Blažek: Milionové šance pro obce na Vysočině, které se neodmítají

Komentář člena výkonného výboru TOP 09 Jiřího Blažka

17. 8. 2011

Návrh novely rozpočtového určení daní je šancí pro většinu obcí, že do své kasy dostanou o statisíce a možná miliony více, než doposud. Nevím o někom, kdo by nechtěl dostat více, když se rozdává. Nejde však o nějaké bezduché rozdávání, ale o spravedlivější přerozdělení sdílených daní mezi obcemi a městy v ČR.  Současný  systém je totiž diskriminující a nadržuje čtyřem velkým městům.

Teď by se měl od roku 2013 narovnat nemravný nepoměr, kdy například na sociálně slabého obyvatele Karlína dostává Praha téměř pětinásobně více peněz, než malá vysočinská obec na svého vysokoškolsky vzdělaného obyvatele. Tisíce až miliony korun navíc by tak mohly získat obce na Vysočině, pokud záměr ministra Kalouska projde Parlamentem ČR. Ten už v minulosti odstranil strmé schody při přidělování výnosů daní, které například v Jihlavě spustily nákupy občanů.

Novelou RUD by si na Vysočině pomohly především střední obce o velikosti od 1000 do 10 000 obyvatel. Polepší si však i Jihlava, která by dostala asi o 15 milionů korun do kasy navíc. Na změně náš kraj vydělá především tím, že patří k nejvesničtějším regionům.  Důležitá je v návrhu také váha kritéria existence školy na území obce, což by umožnilo zaplatit například školní autobus na svoz dětí do školy.

Novela rozpočtového určení je momentálně v připomínkovém řízení, ale Ministerstvo financí už dnes na svých stránkách zveřejnilo tabulku, kde si každá obec může zjistit, o kolik se jí navýší rozpočet. A pohled na vyšší příjmy je vždy příjemný. Toto je skutečná výzva pro všechny politiky z Vysočiny na podporu tohoto návrhu, pokud jim skutečně jde o občana.

Jiří Blažek
krajský předseda TOP 09 na Vysočině