Drábek: Důchod se zvýší příští rok o něco méně

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

23. 9. 2011

Těm, kdo pobírají důchod, se od příštího roku zvýší o něco méně, než Ministerstvo práce a sociálních věcí dosud plánovalo. Dnes zveřejnilo na svých stránkách upravený výpočet, podle něhož se mimo jiné takzvaná procentní výměra zvedne jen o zhruba procento a půl, tedy asi o jedno procento méně, oproti původnímu předpoklady. Podle Rady seniorů ale i zpřesněná čísla berou důchodce poněkud zkrátka, řekněme. Na telefonu je ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Dobrý den.

Pěkný podvečer.

Čím je dána ta změna, kterou jste dnes publikovali?

Tak, já bych nejprve chtěl jednoznačně říci, že to není žádná změna. Změna jediná je v tom, že dnes už valorizace důchodů je stanovena zákonem, to znamená, není v pravomoci ani vlády ani ministra, jakkoliv měnit tu valorizaci, ta je prostě stanovena výpočtovým vzorcem a zákonem. Důchody se každý rok zvyšují podle toho zákonného ustanovení o 100% inflace a o jednu třetinu růstu hrubé mzdy, v tom porovnání meziročním. To znamená, že udržuje se reálná hodnota důchodu plus se přidává určitá bonifikace tak jak rostou mzdy. To, že byly určité spekulace o tom, že snad dříve bylo předpokládáno vyšší zvýšení důchodu, vyšší valorizace, to bylo dáno tím, že ta čísla se postupně upřesňují, postupně se vyvíjejí, ale my musíme podle zákona vycházet z čísel statistického úřadu, která jsou daná naprosto jednoznačně a my s nimi nemůžeme jakkoliv manipulovat.

Jak se ten nový výpočet odrazí přímo v těch částkách, které senioři napřesrok dostanou, o jaké sumy jde?

Tak vyhláška říká, že takzvaná základní výměra důchodů, která je v tuto chvíli 2270 korun, to je bez ohledu na typ důchodu, bez ohledu na jakékoliv další parametry, tak ta se zvýší o čtyřicet korun a ta další část, takzvaná procentní výměra se zvýší o 1,6 %. To, tak jak sem říkal, odpovídá inflaci a nárůstu mezd za poslední období.

Ale víme, že, Rada seniorů se ohradila proti těmto novým údajům, podle nich by měli důchodci dostat, co se takzvané procentní výměry týče, o několik deseti víc, že prý to v některých případech může být kolem stokoruny měsíčně. Čím to, že se ty výpočty tak rozcházejí?

Tak já nevím, z jakých výpočtů vycházela Rada seniorů, nicméně ten výpočet je prostě stanoven zákonem. Odpovídá tomu, co jsem říkal, to znamená 100% nárůst cenové inflace a třetina zvýšení mezd. A ta data my přebíráme ze Statistického úřadu. Tak, jak Český statistický úřad každý měsíc vydává oficiální statistiku, tak my ty, ta čísla, která jdou do vyhlášky ta jednoznačně vychází z té oficiální statistiky Českého statistického úřadu.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, děkuji za rozhovor, na shledanou.

Děkuji za pozvání, pěkný večer.

Jan Bumba

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 23. 9. 2011