Tato vláda skončí. Čeká nás náprava křivd, kterých se dopustila

4. 1. 2021

Na velké plány v začínajícím roce nesmíme zapomenout. Na prvním místě v našem snažení ale musí být okamžitá pomoc všem zasaženým koronavirem a náprava chaosu, který v roce 2020 napáchala končící vláda.

Začínat se má dobrými zprávami. A jedna by tu byla: Ať bude co bude, tato vláda letos skončí. Už teď můžeme říct, že horší jsme tu neměli. Česko se kvůli tragickému souboru dílem neschopných a dílem všeho schopných ministrů a ministryň okolo velkouzenáře Babiše dostalo na dohled ke dnu. Stát nefunguje. Vládne se bez ohledu na skutečné potřeby lidí, bez koncepce. Chybí politická i lidská odvaha. Rozpory mezi jednotlivými skupinami obyvatelstva hrozí přerůst ze stádia zákopové války v jakousi studenou občanskou válku.

V takovéto situaci není mnoho prostoru pro to, aby politici nabízeli velké vize a ideje. Nesmíme od nich samozřejmě zcela upustit. Pořád musíme mít na zřeteli například, že chceme co nejdříve platit eurem a že chceme být co nejtěsněji součástí euroatlantických struktur. Jsme ale v situaci, kdy se musíme místo holubů na střeše zabývat vrabci v hrsti. 

Jednoznačně říkám, že na prvním místě pro mě je narovnání a náprava strašných křivd, kterých se tato vláda dopustila na občanech Česka. To je ostatně obsahem výzvy, kterou jsme připravili v rámci našeho AntiCOVID týmu. 

S ohledem na fatální dopady pandemie na živnostníky a podnikatele žádáme vládu, aby bezodkladně představila formu avizovaných stoprocentních kompenzací pro uzavřené provozovny v současném stupni PES. Taktéž žádáme o podporu urychleného projednání návrhu odškodňovacího zákona.

Vyzýváme vládu, aby připravila navýšení kompenzačního bonusu z 15 na 20 tisíc korun s možností čerpání i podnikatelům, kteří se nacházejí v procesu insolvence a nemají nárok na žádnou přímou pomoc státu. Současně vyzýváme vládu, aby co nejdříve připravila zákonnou podobu odpuštění odvodů OSVČ a obnovila program Antivirus C, a to minimálně pro první čtvrtletí roku 2021.

Opatření na pomoc OSVČ a firmám trpí administrativní náročností a pomalostí. Pro podnikatele zasažené vládními omezeními je jednoduchost a rychlost administrace podpor zásadním faktorem, který významně zvyšuje šanci na překonání současné krize.

Vyzýváme vládu, aby stávající systém podpor pro podnikatele upravila tak, aby jejich vyplácení bylo možné ve lhůtě maximálně 15 dní od doručení žádosti příslušnému úřadu. Současně vyzýváme vládu, aby snížila administrativní zátěž čerpání jednotlivých podpor na úroveň využití čestného prohlášení a datové schránky pro identifikaci žadatele. Pro ověření oprávněnosti žádostí pak aby následně státní správa využila data, která podnikatelé pravidelně poskytují příslušným státním institucím, zejména finančním úřadům nebo České správě sociálního zabezpečení, a nezatěžovala tak nadbytečnou administrativou samotné žadatele.

Tyto kroky představují jednoduchý, snadno uskutečnitelný začátek procesu, na jehož konci by mělo být alespoň upravení současného stavu věcí tak, aby podmínky pro podnikání přestaly být likvidační. Doufám, že podnikatelé nebudou muset čekat až do doby, kdy tato vláda konečně zmizí do historie a stane se jen nepříjemnou připomínkou toho, jak hluboko může země klesnout, když ji řídí nemehla. 

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09

Zdroj: forum24.cz, 4. 1. 2021

Štítky
Osobnosti: Lukáš Otys
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme