Ženíšek: Začněme hledat možnosti spolupráce

26. 11. 2017

(projev kandidáta na místopředsedu TOP 09 Marka Ženíška na 5. celostátním sněmu TOP 09)

Vážený pane předsedo, vážená paní místopředsedkyně, vážené delegátky, delegáti, milí hosté,

před dvěma lety jsem z tohoto místa mluvil o tom, že zápas o zachování svobody nebude jednoduchý a neskončí zítra. A to jsem si ještě ani neuměl představit, že 28 let po revoluci bude mít ve Sněmovně většinu oligarcha s minulostí STB, xenofobní populista a komunisti. Přesto to tak teď je.

A co teď s tím? Zvlášť, když se již mnohokrát v historii ukázalo, že lidské povaze je vlastní nedůvěra v to, že se něco stane a uvěří tomu teprve, až to skutečně nastane a to už většinou bývá pozdě. Myslím, že jsme si to oddřeli dostatečně. Vysvětlovali, varovali, poslouchali řeči o tom, že zatímco my tu o něčem hovoříme, tak ten druhý rozdává koblihy a lidi mu ještě věří, že jim s ním bude líp. No, nebude. O tom jsem přesvědčen. Ale to, zdá se, nestačí.

Můžeme si myslet, že máme pravdu, že všichni přece musí vědět, o co nám jde, a že je to správné, a že to ve volbách všichni ocení. Těch 270 tisíc voličů, kteří nám dali hlas, ano. Přesto ale 180 tisíc voličů odešlo od minulých voleb k jiné pravicové straně a dalších 200 tisíc dalo přednost úplně jiným stranám. V politice často nevyhrává ten, kdo má pravdu, ale ten kdo přesvědčí více lidí a má další partnery, kteří mu v tom pomáhají a dohromady mají dostatečnou sílu.

Přesto, že jsme v těchto volbách neuspěli, neznamená to, že bychom měli ustoupit z našich dosavadních postojů. Naopak, TOP 09 není populistickou stranou, která nabízí líbivá, leč nereálná řešení. Máme i v našem názvu `Odpovědnost`, odpovědnost vůči ostatním. My víme, že po koblihách se tloustne, takže my je nabízet nebudeme.

Nenechme si ostatními vnutit, že lidi jen strašíme a nic dalšího nenabízíme. Není to pravda. Chtít, abychom žili v normální zemi, kterou neřídí bývalý estébák, opírající se o komunisty a xenofoby, to je přece dost důležitý program.  My jsme v tomto konzistentní a nevidím jediný důvod to měnit.

Co je ale pro nás podstatné je to, že poslední volby ukázaly, že sami na to v nejbližší době nestačíme. Můžeme klidně přemýšlet o tom, jak příště dostaneme jednou tolik hlasů, další subjekty si mohou přát, že dostanou o procento více. Realita je ale taková, že většinu 115 hlasů mají ve Sněmovně tři jisté strany.

Demokratický blok vznikl jako sdružení za účelem spojit síly 4 stran pro volbu orgánů v Poslanecké sněmovně a pro potřeby i dalších schůzí. Někomu se to může zdát málo, ale ještě před měsícem, nebyl takový blok možný vůbec -  a je to dobrý začátek. Musíme jej rozvíjet a nenechat se zblbnout naivními představami, že někdo z nás by se měl obětovat a jít pomoci výtěži voleb, aby se nemusel opírat o KSČM či SPD.

Říkám to opakovaně – ten pán, co bude řídit bezpečnostní výbor, a komunista, který bude řídit imunitní výbor, to je tragédie. Ale se všemi pravomocemi, které předsedové výborů mají, je to pořád tragédie o jeden řád nižší než to, že Andrej Babiš jako premiér, bude mít pod sebou tajné služby spolu s dalšími pravomocemi.

Jak tady včera zmínil zástupce Starostů, teď opravdu není čas na to, abychom si navzájem něco vyčítali a hledali to, co nás rozděluje, teď je nutné spolupracovat. A začněme hledat další možnosti spolupráce v našich krajích –  teď hned. Za 11 měsíců nás čekají senátní a komunální volby. Pojďme se domluvit, kde to půjde, a ty volby tam společně vyhrajeme. Nenechme současnému vítězi voleb ještě Senát a radnice. Máme povinnost se o to pokusit. Přál bych si, aby nové vedení, které vzejde z tohoto sněmu, mělo v následujících dvou letech, dostatečnou podporu nás všech, i těch, co možná měli úplně jinou představu. Byl by to docela fajn dárek k mým dnešním narozeninám. Jenom jako jednotní můžeme uspět.

Děkuji vám za pozornost.

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme