Represivní opatření se míjejí účinkem, chaos narůstá. Je třeba hledat jiná řešení

18. 2. 2021

Vláda se naučila tvářit, jako kdybychom měli na výběr jen ze dvou možností. Nouzový stav, nebo apokalypsa. Ve skutečnosti můžeme jako společnost i jako ekonomika únosně fungovat do té doby, než budeme schopni zahájit rychlé a efektivní očkování proti covidu. Stačí dělat rozumnou politiku. 

V rámci Anticovid týmu, jehož jsem členem, jsme připravili a promysleli několik jednoduchých způsobů, jak zastavit katastrofu, do které se pod zmateným vedením současné vlády řítíme. Na prvním místě nesmíme zapomenout, že vzdělání příštích generací musí zůstat absolutní prioritou. Co z toho plyne? Děti se musí začít vracet do škol, dlouhodobá distanční výuka je prostě neúnosná. Návrat by nebyl těžký. Stačilo by zajistit šetrné testování na covid a na náklady státu zajistit dětem i učitelům respirátory. Byly by to užitečně vynaložené peníze. 

S testováním se pojí i druhé doporučení. Zaměstnání nesmí být nadále místem, kde se šíří nákaza nejčastěji. Proto je třeba změnit stav, kdy chybí vládní podpora pro vybavení zaměstnanců ochrannými pomůckami. Náklady spojené s testováním zaměstnanců by měly být nastaveny jako daňový odpočet, přičemž vláda by měla přímo dotovat každý provedený test zaměstnanců částkou dvě stě korun. Zejména v okolí průmyslových zón by potom mělo dojít k posílení dopravy tak, aby spoje nejezdily přeplněné. Testy samy by měly být co nejdostupnější. Není důvod, proč by se lidé neměli mít možnost otestovat například v lékárnách. 

Není ani důvod v podstatě sabotovat profese, jako jsou kadeřnictví, pedikéři, maséři nebo fyzioterapeuti. Zákazníci by přece mohli využívat jejich služeb, pokud by se prokázali negativním testem ne starším než osmačtyřicet hodin. 

Tím se dostáváme k možnosti bezpečně otevřít obchody, muzea i galerie. To by jim dalo možnost volně se nadechnout a především nezaniknout. Po vzoru jiných zemí, které jsou na tom z hlediska boje proti covidu lépe než my, bychom mohli přistoupit k omezení minimální prodejní plochy na patnáct metrů čtverečních s tím, že by personál musel mít respirátory FFP2. 

Sečteno a podtrženo, není pravda, že vláda musí mít k dispozici legislativní nástroj v podobě nouzového stavu. Stačí používat hlavu, zdravý rozum, a jednat v zájmu všech, nikoliv podle dočasných partikulárních zájmů a politické chytristiky.

Především je třeba urychleně zapojit praktické lékaře do systému očkování. Je třeba vyvinout maximální součinnost s Asociací krajů – a hlavně nakoupit vakcíny a očkovat, očkovat, očkovat. 

Je nad slunce jasnější, že represivní opatření se míjejí účinkem. Chaos narůstá, důvěra lidí ve stát se snižuje na kritickou úroveň. Tento trend je nezbytné zastavit dříve, než se dostaneme do bodu, odkud už návrat k normálu nebude možný.

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09 

Zdroj: Forum24.cz, 18.2.2021

Štítky
Osobnosti: Lukáš Otys
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme