Chalánková: Topí se v dluzích, začínají krást

31. 8. 2011

Přes částku jednoho bilionu korun už vystoupalo zadlužení českých domácností, které se stává čím dál ožehavějším problémem. Na vině je jak ekonomická krize, tak finanční negramotnost těch, kdo spirálu vlastního zadlužování roztáčejí. Riziko jejich pádu do dluhové pasti si uvědomují i zákonodárci a chtějí hledat cesty, jak z nich pomoci nejen sociálně vyloučeným skupinám.

Rostoucí zadlužování českých domácností a neschopnost některých z nich své dluhy splácet vyvolává obavy z rostoucí kriminality. Vždyť ti, co se dostanou do bezvýchodné situace, budou zcela jistě hledat všechny možné způsoby, jak zajistit živobytí pro sebe a svou rodinu. Nad touto hrozbou už se zcela vážně zamýšlejí i poslanci, najít rozumné řešení však nebude vůbec jednoduché.

„Pokud se někdo zadluží, protože chce bydlet, ale má to propočítané vzhledem ke svým příjmům, tak je to něco zcela jiného než čerpání spotřebitelských úvěrů. Ale rodiny, které si pořizují věci krátkodobé spotřeby, si neuvědomují, že je to zatíží do budoucnosti," říká pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Jitka Chalánková.

Nesplácení jedné půjčky roztáčí dluhovou spirálu

Podle ní si lidé mnohdy ani nedokáží představit, o kolik víc budou muset v budoucnu zaplatit. „Je to obvyklá spirála, kdy nesplácení jedné půjčky vede k čerpání dalších a pak už jsou dlužníci vystaveni na milost a nemilost těm, kteří často využívají nekalých praktik," upozorňuje místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09, že jde jen o vytloukání klínu klínem, které končí půjčkami bez záruk u společností na hranici nebo i za hranicí zákona.

„Je to otázka finanční gramotnosti. Když lidé neodolají okamžité touze něco vlastnit bez toho, aby dokázali zvážit, jestli budou mít na splácení půjčky a zároveň také na zajištění základních životních potřeb, tak si přivolávají obrovské problémy," varuje Chalánková, které vadí absence mravnosti a morálky u těch, kteří situace zadlužených ještě zneužívají.

Řešit situaci generace, která dvacet let neviděla své rodiče pracovat

Na problémy rodin, které se dostávají do dluhové pasti, čehož právě poskytovatelé krátkodobých úvěrů využívají, má proto upozornit seminář, který se v polovině září uskuteční na půdě Poslanecké sněmovny. „Z té diskuse mají vzejít návrhy, jak tuto problematiku řešit," spoléhá místopředsedkyně sociálního výboru, že víc hlav víc ví.

Ale i kdyby se podařilo legislativně tento stav nějak uspokojivě ošetřit, ačkoli to moc pravděpodobně nevypadá, stále zůstane prapůvodní příčina, a to je situace sociálně vyloučených skupin. „Dorostla generace, která dvacet let neviděla rodiče dělat. Sama má většinou nedostatečné vzdělání, pokud někdo z ní i splňuje požadavky na kvalifikace, tak ho obvykle nikdo nechce," připomíná Chalánková pro ParlamentníListy.cz, odkud se nejčastěji rekrutují dlužníci.

Pomáhat se snaží neziskové organizace i jednotlivci

Sama ví o existenci neziskových organizací i jednotlivců, kteří pomáhají zadluženým spoluobčanům tíživou situaci řešit. „Jsem ráda, že se pořád ještě najde někdo, kdo nezištně pomáhá. Když nebudeme věřit, že se nám něco podaří, tak se nikam nedostaneme," odráží poslankyně TOP 09 námitky, zda nemá přehnané iluze o tom, jak na podanou ruku potřební zareagují.

Prvním krokem, který má vylepšit pozici těch, kdo si půjčují, by měla být chystaná novela zákona o rozhodčím řízení, která už prošla ve sněmovně do druhého čtení. Ta ukládá, aby rozhodčí doložka byla při podpisu smlouvy podepsána samostatně, aby rozhodnutí rozhodce bylo přezkoumatelné soudem, a zároveň stanovuje podmínky pro výkon funkce rozhodce.

K exekuci dávek by docházet nemělo

„Nemělo by a nesmí docházet například k exekucím majetku kvůli stokorunovému dluhu, nebo k exekucím dávek hmotné nouze i jiných sociálních dávek," nabádá místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku, co je třeba udělat, aby se situace těch nejchudších rodin nestala zcela bezvýchodnou.

Jiří Hroník

parlamentnilisty.cz, 31. 8. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme