Schwarzenberg: Upřímnou soustrast, poctiví sociální demokraté

21. 8. 2019

Je ještě několik poctivých sociálních demokratů, jako například Erazim Kohák, Petra Buzková, Vladimír Špidla nebo Jiří Dientsbier. Těm musím dnes vyjádřit svoji upřímnou soustrast k zániku samostatné Sociálně demokratické strany. Vlastně už není příliš zajímavé, jestli pan Šmarda rezignoval na nominaci na ministra kultury z vlastní vůle, či ho k tomu přiměl předseda Hamáček. Přiznávám, že tlak na ně byl ze všech stran veliký.

To, že ČSSD takto opustila bojiště, znamená, že se vzdala. Ode dneška nemůžeme mluvit o samostatné a nezávislé straně, neboť se podvolila prezidentovi a jeho protiústavnímu jednání. V roce 1948 sice Sociální demokracie taky kapitulovala a spojila se s KSČ, nicméně bylo tam silné křídlo, které tomu ještě hlasitě oponovalo. Teď už žádné hlasy ani slyšet nejsou. Je mi smutno ze zániku tak významné a tradiční demokratické strany, která pochází ve svých kořenech vlastně ještě ze starého mocnářství. Česká politika ochuzená o Sociální demokracii bude ještě horší, než je teď.

Je moje životní zkušenost, že zánik Sociální demokracie nikdy nevedl k lepším výsledkům, ba naopak. V Německu na úkor Sociální demokracie, která se opravdu scvrkla, vzrostla AfD, v Rakousku z tamější SPÖ vyrostla Freiheitliche Partei. Ani v jednom případě to opravdu není pokrok.

Tudíž ještě jednou, nejhlubší soustrast těm, kteří byli poctiví sociální demokraté a chtěli stranu demokratickou, levicovou a nezávislou.

Karel Schwarzenberg, čestný předseda TOP 09

Zdroj: Forum 24, 21.8.2019

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme