Adamová: Vláda zvyšuje důchody a nepřeje důchodcům

8. 3. 2018

TOP 09 podporuje a podpoří růst důchodů. Jediné, v čem se lišíme od jiných stran, je, že se ptáme, kde vláda vezme peníze, aby to mohla udělat, a přemýšlíme, co to bude opravdu znamenat pro důchodce. Je legitimní ptát se a přemýšlet. Není fér a pravda říkat, že TOP 09 nepřeje penzistům.

Zvýšit důchody od ledna 2019 v průměru o 918 korun znamená také najít ve státní kase o 34 miliard korun navíc. Jedna věc je valorizace důchodů, která je navázána na ekonomickou situaci a ke které dochází automaticky. Tady ani vláda nic slibovat nemusí.

Zvedají se platy a rostou ceny? Zvedají se i důchody. Je to automatické, Poslanecká sněmovna o tom nerozhoduje a je mylné se domnívat, že by tomu snad TOP 09 bránila. Naopak, pokud se ekonomice daří, musejí to ve svých peněženkách pocítit také senioři. Letos se proto zvýší důchody v průměru o 600 korun měsíčně. Díky dobré ekonomice, ne však díky vládě v demisi nebo navzdory TOP 09.

Valorizuje se tak zásluhová část důchodu, tedy rozdíl mezi celkovou penzí a základní výměrou důchodu, která je v současné chvíli 2700 korun.

Vláda bez důvěry ale nyní navrhuje zvýšit základní výměru důchodu. Konkrétně o 300 korun všem důchodcům. Na první pohled dobrá zpráva. Co se ale ve skutečnosti stane? Výrazně se penzistům sníží růst právě té části důchodu, která se valorizuje automaticky. Podle propočtů si kvůli tomuto vládnímu návrhu pohorší až tři pětiny důchodců. A to jsou prosím důchodci, kteří mají průměrné i podprůměrné důchody. Žádní prominentní důchodci.

Návrh vlády v demisi také vede k rovnostářství a znevýhodňuje občany, kteří v produktivním věku odváděli víc peněz do státní kasy. Přitom už nyní je důchodový systém velmi solidární a silně přerozděluje. Na to v minulosti poukázal i Ústavní soud.
Přičtu-li k tomu, že premiér ani ministryně nedokážou dostatečně vysvětlit, kde na to vezmou peníze, mám základní důvody, proč takovou rádoby pozitivní změnu TOP 09 nemůže podpořit.

Andrej Babiš sice říká, že zvýšení důchodů pokryje 21 miliardami z Fondu národního majetku, ze kterého nyní stát financuje například odstraňování starých ekologických škod. To samo o sobě však nestačí ani na letošní rok, co teprve další roky?
Chtěli bychom s vládou diskutovat o tom, jak zvýšit penze pro seniory nad 85 let. Tito důchodci si už nemohou penze zvýšit prací a jejich náklady na léky, zdravotní péči, sociální služby rostou. Nedočkavě však čekáme na komplexní řešení penzijního systému, které vláda slibuje. Ale její návrh, který naoko přidává, a přitom naopak bere nám, naznačuje, že opět skončíme u pouhých proklamací.

Markéta Pekarová Adamová, 1. místopředsedkyně TOP 09

Zdroj: Právo, 8. 3. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme