Čtyři roky po hodině dvanácté

Bedřich Moldan o situaci na pražském magistrátu

30. 8. 2010

Pražští radní schválili nová pravidla pro zadávání veřejných zakázek, což by měl být další krok k omezení rizika korupce na magistrátu. Tuto snahu lze hodnotit kladně, zároveň však některá přijatá opatření vyvolávají řadu otázek, jiná opatření chybí. Zásadní problém je skutečnost, že radní čtyři roky v této záležitosti nic podstatného neudělali a nyní si těsně před volbami zřejmě chtějí naklonit důvěru veřejnosti.

Ta je velmi pošramocená po různých pochybných veřejných zakázkách od Opencard přes předražené cyklostezky až po opravu tramvajových tratí. V nových pravidlech se na známé kauzy víceméně reaguje. Tak například již nebude možno uzavřít smlouvu se společností, která má nejasnou majetkovou strukturu, v českých podmínkách jde především o firmy s akciemi na majitele. Ředitelé magistrátních odborů by příště mohli vypisovat zakázky pouze do výše šest milionů korun, nad tento limit musí zakázku schválit městská rada. Limit se  snižuje z původních dvaceti milionů. Kromě toho do hodnotících komisí budou přizváni zástupci veřejnosti a magistrát se zavázal zveřejňovat některé údaje o veřejných zakázkách na internetu.

Nevidím důvod, proč by se neměla na webu zveřejňovat veškerá dokumentace včetně podepsané smlouvy a zápisů z jednání komise. Inspiraci by radní mohli čerpat z webových stránek města Semily, kde lze všechno přehledně nalézt včetně archivu mnoha let zpět do minulosti. Veřejná kontrola být samozřejmě musí, ale kde máme záruku, že vybraní zástupci veřejnosti v hodnotících komisích nebudou "kamarádi" s konkrétními instrukcemi.

Kritiku vyvolal fakt, že výše uvedená pravidla nemusí být povinná i pro obchodní společnosti, kde má hlavní město majoritní většinu. Pouze jim je doporučeno, aby nová pravidla přiměřeně aplikovala. Zde vidím velký prostor pro potenciální korupční jednání, a přijatá opatření proto působí polovičatě a nedotaženě. Nikde se ani nehovoří o uplatnění elektronických aukcí, o kterých se mimochodem píše v programovém prohlášení nové vlády, a které by mohly výrazně snížit riziko korupce.

Připravuje se i nový etický kodex zastupitele. I tady si zbývá povzdechnout, proč až nyní čtyři roky po hodině  dvanácté. Doufejme, že Pražané si v nadcházejících volbách zvolí rozhodnější a iniciativnější zastupitele a radní, kteří budou řešit problémy mnohem rychleji.

Bedřich Moldan

Parlamentní listy, 31. 8. 2010, Rubrika: Politici voličům

Volby:
2010 senát - 25 - Praha 6: Bedřich Moldan
Osobnosti:
Bedřich Moldan
Témata:
Veřejná správa a regionální rozvoj
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09