude podporovat hospodářský růst a investice, ale na úkor spotřeby, nikoliv, nikoliv na úkor zvyšování deficitu nebo na dluh. Ale vzhledem k těm slibům, které ty strany měly, tak se toho patrně příliš nedočkáme. Já jsem sám zvědavý, pokud vznikne ta koalice sociální demokracie, hnutí ANO a KDU-ČSL, jak své předvolební sliby vyřeší. Protože, teď myslím s ohledem na hospodářskou politiku a finančně. Protože sociální demokracie celkem slíbila sliby za zhruba 70 miliard. Některé jsou, jsou poměrně zásadní, jako je valorizace, valorizace důchodů, jako je zrušení zdravotnických poplatků a jako je zvýšení plateb za státní pojištěnce. To všechno jsou desítky, jenom tyto tři věci, když dám dohromady, tak je to zhruba 30 miliard korun. Chtěla to financovat ze zvýšení korporátních daní, zejména u těch největších firem, což hnutí ANO nechce, naopak chce snížit, snížit spodní sazbu DPH o 5 %, což pro státní rozpočet znamená dalších 35 až 40 miliard korun sekyru, kromě toho KDU-ČSL má velmi jasně vyprofilovanou prorodinnou politiku, velmi jasné daňové úlevy, které také budou znamenat nebo společné zdanění manželů, které by znamenalo další zásek do státního rozpočtu a také do rozpočtu obcí a měst, to celé zhruba může vyjít na nějakých 90 až 100 miliard korun. Velmi, velmi mě bude zajímat, kde ty peníze ta nová koalice v tom státním rozpočtě najde a to je ta naše úloha, jako opozice, abysme se k tomu věcně vyjadřovali, abysme se je snažili přesvědčit k tomu, aby hledali spíše na straně úspor, ne na straně zadlužení.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Budete apriori proti už z ideových hledisek? Protože tak jak říkáte, nesouhlasíme s tím, s tím, s tím. Čili počkáte, anebo už předem víte, že s tím souhlasit nebudete?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

My si samozřejmě počkáme na ten výsledek, my nebudeme apriori proti všemu z ideových hledisek, my chceme být věcnou a konstruktivní opozicí.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

"Jestli plánujete sestavit stínovou vládu, popřípadě ve spolupráci s ODS," zní dotaz.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Zatím jsme, zatím jsme o ničem takovém neuvažovali. Nejprve ta vláda musí vzniknout, pak můžeme sestavovat nějaké stínové vlády. To, co bychom chtěli, je, abychom soustředili, včera hnutí ANO jasně řeklo, že každý jejich poslanec musí dávat 7000 ze svého expertného do nějakého společného fondu, z kterého budou, budou financovat jaksi expertízy v té straně a další věci. My bychom se chtěli soustředit u nás na to, aby se jasně poslanci vyprofilovali v daném, v konkrétních, v koknkrétních jaksi oblastech. V těch oblastech, aby byl přehled už a to vytváříme systém vnitřní, klubový, počítačový systém, který bude jasně ukazovat, které expertízy už byly zadány, který poslanec se čemu věnuje, které expertízy jsou v parlamentní knihovně nebo v knihovně parlamentního institutu tak, aby nedocházelo k plýtvání peněz expertného.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Ale automaticky stínovou vládu vytvářet.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Automaticky zatím, zatím jsme o tom neuvažovali.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Tak na facebooku pan Pivoda: "Co si myslíte o tom, že Sobotka, který přivodil nejhorší volební výsledek sociální demokracie pravděpodobně vyjde z té krize naopak posílený. Dopadne sociální demokracie jako ODS?" Zní tento dotaz.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Začnu od konce. Víte, když dvě největší strany v zemi se potácejí ve vleklé vnitřní krizi, což my jsme opakovaně už v minulosti říkali, že sociální demokracie trpí vnitřní krizí, tak to pro tu, pro tu zemi není dobře. Já pevně věřím, že sociální demokracie ten svůj problém nějak vyřeší, že nedojde k rozštěpení jejího poslaneckého klubu, ať už teď, nebo tak, jak se tomu stalo u ODS až během toho vládnutí, během volebního období a nezažijeme nové problémy, které měla Občanská demokratická strana, když od ní odcházeli poslanci až vlastně do závěru, kdy dva její poslanci v rozporu s dohodou v tehdejší koalici hlasovali jinak, než bylo dohodnuto o Rusnokově, Rusnokově vládě. Já bych to této zemi nepřál. Bohuslav Sobotka z toho patrně vyjde posílen, nicméně je nutno dodat, že to není jeho osobními kvalitami, ale spíše nekvalitami jeho stranických kolegů, kteří předvedli to, co předvedli.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Jaká sociální demokracie je pro vás jako politický partner čitelnější a důvěryhodnější? Sociální demokracie pod Bohuslavem Sobotkou nebo sociální demokracie eventuálně pod Michalem Haškem?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Je věcí každé strany uvnitř, koho si, koho si zvolí za předsedu. Do toho mně jako politikovi jiné strany nepřísluší mluvit. Nicméně my bysme si přáli, aby sociální demokracie byla čitelná, abysme se na ni mohli spolehnout a abysme tady za rok nebo za dva neřešili novou, novou krizi, třeba nové předčasné volby proto, protože se pánové uvnitř sociální demokracie nejsou schopni dohodnout a navíc veřejně lžou.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Na faebooku Martin. Co si myslíte o dnešním vyhlášení prezidenta Miloše Zemana ohledně schůzky v Lánech? To je tedy, pokud se nepletu, vyhlášení, že nechápal to tajení.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Tak já jsem předně rád, že pan prezident se k tomu vyjádřil veřejně. Ty poslední dny, kdy se nevyjadřoval, a rozumím jeho, jeho eventuálním zdravotním důvodům, to nebylo dobře pro tu věc, i po jeho vyjádření zůstávají mnohé rozpory o tom, kdo si přál nebo nepřál tu schůzku utajit nebo neutajit. Obecně, obecně je špatně, když jaksi ta strana nedrží a dochází za prezidentem část té strany bez předsedy, teď o tom veřejně lže, tak to v žádné straně nemá být. Když se to stane těsně po volbách, tak to rozhodně není dobře pro celou zemi, nejenom pro tu stranu.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Říkáte, politici jedné strany, když bez vědomí předsedy jedou za prezidentem, je to špatně a z druhé strany, je standardní nebo je v pořádku od prezidenta, pokud přijímá politiky jiné strany bez vědomí jejich předsedy?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Neměl by to být úplně standardní postup. Podle mého názoru úloha prezidenta v české ústavě má být ta stmelující, úloha jakéhosi moderátora veřejné diskuse, který ty strany spíše smiřuje, ne vytváří kroky, které ty strany rozděluje.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Na webu máme dotaz od Angely, který jakoby navazuje: "Jak byste hodnotil dosavadní výkon našeho prezident a myslíte si, že posunuje naši zemi dopředu či zpět?"

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Mě mrzí, že, že právě dochází k tomu, že prezident tuto zemi nestmeluje, že se vytvářejí situace, viz, mluvil jsem již o té situaci teď s takzvanými pučisty uvnitř sociální demokracie, nebo situace se vznikem Rusnokovy vlády, která vznikla z hlediska našeho ústavního pořádku velmi nestandardně a nezískala důvěru sněmovny, a přesto její členové vykonávají některé úkony na svých ministerstvech, které hodně přesahují rámec vlády, která nemá důvěru Poslanecké sněmovny. Obecně také velmi špatně hodnotím některé, některé kroky v zahraničí, ať je to jeho vyjádření vůči novinářce v Německu, ať je to, ať je to jeho, jeho vyjádření v oblasti izraelsko-palestinského konfliktu. Z mého hlediska by prezident měl, měl stmelovat, nikoliv rozdělovat.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A podíváme se na facebook: "Z jakého důvodu chcete nabídnout v komunálních volbách místa na kandidátkách pro ex členy ODS? Jde o začátek cesty sjednocení pravice?" Čili, aby bylo jasno, tady jde o to, že vaše hnutí Starostové a nezávislí chce do konce roku dopisem obeslat vytipované starosty a zastupitele s nabídkou,  aby v komunálních volbách v příštím roce nekandidovali už za ODS, tak jako dosud, ale za vaše hnutí.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já bych to, já bych to vysvětlil, ono je to trošku jinak. Na nás se v posledním půlroce obrací mnoho komunálních politiků ODS, ať jsou to starostové, místostarostové nebo jednotliví zastupitelé a radní, kteří se ptají na eventuální možnosti kandidovat buď přímo za Starosty a nezávislé nebo za kombinaci sdružení hnutí Starostové a nezávislí a Nezávislých kandidátů. My nechceme jít, tak jak jste to řekl, na jednotlivé konkrétní, obesílat jednotlivé konkrétní starosty za ODS.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Ale tak to přece budete, budete vytipovávat nebo vaši lidé budou vytipovávat /nesrozumitelné/.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Ano, ale měli by to být nezávislí nebo nestraníci, kteří dříve kandidovali na kandidátkách ODS, na ty bychom se chtěli zaměřit, zaměřit prioritně, pakliže někdo ze starostů ODS se ptá, tak my mu rádi vyhovíme a poskytneme mu veškerý server a zázemí, vysvětlíme, vysvětlíme, co naše hnutí pro své členy dělá a co umožňuje a co po nich žádá.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A nevnímáte to jako nefér krok vůči vašemu oslabenému bývalému koaličnímu partnerovi ODS, toto lanaření v jejich řadách, když teď ODS, takříkajíc, leží na zemi.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Jako nefér krok bych to bral, kdybychom lanařili přímo v řadách ODS, to znamená, přímo u těch, kteří jsou členové ODS, to bych bral jako nefér krok, my se ale nechystáme oslovovat přímo členy Občanské demokratické strany, my chceme oslovovat spíše ty nestraníky, kteří dříve kandidovali na kandidátkách ODS.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Nicméně zaznamenáváte zájem i mezi komunálními politiky, kteří jsou členy ODS? O to kandidovat za vás?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Určitě, ale nicméně ten zájem musí vycházet z nich. To, jestli se někdo rozhodne opustit, opustit svoji stranu, ať je to ODS, nebo kterákoliv jiná, jít do jiné strany, je jeho rozhodnutí. Myslím, že nějaký jeden dopis, nic takového určitě nezachrání. Oni ví o té možnosti ti starostové, kteří jsou straníci, oni ví moc dobře, my se v mnoha ohledech komunální politiky potkáváme. To naše upozornění má skutečně směřovat spíše k nestraníkům, kteří dříve kandidovali třeba na kandidátkách ODS, ale my se nezaměřujeme jenom na Občanskou demokratickou stranu. Pane redaktore, česká politika 20 let po revoluci trpí výrazným nedostatkem osobností, kdo dnes z úspěšných lidí, kteří jsou jaksi dobří ve svém oboru, hromadně vstupuje do politiky, do kterékoliv strany, vyjma teď těch stran, které raketově, raketově, raketově vzrostly. Tam spíše jdou za kariérou. Už míň lidí jde za idejemi a naší snahou je spolupracovat s různými regionálními hnutími, spolupracujeme s hnutím Občané pro Budějovice.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Čili takříkajíc luxovat i v jiných řadách, nejenom v ODS.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Jsou stany, které, a to je princip Starostů a nezávislých, které se zaměřují spíše na regionální politiku a my jim chceme, chceme poskytnout zázemí strany, která má své poslance v parlamentu. Díky tomu třeba spolupracujeme s hnutím Ostravak a máme společný senátní klub Starostové a Ostravak.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Ale přesto, zajímá mě, jak je velký zájem těch komunálních politiků, ať už přímo členů ODS, nebo zvolených na kandidátce ODS, jaký je z jejich strany zájem, můžete to nějak početně vyjádřit k dnešnímu dni, kolik se na vás obrátilo takových politiků?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Jsou to desítky až stovky lidí, kteří se, řekněme, v posledním půlroku na nás obrátili s tímto dotazem.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A když jste mluvil o tom, že česká politika trpí nedostatkem osobností a tak dál, vy jste se na konci května vyjádřil, že váháte se svou kandidaturou do sněmovních voleb, protože jste znechucený ze současné české politiky. Nakonec jste kandidoval, takže to znechucení není až takové?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Vrátím se k tomu, o čem jsme se bavili na začátku. My jsme ty poslední tři roky nesli odpovědnost, my jsme si takzvaně užili své s koaličními partnery a z toho jistě pochopíte určité znechucení a třeba nechuť jít do koalice s pro nás zatím ne příliš čitelným, čitelným hnutí ANO. Takže z tohoto pramenilo moje znechucení.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Tak a teď máme připravený telefon. Dobrý večer, kdo se nám dovolal?

divák

Dobrý večer, tady divák z Prahy z Modřan.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Ano.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Dobrý večer.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Prosím váš dotaz.

divák

Pane Gazdík, dobrý večer. Já bych se vás chtěl zeptat, jako vy jste říkal tady, že jste jako TOP 09 jako vzali na sebe odpovědnost. A teďka otázka. Jak se ta odpovědnost konkrétně jako teďka, jak se ta zodpovědnost teďka, jako vůbec bude vypadat nebo za to, že to dopadlo, třeba ta schválená špatná ta úhradová vyhláška, anebo ty potíže s těma sKartama, jako ty vynaložený peníze zbytečně, kde je ta teďka ta zodpovědnost?

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Ano, děkujeme.

divák

Jak se to bude projevovat ta zodpovědnost teď?

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Děkujeme. Tak náš divák z Prahy-Modřan. TOP 09, říkáte, převzala odpovědnost a teď jsou i věci, které se nepovedly, například sKarty, divák zmiňoval i úhradovou vyhlášku. Jak se k tomu TOP 09 s tou odpovědností postaví? Tak.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já jsem se bavil o odpovědnosti za ekonomický vývoj nebo vůbec za vývoj České republiky ve vrcholící evropské ekonomické krizi. Tehdy jsme přebrali vládní odpovědnost a přebrali jsme jaksi v tomto směru ty nejcitlivější ministerstva. Pokud se jedná o ty dva konkrétní problémy, které ten, ten člověk zmínil. Úhradová vyhláška měla být panem ministrem Hegerem analyzována po prvním půl roce, ona jde správným směrem, úhradová vyhláška z hlediska, z hlediska dlouhodobějšího vývoje. Bohužel padla vláda, byly předčasné volby a jaksi k její korekci nemohlo, nemohlo dojít. To je jedna věc. Co se týká sKarty, nezlobte se, já si nemyslím, že sKarta je špatný projekt. Já jsem byl například v Singapuru, kde na hlavní křižovatce s Singapuru přijel vozíčkář, k jejich semaforu vytáhl takovou singapurskou sKartu, přiložil, přiložil k přechodu pro chodce, zastavil dopravu na hlavní singapurské křižovatce, v klidu projel a to byl ten, to byl ten nosič. Já si myslím, že do budoucna stejně někdo za dva, za tři, za pět let, až najde politickou odvahu, k tomu přispěje. Navíc jako starosta a současný místostarosta obce moc dobře vím, že ten původní záměr, od kterého se to odvíjelo a tak jak ten zákon byl napsán, to, že by, že by ti, kteří zneužívají sociální dávky třeba jaksi k požívání alkoholických nápojů a ke kouření, že by měly ty finance nějakým způsobem rozdělené, že by za tu sKartu nešlo koupit třeba alkohol nebo tabák nebo v obchodě, že by z bankomatu mohli vybrat jenom určitou částku, tak aby ty peníze neprohráli v hazardu nebo za ně nepořídili alkohol. To, že ten účet sKarty je nezexekuovatelný, to znamená, že na ně nemůže přijít exekutor, to jsou ideje, s kterými se do toho šlo. Ty ideje jsou v pořádku. Přílišným tlakem, který ministerstvo práce a sociálních věcí na to mělo a tím, že se z toho, že se to zhysterizovalo zejména ze strany, ze strany opozice, tak se z toho stal problém. Co se týká.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Počkejte, ale zhysterizovalo ze strany opozice. Tam proti tomu byli i přímo ti lidé, odmítali ty karty.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já naprosto souhlasím.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Unie handicapovaných a tak dál, nikdo ten projekt nepřijal.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já jsem říkal, že bohužel ministerstvo práce a sociálních věcí na to příliš tlačilo.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Není to jen věc opozice.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Kdyby to bylo dobrovolné pro handicapované a povinné pro lidi, kteří zneužívají sociální dávku, berou, berou ty dávky v hmotné nouzi a je u nich závažné podezření, že ty dávky zneužívají, tak tam je, tam je místo sKarty. Co se týká, co se týká peněz, omlouvám se, ale sKarta zatím daňové poplatníky nestála ani korunu. Dle smlouvy s.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

No, je za ní účet 2 miliardy, pokud se nepletu.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Prosím, kde jste na takovou částku přišel?

Bohumil KLEPETKO, moderátor

No, přišel jsem na ní, hledal jsem na internetu.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Tak já o žádném takovém nevím. Česká spořitelna.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Kolik stál ten projekt tedy podle vás?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Ten projekt nestál nebo stál ministerstvo práce a sociálních věcí peníze, co se týká přeměny některých terminálů na těch úřadech a tak dále, rozhodně to nebyly řádově, řádově miliardy a stál Českou spořitelnu. Tím, že ten projekt byl zrušen.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

300 milionů korun do toho investovala Česká spořitelna.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Česká spořitelna a tím, že Česká spořitelna.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A může žádat o kompenzace.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

A může žádat o kompenzaci. Nicméně to není naší odpovědností, to je odpovědností těch, co hlasovali pro zrušení, pro zrušení sKaret.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

No, ale sám říkáte, Česká spořitelna může žádat kompenzace.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Ano, nicméně.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A ten projekt zadarmo nebyl, skončil do ztracena.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Ten, do toho projektu investovala Česká spořitelna. Dominantní náklady na vydávání těch karet, na ty terminály jsou těch 300 milionů, o kterých jste mluvil, a to jsou náklady České spořitelny. Kdyby byl schválen ten zákon, zákon přepracovaný tak, že ta sKarta bude dál sloužit jako účet nezexekuovatelný, že jí budou moct používat i další banky, pokud se k tomu zvedl takový odpor, tak jak, tak jak to navrhovali někteří poslanci, tak by nevznikly žádné škody. Já jsem nehlasoval pro zrušení sKarty, protože si myslím, že ta původní idea toho projektu je dobrá a České republice by nevznikly žádné škody, to se, prosím, za ni nesou odpovědnosti ti, kteří ten projekt zrušili a samozřejmě také ministerstvo práce a sociálních věcí.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A na webu máme další dotaz: "TOP 09 dopadla po těchto volbách poměrně dobře, v klidu odchází do opozice s relativně dobrým výsledkem. Ale už delší dobu se nad vámi vznáší důležitá otázka, která je každým rokem aktuálnější. Kdo bude nástupcem Karla Schwarzenberga na pozici předsedy? Řešíte to vůbec?"

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Karel Schwarzenberg není můj předseda, protože já nejsem členem strany TOP 09, já jsem předsedou Starostů a nezávislých. Ty čeká jaksi volební sněm příští rok na jaře, tam budeme bojovat o to, kdo bude předseda, kdo bude předsedou TOP 09, do toho se jaksi netroufám, netroufám vměšovat. TOP 09 bude mít volební sněm letos, letos v prosinci, předpokládám, že Karel Schwarzenberg svou funkci bude obhajovat.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Jaký význam podle vás má pro TOP 09 a její úspěch u voličů fenomén Schwarzenberg? Osobní charisma předsedy Karla Schwarzenberga.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Určitě je, si myslím, že velmi zásadní. Karel Schwarzenberg je skutečně velmi výrazná osobnost české politické scény, velmi charismatický člověk, velmi morální člověka pro úspěch TOP 09 je to jeden ze zásadních pilířů.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A berete ten svazek mezi Starosty a nezávislými a TOP 09 jak samozřejmý i do budoucna?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Starostové dodržují podanou ruku, dodržují smlouvy, které, které mezi sebou máme. My jsme uzavřeli smlouvu s TOP 09 a schválili jsme ji na celostátním sněmu Starostů letos v červnu. Pro ni hlasovalo 87 % delegátů a ta smlouva je platná až, dá se říct, do dalších, do dalších prezidentských, prezidentských voleb, pevně věřím, že ten svazek, svazek je pevný, prokázali jsme to v minulém období, kdy i náš poslanecký klub byl z demokratických stran jediný, který se žádným způsobem neštěpil, byť jsem svazkem strany TOP 09 a politického hnutí Starostové a nezávislí.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

On se sám Karel Schwarzenberg i na webových stránkách TOP 09 vyjádřil v tom smyslu, že předpokládá, že do příštích sněmovních voleb, pokud nebudou zase v brzké době předčasné, by asi stranu už nevedl jako předseda, protože mu bude 80 let a sám vlastně vybízí TOP 09, aby jeho nástupce hledala. Považujete za jeho přirozeného nástupce v čele TOP 09 Miroslava Kalouska coby prvního místopředsedu?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Miroslav Kalousek je určitě jedna z nejvýraznějších postav české politické scény, ale kromě něho tam vidím několik, několik dalších jmen, ať je to Leoš Heger, ať je to Helena Langšádlová, ať jsou to, ať jsou to další, ale to je skutečně vnitřní věcí TOP 09, do které mně nepřísluší mluvit.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Na facebooku Pavel: "Dobrý večer. Pro některé voliče je pan Kalousek důvodem, proč TOP 09 nevolit, pro některé naopak důvodem, proč ano. Máte jako strana představu, zda by byl váš výsledek lepší či horší, pokud by se tato kontroverzní postava v TOP 09 nevyskytovala?"

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já neumím posoudit, jestli by byl výsledek TOP 09 lepší nebo horší, nicméně je jasný fakt, že Miroslav Kalousek získal ve středních Čechách obrovské množství hlasů, myslím, že byl nejúspěšnějším středočeským politikem, co se týká množství hlasů a to něco vyjadřuje.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Tak, a podíváme se za dalším dotazem. Zkusíme facebook, aha, tak to máme stále tentýž dotaz. Ano, tak, dobře, tak další dotaz. Na webu od Martina z Pomouku: "Dobrý den, pane Gazdíku. O čem je podle vás politika? O postech a zákulisních dohodách, jak tvrdí pan Schwarzenberg a pan Kalousek v případě rebelů, nebo o službě občanům?"

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Samozřejmě, že politika podle mého názoru je o službě občanům, ale k tomu, abychom občanům mohli sloužit, tak některé věci se musí uzavírat dohodami, nejprve v zákulisí a pak je, pak je jaksi svěřit občanům. Ona úplně politika nejde dělat v přímém přenosu, že, že budeme například, když si představíte teď vyjednávání o vládní koalici mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL, to, prosím, nejde dělat v přímém přenosu. První musí být uzavřena ta zákulisní dohoda mezi nimi. Pokud se myslí zákulisní dohodou něco, něco, co je, co je jaksi nefér a co občané neví, tak tak by se politika dělat neměla.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Takže například dohoda o místech v dozorčích radách, státních podniků, podniků s majoritou státu, tak to je v pořádku nebo to není v pořádku, to, co proběhlo za vaší vlády?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Takže já bych to rozdělil na dvě části. Dohody, zákulisní dohody nebo dohody o tom, že někdo usedne v dozorčích radách státních firem se tady děly vždy, jo, ať to bylo za vlád sociální demokracie či koalice, ať tu byla jakákoliv. To, co.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Výměnou za to, že umožní projít nějaký materiál.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Pokud, to je ten důležitý dodatek, pokud by to měla být dohoda za to, že umožní něco projít, tak myslím, že něco takového je jednoznačně špatně a já vidím jako pozitivní důsledek toho, co se stalo, byť Nejvyšší soud rozhodl nějak a mně nepřísluší jako politikovi komentovat rozhodnutí Nejvyššího soudu, já ho můžu jedině respektovat, tak to, v čem se to posunulo, je, že veřejnost jednoznačně dala najevo, že něco takového není pro českou politickou scénu přijatelné, a to si myslím, že je pozitivní posun.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A zákulisní dohody toho typu, také jsme už o nich tady mluvili, jaké, jaké proběhly třeba na Pražském, v Lánech tedy konkrétně, ne na Pražském hradě, ale ta zákulisní jednání politiků sociální demokracie s prezidentem republiky. To je v pořádku, nebo není v pořádku?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Tak určitě zas jsme se tedy už o tom bavili, že není v pořádku, když se u prezidenta setkává pouze část vítězné strany a předseda o tom neví a už vůbec není v pořádku, když ti účastníci o té schůzce lžou. Politik v tomto směru nemá, nemá, nemá takové skrývat.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

No, ale zase, pokud by o tom nelhali, tak by to nebyla, nebyla by to zákulisní jednání přece.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Přece.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Kdyby byla veřejná, tak nejsou zákulisní.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Moment, pane redaktore, veřejná by byla, kdyby u toho jednání byly kamery a kdyby se sledovalo, co tam říká pan prezident, co tam říká pan Hašek a další. Zákulisní je, to znamená, podle mého názoru je taková, která neprobíhá v přímém přenosu, ale pokud se stala, tak politik o ní, o ní má říkat pravdu, má říkat, že byla a měli by říct jako, jednalo se tam asi o tom a o tom, nemusí jít do detailů.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Tak o to mi šlo, abyste to ještě více konkretizoval. A na facebooku Jára: "Souhlasíte s tím, aby byl schválen zákon o všeobecném referendu a proč?"

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Záleží na tom, jak by ten zákon vypadal, mnohé státy mají zákon o všeobecném referendu, ale mají jej limitovaný. Například v otázkách daní, otázkách morálních, otázkách, tak takový, takový zákon pro ně není přijatelný. Úplně obecně zákon o všeobecném referendu, že  všeobecné referendum může být o čemkoliv, tak s tím zásadně nesouhlasím. Podle mého názoru by se všeobecné referendum mělo vyhlašovat jenom ve speciálních otázkách typu vstup do Evropské unie, přijetí eura, zásadní, úplně zásadní rozhodnutí, které, které jaksi rozhodnou o směřování země na příští roky.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Takže ten zákon o všeobecném referendu bez výjimek, jak o něm neustále mluví Tomio Okamura, lídr hnutí Úsvit přímé demokracie.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

S ním, s ním, s ním nesouhlasím.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

S tím nesouhlasíte. Tak, na webu, Jarda: "Bude česká pravice schopná po tomto volebním výsledku konečně postřehnout fakt, že o jí nabízený způsob vedení státu, jakkoliv je možná pro ekonomy správný, nemá převážná většina obyvatel zájem?"

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Přesto, přestože převážná většina nemusí mít v současné době o ekonomicky správné vedení státu mít zájem, tak já jsem říkal, že my jsme stranou, která bude prosazovat ty cíle, které nejsou momentálně populární, ale z dlouhodobého hlediska jsou správné.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A ještě stihneme dotaz na webu: "Dobrý den, pane předsedo. Kolik procent z celkového počtu starostů České republiky vaše hnutí sdružuje? TOP 09 se honosí podporou Starostů, ale zdaleka ne všech, nebylo by tedy na místě TOP 09 s podporou některých několika starostů, tak aby v názvu nebyla lež?"

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Předně hnutí Starostové a nezávislí sdružuje v současné době asi 1900, pardon, 1200 starostů a starostek České republiky a dalších asi 70 místostarostů a místostarostek České republiky. Ten název, víte, když se podíváte pořádně na ten název TOP 09 s podporou Starostů, tady to není vidět, protože je to všechno velkými písmeny, ale tam není napsáno starostů s malým s, tam je napsané Starostů s velkým S. To hnutí má svůj název se Starosty s velkým S. Já můžu být starosta malým s, těch je 6250, ale Starostů s velkým S, členů hnutí.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A vy jste starosta s malým s.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já jsem místostarosta s malým m a starosta, a předseda hnutí Starostové a nezávislí s velkým S. Není to falešný název, protože, když si vezmete třeba hnutí ANO se jmenuje Aliance nespokojených občanů a já si nemyslím, že v hnutí ANO jsou všichni nespokojení občané v České republice a že by se kvůli tomu ti, kteří jsou nespokojení jinde než v hnutí ANO, měli, měli cítit nějak diskriminováni.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A propos, když jste byl ještě starosta s malým s v Suché Lozi, tak v roce 2008, když jste kritizoval přerozdělování daní malým obcím, tak z vaší iniciativy jste si tehdy a týden vyměnil post s tehdejším pražským primátorem Pavlem Bémem. Jaké z toho máte zážitky z této výměny, z Pavla Béma tehdy?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Myslím, že není, pro starostu není lepší stáž než při řízení, řízení hlavního města Prahy. To důležité, co z té výměny vzešlo, je to, že se podařilo upozornit na problém nerovnoměrného přerozdělování daní, na diskriminaci menších obcí a měst a to byl můj důvod, proč jsem šel do parlamentu a ten zákon od 1. Ledna tohoto roku platí. Už ten rozdíl mezi obci, mezi Prahou a nejmenšími obcemi není šest a půlnásobný, naopak, /nesrozumitelné/ dnes je nějak, zhruba tři a půlnásobný a jenom díky, za první pololetí tohoto roku získaly obce a města České republiky zhruba o 7 miliard korun víc na svých daňových příjmech a já věřím, že brzy to občané ve svých obcích a městech pocítí.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Tak tolik předseda poslaneckého klubu TOP 09, předseda hnutí Starostů a nezávislých Petr Gazdík v dnešním Hyde Parku. Pane Gazdíku, já vám děkuji a přeji vám hezký večer.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Děkuji za pozvání, i vám hezký večer i divákům.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Zítra Hyde Park s Danielem Takáčem. Jeho hostem bude poslankyně KSČM Kateřina Konečná. Dnes končíme. Hezký večer.

ČT 24, 5. 11. 2013, pořad: Hyde Park

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme