× Pojďte do toho s námi.

Stehlíková: Naše spolupráce přirozeně vyplývá ze zásady společně hájit demokratické hodnoty

23. 11. 2019

(zdravice první místopředsedkyně Liberálně ekologické strany Džamily Stehlíkové na 6. celostátní sněmu TOP 09)

Vážený pane předsedo, paní delegátky, páni delegáti,

děkuji za toto pozvání jménem LES a za možnost v reálu ukázat, jak vypadá taková koordinace demokratických středopravicových sil, tak zcela v duchu provolání z Letné. Liberální ekologická strana spolupracuje s TOP 09 již pátým rokem a od doby svého vzniku se navzájem podporujeme před volbami. Osvědčilo se nám budování společných kandidátek, delegování osobností strany LES na kandidátky TOP 09 a vzájemná podpora kandidátů například kandidátů do Senátu. Můžeme říci, že jsme se podporovali navzájem v komunálních, krajských, sněmovních, senátních a evropských volbách. Právě v posledních evropských volbách projekt Společně pro Evropu dokázal, že skoro dvacet subjektů včetně TOP 09, hnutí STAN a LES, je schopno se spojit, když jde o záchranu demokracie.

Podporujeme se navzájem i na expertní bázi. Například v oblasti vytváření efektivního ekologického programu. Tady je takový příklad, kdy několik exministrů životního prostředí a dalších odborníků ze strany LES a TOP 09 vytvořili Memorandum o ochraně životního prostředí pro Českou republiku. Věřím, že se budeme navzájem podporovat i v budoucnu, a to i po volbě nového vedení Vaší strany. Naše spolupráce totiž naprosto přirozeně vyplývá ze zásady společně hájit demokratické polistopadové hodnoty. Právní stát, ochranu lidských práv a svobod zejména v okamžiku, kdy v Parlamentu sedí komunisté a kvazifašisté. Komunisté se podílejí na vládě a ta je vedená oligarchou ve střetu zájmů Andrejem Babišem s vydatnou podporou z Hradu proruského Miloše Zemana. V této situaci jsem přesvědčena, že společný postup demokratických pravicových stran je cestou, jak porazit Andreje Babiše v čestných volbách. Ještě jednou děkuji za pozvání a děkuji za pozornost.

Džamila Stehlíková, první místopředsedkyně Liberálně ekologické strany

TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram