× Pojďte do toho s námi.

Niedermayer: Ve stínu krize: Špatně i protizákonně

29. 10. 2020

Dvě nedávné zákonné iniciativy, podporované poslanci hnutí ANO, mají několik věcí společných:

1. Jsou věcně zcela špatné.

2. Působí, jako by byly předloženy „účetními Agrofertu“ (či podobných vlivných firem).

První z nich je zvýšení přimíchávání biosložek do paliv. Tato stará, špatně nastavená politika, která má jiné než zamýšlené důsledky, by měla být utlumena (přijatelným způsobem pro ty, co do ní investovali), nikoliv posílena. Mimochodem, to byl návrh Evropské komise, který ale bohužel členské země podstatně rozvolnily (jeho podstatou mělo být nezvyšování podílu biopaliv první generace). To bylo samozřejmě velké vítězství firem, jako je premiérův holding, ale zdá se, že některým lidem se to zdá málo, a proto se zrodil tento nápad.

Dnes existují zjevně zcela lepší cesty ke snížení emisí v dopravě. Díky tomu, že v této oblasti prakticky nic neděláme, je prostor pro zlepšení nasazením čistších technologií v osobní i hromadné dopravě, docela velký.

Druhý návrh se týká povinných kvót „českých potravin“. Nejen, že se jedná o návrh ekonomicky špatný (poškodí konkurenci i spotřebitele), zároveň jde proti právu Evropské unie. Jde tedy nejen o právní problém, ale i problém symbolický – neb by šlo o podkopání společného trhu od země, která ho vyzdvihuje (z našeho pohledu racionálně) jako hlavní pilíř projektu společné Evropy.

Zdá se mi, že nám krom hrozivého zdravotního a společenského účtu za nezvládnutí pandemie, který je přímo spojený s ekonomickými náklady, které prohloubí problém naší ekonomiky (což je abstraktní pojem, ale fakticky jde o lidi bez práce a ty, kteří přijdou o své, třeba léta budované podnikání), hrozí ještě další problém.

Ve stínu pandemie může dojít ke schválení mnoha zákonů nebo přijetí vládních rozhodnutí, která ještě dál podpoří problémy naší země. A nejde zde o planý poplach. Jako ilustrace může sloužit, kromě těchto zákonů, zcela nepřipravený a nebezpečný státní rozpočet, absurdní premiérův populismus se snížením daní, na které teď opravdu nemáme, či absolutní nekompetence s jakou přistupuje vláda k plánu na „utracení“ stovek miliard korun z unijních fondů.

Luděk Niedermayer, europoslanec TOP 09

Osobnosti: